JESUSLIVET - RIG HOS GUD..

Rig hos Gud


Hvordan bliver man rig hos Gud?

Den rige bonde:


www.Bibelen.dkÅr 2008


I går aftes løb finalen i det internationale Melodi Grand Prix af stabelen i Jugoslaviens hovedstad Beograd. Jeg var selv til konfirmationsfest i går, så jeg ved faktisk ikke engang hvem der vandt. Det er der sikkert flere af jer der heller ikke ved.


Til gengæld har jeg fuldstændig tjek på hvem der vandt for 34 år siden, i 1974, selvom det var et år før jeg blev født. Og jeg er lige ved at tro at hvis man gik ud på gaden med en transportabel cd-afspiller, så ville vindermelodien fra 1974 bleve genkendt af flere mennesker end vindermelodien fra i går. For 34 år siden var det nemlig selveste ABBA der vandt grandprix’et med den sang der siden er blevet kåret til den bedste grand prix-melodi nogensinde: Waterloo. Sejren i Melodi Grand Prix’et blev startskuddet til en kometagtig karriere for den svenske kvartet, der en overgang overhalede Volvo som Sveriges vigtigste eksportvare, og som den dag i dag er den musikgruppe der har solgt næst flest plader nogensinde, kun overgået af The Beatles. To et halvt år efter grand prix-sejren, og adskillige hits senere, lancerede ABBA en sang der hed ”Money, Money, Money” – det betyder ”penge, penge, penge” hvis nogen skulle være i tvivl. Sangen handler om en kvinde der er træt af at knokle løs dag og nat, kun for at opdage at der aldrig er en eneste øre tilbage når regningerne er betalt. Derfor drømmer hun om at blive gift med en rig mand – ja, sangen er altså fra 1976 hvor ligestillingen ikke var nået lige så langt som den er i dag – hun drømmer om at blive gift med en rig mand så hun ikke ville behøve at arbejde, men bare kunne gøre hvad hun har lyst til. Hun er imidlertid godt klar over at det kan blive svært at finde sådan en mand og endnu sværere at score ham, så i vers 2 skifter hun strategi og satser i stedet på at vinde den store gevinst på et casino i Las Vegas eller Monaco. Det er svært at afgøre om sangens omkvæd er udtryk for bitterhed eller for en ønskedrøm eller måske begge dele – hvorom alting er, så konstaterer det at det må være sjovt at leve i de riges verden hvor solen altid skinner.


Jeg tror at ABBA med denne sang har fat i noget som der er rigtig mange mennesker der godt kan identificere sig med. For hvem vil ikke gerne være rig? Den kolossale omsætning på Tips og Lotto tyder i hvert fald på at det er en meget udbredt drøm. Og det er ikke mere end et par uger siden at en af formiddagsaviserne havde en spiseseddel med en formuende 59-årig ungkarl der jages af giftelystne kvinder, så selv her i 2008 er det åbenbart så som så med ligestillingen!


I princippet kunne det ellers lige så godt gå den anden vej. Der er faktisk også velhavende ugifte kvinder derude, for eksempel hende her – hotelarvingen Paris Hilton. Jeg må dog ærligt indrømme at jeg ikke nærer noget stort ønske om at blive smedet sammen med hende selvom hun er god for flere hundrede millioner kroner. Der er grænser for hvad man vil gøre for penge! Jeg tror i øvrigt heller ikke hun har noget ønske om at blive gift med mig, så problemet er nok ikke så stort! Men tænk nu hvis man kunne få del i Hiltons millioner uden at få hende med i købet? Så tror jeg ikke der er særlig mange der ville sige nej tak! Men det burde vi måske i virkeligheden gøre?


