JESUSLIVET - VREDE.Vrede.


www.Bibelen.dk
I første Mosebog (1 Mos. 1,26-27) kan vi læse at mennesket er skabt i Guds billede. De Guddommelige ord lyder ”..Lad os gøre mennesker i vort billede, SÅ DE LIGNER OS,..”. Vi blev altså oprindeligt skabt med lignende evner og karaktertræk som Skaberen.


Som skabte i Guds billede, har vi som Han, også evnen til vrede. Vrede er ikke en del af syndefaldet men Gud har altid haft evnen til at blive vred. Vrede er altså ikke en evne som er opstået som en konsekvens af syndefaldet. Gud er kærlighed og alt hvad han gør, gør han i kærlighed (1 Joh. 4,16 + Sl. 145,17).


Selv når Gud bliver vred er det et udtryk for hans kærlighed. Den største vredeshandling fra Gud var samtidig en mægtig åbenbaring af hans kærlighed – nemlig da Guds vrede og retfærdige dom over synden ramte hans egen Søn på korset (Es. 53,5-6 + Joh. 3,16+36 +1 Joh. 4,9-10).


Men problemet med Menneskets vrede efter syndefaldet (1 Mos. 3), er at menneskets vrede, på grund af sin faldne natur, oftest er et udtryk for egoisme, egne uopfyldte behov og såret stolthed - altså selvcentreret.


Menneskets følelsesliv (Sjæleliv/Psyke) er blevet forvrænget og egocentreret pga den iboende synd. Et menneskets vrede, virker derfor ikke det som er ret for Gud (Jak. 1,19-20) - fordi det handler ud fra sig selv og sine sårede følelser, stolthed osv. og ikke som Guds vrede der er et udtryk for Hans Kærlighed.Vrede i det nye testamente: På græsk findes der bl.a. 4 forskellige ord for vrede. 1. Aganaktesis: Betegner en hensigtsmæssig og retfærdig vredesadfærd og er det samme som mange kalder - ”hellig vrede”. Aganaktesis bliver brugt under 10 gange i det nye testamente, bl.a. i (Mark. 10,13-14) hvor Jesus bliver vred på disciplene fordi de skælder børnene ud og forhindrer dem i at komme til Jesus. Her skal Jesu vrede ses som et udtryk for hans kærlighed.


Det næste skriftsted er det ikke ordet Aganaktesis der bliver brugt men det kan læses ud af teksten at det er den samme form for vrede der her kommer til udtryk.


Ap.G. 16,16-19 Her er det grundsprogsordet: Dia-ponéõ, som er et sammensat ord af 'kanal' og 'bedrøvelse'. Paulus bliver fyldt med Guds Ånd og bliver en kanal for Guds vrede imod den åndsmagt som forhindrede kvinden og hendes tilhørere i at komme til tro på Jesus. Læg mærke til at denne vrede er fyldt med berøvelse over kvindens åndelige tilstand og et udtryk for Guds kærlighed.


2. Thymos: Det er det samme som raseri og hidsighed, altså et pludseligt følelsesudbrud – eksplosionsagtig. Denne form for vrede kommer til udtryk ca. 20 gange i det nye testamente. Bl.a. i Luk. 4,28 hvor der som var tilstede i synagogen i Kapernaum blev fulde af religiøs raseri og ville slå Jesus ihjel ved at skubbe ham udover bjergkanten. Mange sidder i fængsel efter handlinger som de har begået mens de var fyldt af Thymos.

3. Orgé: (Stammer fra Oregáo – At være opfyldt og svælge) Svarer til vrede, krænkelse men også forudrettethed. Orgé er mere langvarig end Thymos. Orgé er ”noget som bygger sig op” og kan beskrives som ”en følelse som overskylder” - Orgé er mere dybtgående og indadgående end Thymos. En ”længerevarende” Orgé har, hos et menneske, tendens til ofte at ville søge hævn og blive ondskabsfuld (Matt. 5,22). Orgé ses ca. 45 gange i det nye testamente.


Orgé bliver flere gange brugt til at beskrive Guds vrede f.eks. Kol. 3,6 og Ef. 5,6. Her som et udtryk for Guds retfærdige vredesdom over synden.


4. Parrorgismos: Kan beskrives som fastgroet vrede – Bitterhed. Denne form for vrede er den mest giftige og allermest ødelæggende form for vrede. Denne indadvendte form for vrede er langt farligere og mere skadelig end udadvendt vrede - både for den enkelte og for en menighed. Dette på trods af at indadvendt fastgroet vrede ofte bedre godtages af omgivelserne - men begge dele er SYND. Guds Ord er meget ”klar i spyttet” her ”...se til, at ingen går glip af Guds nåde, at ingen bitter rod skyder op og gør fortræd, SÅ MANGE SMITTES AF DEN;..” Hebr. 12,15


Møder vi bitterroden skal den rives op med det samme – uden diskussion. Den må behandles, som en smitsom sygdom, med omtanke – MEN OP, DET SKAL DEN!!!


”Bliver I vrede (Orgé), da synd ikke; lad ikke solen gå ned over jeres vrede (Parrorgismos); giv ikke heller Djævelen råderum!” Ef. 4,26-27


Det er ikke følelsen af vrede der er forkert i sig selv - det er baggrunden/motivet der ligger til grund for vreden der er synd. Vi, den enkelte, har et ansvar for at HVIS vi bliver vrede (Orgé) at ikke lader denne vrede få lov til at fæste bo i os så den bliver til Parrorgismos (fastgroet vrede/bitterhed).


Dette skriftord bliver ofte brugt som en ”blåstempling” af menneskets vrede. Men det skal hellere ses som en opfordring til vredeshåntering. Paulus skriver: ”Bliver I vrede (Orgé),..”, ganske på samme måde som Johannes i sit første brev skriver om hvordan vi skal forholde os hvis vi er faldet i synd ”Børnlille, dette skriver jeg til jer, for at I ikke skal synde. MEN SYNDER NOGEN, så har vi en talsmand hos Faderen, Jesus Kristus den retfærdige; og han er soning for vore synder,..” 1 Joh,2,1-2a


"Al bitterhed (Parrorgismos) og hidsighed (Thymos) og vrede (Orgé) og skrig (skænderier) og spot (Bagtalelse) være fjernt fra jer, som i det hele al ondskab! Men vær gode mod hverandre og barmhjertige, så I tilgiver hverandre, ligesom Gud har tilgivet jer i Kristus." Ef. 4,31-32


Vreden skal ligge os fjernt – vi skal i stedet glæde os i Herren og lade alle mennesker mærke at vi har et mildt sind Fil. 4,4-5


"Det ved I, mine elskede brødre. Enhver skal være snar til at høre, sen til at tale, sen til vrede, thi et menneskes vrede virker ikke det, som er ret for Gud." Jak. 1,19-20


(Læg mærke til at vreden ikke bliver fordømt (sen til..), Jakob konstaterer ”bare” at ET MENNESKES vrede ikke virker det som er ret for Gud).

 
Panel title

© 2018 FREE

Antal besøg: 358268

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,4308168888092sekunder