kaasleth - Perser

502699312a9d911082012.jpg

 

Beskrivelse af perseren

 

Hvad er en perser?

 

Historie

 

"Myter om perseren"

Det fortælles at ørkenkaravanerne drog fra det Gamle Persien (nu en del af Iran) havde værdifulde ting med sig, blandt andet juveler, krydderier og langhårskatte, som på grund af landets navn havde fået navnet persere.

En anden myte er perseren skulle være kommet fra Teheran til Europa med en opdagelsesrejsende ved navn Pietro de Valle i omkring år 1525.D

Den tredje myte er at der i 1600 er en arkælog der hedder Nicholas Claude Fabri de Peeirese. Han havde taget langhårskatte med sig fra Ankara.

Ingen af disse tre myter udelukker de andre, så de kan alle tre være sande på samme tid.

Det er dog meget sandsynlig at stammer fra de katte, med lang silkeagtig pels og en halvlang ulden underpels, som befandt sig i Ankara - og fik navnet Angorakatte.

Man ved ikke om denne pels er opstået fra mutation eller som en naturlig beskyttelse mod vind og vejr.

"Kongelig race"

 

"Det franske hof"

I 1700 tallet kunne det franske hof ikke blive fint nok, og derfor var langhårskatte en prægtig pelsklenoide.

Kong Ludvig den 14. havde en hvid angora kat.

 

"Det engelske hof"

Den engelske dronning Victoria havde blå og hvide angorakatte. Hun havde en stor interesse i katte og katteudstillinger.

Da hun gik bort, arvede hendes søn Edward den VII en hvid angorakat ved navn White Heather.

Edward den VIIs kone den danskfødte dronning Alexandra var også katteinteresseret og det højnede kattens status i landet.

 

"Fortiden vidner allerede om langhårskattens status"

Allerede i 1684 har man fundet hieroglyffer der viser billeder af langhårskatte, som beviser at disse har eksisteret i Asien i flere århundrede.

Dette kunne ses i persiske kunstskatte i persiske relieffer og det andet billedemateriale viser langhårskatte. En sådan afbildning betyder at langhårskatten var værdifuld.

 

Men først i 1856 bliver der nedfældet på skrift af et medlem af det zoologiske selskabi Frankrig at der findes langhårskatte, der kommer fra Kurdistan og Armenien, men dette udelukker dog ikke at de ikke også fandtes i Persien.

 

"Til Europa"

Angorakatten kom til England fra Tyrkiet, hvor der startede et målrettet opdræt af dem. Dette betyder selvfølgelig også at der i England og meget snart efter i USA udviklede sig et seriøst opdræt af Angorakattene, som gør at USA var og er stadigvæk længst fremme i udviklingen af den "perfekte" perserkat.

 

I slutningen af 1800 tallet bredte interesen sig for Angorakattene, og i 1905 startede Fru Kristine Andersen (der har været med til den spæde start af stambogsføring i Danmark) opdræt med to Angorakatte, den ene, som var rød og hvid, var blevet købt i zoologisk have.

Faderen er ukendt, men det er ikke umuligt at den var naboens korthårede huskat.

 

50269979d1f4011082012.jpg

 

"Fejlagtige myter om perserens sundhed.

Der har i en periode været opdrættet på at lave nærmest "snudeløse" persere, hvilket gav nogle problematikker, i forbindelse med åndedrættet og tårekanalerne og der opstod tre myter om perseren:

  • Persere kan ikke trække vejret
  • Det er synd, de har en kort næse
  • De kan ikke spise selv

Fakta er at perserne aldrig har været så gennemsnitlige sunde og velfungerende, som efter næserne er blevet meget korte. Perserkatten spiser, føde, leger, lever og trives som alle andre katte..

 

502699c76c62211082012.jpg

 

Temperament:

En perser er en rolig, nysgerrig væsen, der er i balance med sig selv. Dermed er den en perfekt familie- og selskabskat.

Den er kærlig, intelligent, nervefast og legesyg og er derfor god som en kat til børn, men børnene skal selvfølgelig vide hvordan man behandler dyr.

En perser kan virke astrokratisk og selvglad, men lad dig ikke narre bag kattens dovne facade, befinder der sig en "farlig" stuetiger.

 

"Vores ord"

Hvis vi skal beskrive vores persere med vores egne ord vil det være at de er rolige og værdige i deres måde at være på. Man er ikke et sekund i tvivl om at de godt selv ved hvad de er værd, selvom det kommer til udtryk på forskellige måder.

De er loyale og elsker at blive nusset og man kan altid regne med de er ens nærhed, uanset hvor man er..

 

Vi kan sagtens anbefale en perser som familiekat. Julius er simpelthen noget af det mest kærlige overfor Nichlas, når han har brug for hvis han er syg eller ked af det. Han finder sig at Nichlas forsøger at børste ham.

 

Det eneste der virkelig skal overvejes før man anskaffer sig en perser, er om at man indstillet på alt den pelspleje, der følger med smiley.gif

 

502699fcd001d11082012.jpg

 

Standarden i FIFe for persen:

Helhedsindtrykket

Perserener en medium stor og tung kat. Den skal ikke være højbenet som de andre naturracer.

Den skal virke imponerende med dens store pels, selvom folk ikke tror der ligger meget vægt bag, men det gør der, da en hun kat vejer mellem 3 til 4 kilo og hankat vejr mellem 5 til 6 kilo.

Perseren skal helst være lidt for kraftig, den skal virke "robust og kompakt" . Den må dog aldrig blive fed.

 

Hovedet

Hovedet på en perser skal være massivt og rundt, med fyldige kinderog bred hvælvet pande.

Hele hovedet skal være i balance og passe til perserracens typiske look.

 

Næsen

Næsen skal være kort, bred og sidde lige, den må ikke være flad, have opstoppernæser eller nedadtippende næse

Næseborene skal være store og åbne, så luften kan indtages let og frit.

 

Hagen:

Kæberne og hagen skal være kraftig.

 

Ørerne

De små, afrundede ører, skal sidde så lavt og så langt væk fra hinanden, som muligt. De må ikke virke alt for åbne, der er lange hår i ørerne på fagsproget kaldet tuffer.

 

Øjnene:

De store runde øjne, skal være åbne og sidde med god afstand fra hinanden. Der er ingen standard farve på øjnene, med mindre der er tale om en specifik en variant inden for racen. Farven skal dog gerne være så intens som muligt.

Kroppen:

En persers krop skal være så tæt, bred, kort og kompakt som muligt. Det kaldes også cobby.

Bryst og skulderpartiet skal være bredt, med lige stolpeagtige korte benstammer, med store brede poter, der gerne har synlig pels mellem tæerne.

Nakken og halsen skal være kraftig og kort.

Halen skal være kort, bred og afrundet.

Alt i alt en - rund, kraftig, muskuløs og massiv over det hele.

Man må gerne tænke bulldozer eller en kampvogn, når den kommer gående hen over gulvet.

 

Pels

Der er tale om en pels, der skal være imponerende. Den skal være silkeblød og ikke underuldsagtig.

På brystet og kraven er der mere pels, som i en løveagtig stil og dækker bryst og skudre.

 

 

 
Panel title

© 2018 kaasleth

Antal besøg: 7789

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,47749495506287sekunder