Julen - Juletræet
 

Juletræets historie

Juletræet har en kort historie i Danmark. Det er et relativt ungt fænomen  i den danske jul, i hvert fald hvis man sammenligner med andre af julens elementer

Danmarks første juletræ blev - så vidt vides - tændt på det sydsjællandske gods Holsteinborg i 1808. Dette træ er imidlertid ikke nøjere beskrevet - tilgengæld er der flere oplysninger om det første træ i København. 

Holstensk jul i København
Juleaften i 1811 tændtes det første københavnske juletræ i Ny Kongensgade nr. 221 hos den unge doktor Martin Lehmann, hans kone Frederikke og deres lille søn Orla på 1 1/2 år. Drengen voksede senere op og blev en kendt politiker.  Københavnerne var forberedte på, at noget usædvanligt var i gære, idet man et par dage forinden havde båret et stort grantræ inden for i stuen. Juleaftenen ved 17-tiden kunne nysgerrige københavnere konstatere, at Lehmanns, der var fra Holsten, havde stillet træet op inde i stuen og sat tændte lys på grenene. Martin Lehmann var præstesøn fra Holsten, og har formodentlig kendt juletræsskikken fra sin egen barndom. 

Grundtvig var imod juletræet
Allerede i 1400-1500 årene holdt tyske  håndværkerlaug en slags juletræsfest, hvor et stort pyntet grantræ blev sat ind i laugssalen i forbindelse med julen. Træet stod til Hellig Tre Konger, hvor medlemmernes børn så fik lov til at
tage de smågaver, der hang på træets grene. Private har sandsynligvis også haft juletræ, for der findes love som forbyder, at man blot går ud i skoven og hugger et træ om til jul. Nogle steder fandtes endda trævagter som påså, at kun de, der havde lov, huggede juletræer om. I 1600-tallets Strasbourg var private træer pyntet med glimmersager, papirroser, sukkersager og dukker.  
I løbet af 1800-tallets første årtier begyndte træet at blive almindeligt, ikke mindst hos fx præster og lærere, der ikke ville stå tilbage for de københavnske borgerhjem. Nogle af de første provinsjuletræer vakte betydeligt røre, da lærer Jurgensen i Kolding tændte sit træ i 1822, kom folk styrtende fordi de troede, at der var ildebrand. Det var ikke alle, der brød sig om den nye idé. Grundtvig, der jo er ophav til mange af vore julesalmer, mente fx, at det var "udtryk for en udvandet kristendom", og at det burde "med rod oprykkes". Sådan skrev han i tidsskriftet "Dannevirke" i 1817. Allerede seks år efter havde han tilsyneladene overgivet sig, og mente nu, at træet er sendt fra Gud og derfor acceptabelt. Træerne havde også vundet ind i mange af hans kollegaers hjem. Ingemann var fx meget betaget af træet, som han første gang så ved en julefest hos sin forlovede i 1815. 
 
Nødjuletræer og juletræer af grønkål
Det varede en del år, før juletræsskikken slog bredt igennem. Først omkring 1.verdenskrig bliver juletræet efterhånden rigtigt udbredt uden for borgerskabets. Og selv efter dette tidspunkt var det naturligvis langtfra alle, der havde råd til at anskaffe sig et træ med lys, pynt etc. Men at skikken var accepteret, er der næppe tvivl om. Det viser bla. de mange beretninger om, hvorledes familier i arbejderhjem anvendte substitutter og hjemmelavede træer. Kreativiteten var stor; edr blev lavet træer af grønkålsstokke, grene og camouflerede kosteskafter blev pyntet med købte lys, som var skåret igennem for at spare. Også fagbevægelsen tog juletræet til sig og arrangerede sammenkomst for medlemmernes børn.

Dansen om juletræet

Hvorfor danser vi om juletræet, og hvor længe har vi gjort det?

De første danske juletræer , som vi kender til,  blev tændt i hhv. 1808 og 1811. Det vides ikke, om der blev danset omkring disse træer eller ej, men det er ikke usandsynligt. Det første helt sikre vidnesbyrd om dans rundt om juletræet i et privathjem er faktisk Peter Fabers "Højt fra træets grønne top", der stammer fra 1847/1848.

Engle dansede om træet i 1817
Allerede 30 år tidligere havde Heiberg dog digtet om, hvordan der danses om juletræet i "Himmelby". I " Julespøg og nytårsløjer" fra 1817 fortæller han om, hvordan en fattig københavner-pige oplever jul i Himmelby, og bl.a. kommer til at danse om juletræet med englen
e. En sådan idé havde han næppe fået og brugt, med mindre dans omkring træet var et  fænomen, som hans publikum ville forstå og acceptere som et naturligt element i julefesten.

 

 
Panel title

© 2018 julen

Antal besøg: 19711

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,44150614738464sekunder