Hvis man skal tro Paulus (og det mener jeg generelt er en god idé!), så er det bedre at lade sig nøje med at få de mest basale livsfornødenheder dækket end at gå efter at blive rig. Ja, det at gå efter at blive rig er faktisk ikke bare ”mindre klogt” – det er skadeligt og yderst farligt! Jeg kommer næsten til at tænke på de obligatoriske advarsler der står på cigaretpakkerne, når jeg læser den bredside som Paulus fyrer af i det stykke fra brevet til Timotheus som vi hørte tidligere i gudstjenesten:


”Men de, der vil være rige, falder i fristelse og baghold og henfalder til utallige tåbelige og skadelige tilbøjeligheder, som styrter mennesker i undergang og fortabelse. For kærlighed til penge er roden til alt ondt”.


Tak for kaffe – det var ellers lidt af en svada! Overdriver han ikke lidt, den gode Paulus? Er det virkelig så farligt at ville være rig? Hvad er det for tåbelige og skadelige tilbøjeligheder han omtaler? Tja, til en start kan vi jo tænke på hvad folk frivilligt udsætter sig selv for i deres bestræbelser på at blive rige: Unge piger lader sig lokke af gyldne løfter om en modelkarriere

til at smide tøjet foran samvittighedsløse fotografer der kun er ude på at udnytte dem. Unge mænd falder for fristelsen til at bruge deres evner inden for IT til at hacke sig ind hos firmaer og foretage ulovlige transaktioner. Unge og knap så unge mennesker af begge køn lader sig ydmyge på landsdækkende tv i den bedste sendetid i håb om at få en pladekontrakt. Og

massevis af mennesker forsømmer både deres ægtefæller, deres børn, og deres eget behov for at holde fri, for i stedet at knokle i noget nær døgndrift på deres job.


Der findes imidlertid også andre måder at blive rig på. Hvis man er tilstrækkeligt flittig, dygtig og heldig, er det vel ikke umuligt at man gennem den rette kombination af inspiration og perspiration kan blive rig uden at slide sig selv og sin familie op undervejs. Og man har jo også før hørt om folk der følger en impuls til lige at tage en lynlotto-kupon med hjem med lørdagsindkøbene, og ender med at være millionærer inden dagen er omme. Skulle der være noget galt med det? Ikke i sig selv, nej.


Det er vigtigt at vi lægger mærke til både hvad Paulus siger, og hvad han ikke siger. Det der er ondt og farligt og skadeligt, er ikke pengene i sig selv, men kærligheden til pengene. Penge – og de ting vi kan købe for dem – har nemlig en uhyggelig evne til at komme til at fylde alt for meget i vores liv. Alt bliver gjort op i penge. Selv den prestige der er forbundet med en bestemt profession, afhænger af hvor mange penge man kan tjene på den. Som om det ikke var langt mere ros værd at være villig til at påtage sig et dårligt lønnet job!


Jeg bliver i hvert fald altid fyldt af beundring når jeg hører om et menneske som har fravalgt et vellønnet job for i stedet at bruge mere tid på sin familie, eller for at udføre et stykke idealistisk og gavnligt, men ikke særlig vellønnet, arbejde i ind- eller udland – eller slet og ret for at få et job som vedkommende trives bedre med!Men de fleste af os deltager mere eller mindre ukritisk i dansen om guldkalven i den tro at vi derved gør vores pligt som flittige og ansvarlige samfundsborgere. Mammondyrkelsen er næsten blevet officiel statsreligion i Danmark!


Det værste er at det hele er forgæves. For som der så rigtigt står i Prædikerens Bog, som vi hørte ved starten af gudstjenesten, så bliver man ikke mæt af penge. Mere vil altid have mere. Selv den fattigste kontanthjælpsmodtager i Danmark har en levestandard som millioner af mennesker i den tredje verden kun kan drømme om, og alligevel kan man lokke en topdirektør til at gå fra et firma til et andet ved at tilbyde ham 5 millioner om året i stedet for de 4 millioner han får det andet sted. ”Nok” er blevet et fremmedord i vores kultur, og ”at lade sig nøje” er nærmest blevet et skældsord.


