JWD - Groundwork

Når jeg træner Groundwork- i det hele taget træner eller omgås heste, er det vigtigt for mig, at jeg har hestens fokus. Hvis hesten kikker rundt efter andre heste, kikker på gøende hunde eller slet ikke er fokuseret på mig, har jeg et respekt problem! Man kan ofte se, hvor hesten har sin fokus henne, ved at se på hestens øre - medmindre den er sur.

Hesten har et godt syn omkring sig. De kan næsten se 360 grader rundt om dem selv. De blinde vinkler er foran deres næse og bag deres hale.

 

Tiden er vores bedste ven... Der er ingen der kan lære et fremmet sprog over en dag, og man kan hellere ikke lære en hest perfekte ting over en dag. Heste keder sig ret hurtigt og kan godt lide at finde mere interessante ting at lave. Efter en træning, er det normalt, at man sætter sin hest i stald eller på fold, og der går ofte en dags tid, før man igen tager træningen op, og hesten har igennem disse timer rigtig god tid, til at tænke over hvad der skete da man trænede.
Det er vigtigt for mig, at give hesten noget positivt at tænke over, indtil næste gang jeg går ned og træner.

Det andet der er vigtigt for mig, er at aflæse, hvor længe jeg kan træne hesten. Tiden omkring en trænings lektion, afhænger af hesten!
Det vigtige, er at have et mål for hesten og vide, hvornår man skal stoppe.
Ingen heste er på samme niveau i træningen - det er vigtigt at være flexsibel men også huske hvad man forsøger at opnå.

Et godt eksempel på, at opbygge fokus og tidsgrænser for hesten er, at træne Ground tieing som på dansk betyder, at man "binder" hesten til jorden. Dette kommer jeg nærmere ind på længere nede under Groundwork øvelser...

 

                                           ***Groundwork Øvelser ***

 

At binde hesten til jorden

 

Ground tie er en øvelse der gavner, når du bl.a. stigler din hest mm.
Men det er også en øvelse i lydighed og det lære din hest, at være afventende på dit næste signal.

 

Det første du gør er, at finde dig et passende signal, der ikke kan misforstås af hesten med andre stemme signaler.
Jeg anvender "Stå" fra jorden.

 

Først stiller du din hest et passende sted - det kan fx være midten af en ridebane/ridehus eller i en roundpen.

 

Du placere torvet på jorden og angiver kommando, hvorefter du træder et skridt tilbage.
Hvis din hest går frem imod dig, flytter du den roligt tilbage til det sted, hvor du placerede din hest og anvender igen signal, hvorefter du træder et skridt bagud.

 

Målet skal være, at du kan bevæge dig hele vejen omkring og væk fra hesten, uden at din hest bevæger sig.

 

Altid ros med stemme eller ved at ae den i panden.

 

Dette tager tid og tålmodighed og en god idé, hvis du står med en mere utålmodig hest er, at starte ud med små intervaller (kort tid), hvor du forlanger din hest bundet og så kan du med tiden forlænge disse intervaller.

 

*Billeder kommer*

 

Lære din hest ikke at gå frem, når du stiger op;

 

Grunden til, at hesten går frem, når man stiger op er, at man ikke har trænet dem til ikke at gå frem, når man stiger op.

Ofte når hestene går frem, når man stiger op skyldes rytteren har gjort ting, som gør, at hesten ser sig nødsaget til at gå frem, som fx dårlig balance eller manglede fleksibilitet - man hænger i sadlen og/eller prøver at trække sig selv op i sadlen og derved bringer man hesten ud af balance og den går derfor frem, for at prøve at genfinde balancen.

 

Så første skridt er, at stille hesten i dens firkant - altså forben side om side med forben og bagben side om side med forben - den man i dressur kalder for en parade.
Man kan derefter forsøge at skabe en ubalance hos hesten - den vil flytte sig, hvis den ikke ligger lige meget vægt på alle ben, men den vil efter kort tid genfinde balancen og stå i sin firkant på alle fire ben - på denne måde, vil din hest være klar til at støtte dig.

 

Derefter sætter du foden i bøjlen - bøjer godt i knæet og sørger for, at du er klar til at sætte godt af med benet der skal over hesten. Din højre hånd skal være placeret på det bagerste stykke af sadlen og tøjlerne haves i venstre hånd, for at være klar til at stoppe hesten, hvis den skulle gå frem.
Du sætter godt af med dit højre ben og placere din vægt i overkroppen - hen over hesten og i hånden der er placeret på sadlen.

 

Hvis du hænger i bøjlen, prøver at hive dig op og har en løs tøjle, vil hesten tænke "hey, hvad laver du" - den vil miste balancen og derfor prøve at genfinde balance ved at gå frem eller rundt.

 

En anden ting der gør din hest afventende på, at den skal gå er, at løsne heste til begge sider ved at ligge en blød føling igennem - først den ene tøjle og så den anden tøjle - på den måde lære du din hest, at den ikke skal gå frem efter du er kommet i sadlen.

 

* Billeder kommer * 

   
 
Panel title

© 2018 Copyright

Antal besøg: 5582

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,89304304122925sekunder