Set i det lys er det lige før vi må rose den rige bonde som vi hørte om i evangelieteksten, for han var da i det mindste nået frem til et punkt i sit liv hvor han syntes han havde nok. Hans plan var ikke at han vill blive ved med at samle rigdom sammen, men at han ville slå sig til ro med det han havde, spise, drikke og være glad.


Alligevel skælder Gud ham ud og kalder ham en tåbe. Hvorfor nu det?

Fordi hans perspektiv er alt for kort. Han tror at hans lykke er gjort, bare han har penge. Den tankegang er sådan set også ganske udbredt i vore dage: ”Hvis bare du har et vellønnet job og en god pensioneopsparing, så er din fremtid sikret.” Vel er den ej! Vi ved ikke noget om hvad der sker i morgen, og der er tusind ting som penge ikke kan sikre os imod. Den største og alvorligste af de ting er døden selv. Hvis vi mister en af vores kære, kan selv ikke den største formue bringe vedkommende tilbage til livet. Og dør vi selv – sådan som det skete for den rige bonde – så er vores rigdom tabt.


Hvad så? Hvad skal vi så gøre? Stræber vi efter at skrabe penge sammen, så er det galt, og beslutter vi at vi har nok, så er det minsandten også galt! Hvad er det ham Gud vil have os til?


Jeg tror han vil have os til at lade noget andet end penge styre vores liv. Ikke at definere vores liv efter om vi har lidt eller meget. At lade os nøje blot vi har føde og klæder, og altid huske på at penge og anden rigdom kun er til låns, for vi ved ikke hvor længe vi får lov at beholde det, og vi kan under alle omstændigheder ikke tage det med når vi dør.


Hvad er så alternativet til penge? Hvad er godt at bygge sit liv på?

Nogle mennesker bygger deres liv på deres karriere – enten deres jobmæssige løbebane eller en mere fritidsorienteret karriere inden for sport, musik eller kunst. Men karrieren er lige så usikker som pengene. Hvor mange sportsfolk har for eksempel ikke oplevet at en ellers lovende karriere er blevet ødelagt af en skade de pådrog sig?


De fleste vil nok pege på deres familie som det vigtigste i deres liv. Og det er da også langt bedre at leve for sin familie end at leve for penge eller karriere. Bibelen taler mange steder om hvor vigtigt det er at man tager sig af sin familie. Men selvom familien kan give én et indhold i tilværelsen som penge og materielle goder aldrig ville kunne, så må vi se i øjnene at selv den bedste familie ikke kan redde os fra alt hvad der kan ramme i livet.


Og selvom jeg er overbevist om at det at have en god familie som man har et godt forhold til, både kan lægge år til ens liv og liv til ens år, så kan den ikke forhindre os i at gå alt kødets gang.


Heldigvis er det sådan at kødets gang ikke nødvendigvis behøver at være nogen tung gang. Hvis vi er optaget af alle de ting vi har i denne verden, og som vi ikke kan tage med os, så bliver det en tung gang! Så kan døden kun opfattes som et ubeskriveligt tab. Men der er et alternativ! Paulus skriver et sted i et af sine breve: ”For mig er livet Kristus og døden en vinding.”


Og Jesus slutter lignelsen om den rige bonde af med ordene: ”Sådan går det den, der samler sig skatte, men ikke er rig hos Gud.” Der findes altså nogle rigdomme som har varig værdi, og som kan gøre at døden ikke bliver et tab, men en vinding! Og så melder spørgsmålet sig jo helt naturligt: Hvordan får vi fingre i de rigdomme? Eller anderledes sagt:


Hvordan bliver man rig hos Gud?

For at få svaret på det spørgsmål skal vi igen prøve at kigge på det udsagn fra Paulus som jeg citerede før: ”For mig er livet Kristus og døden en vinding.” Det kunne altså tyde på at det der kan gøre døden til en vinding, er hvis det vi lever, frem for penge, karriere og alt muligt andet, er Kristus.


Er Jesus Kristus dit liv eller?????


 
Panel title

© 2018 FREE

Antal besøg: 358594

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,35363507270813sekunder