Velkommen til min hjemmeside - Tips til fiskeri

Bombardafiskeri


Fiskeri med bombarda og flue er en anderledes, men også yderst effektiv måde at fiske på. 
Du har de samme muligheder som fluefiskeren og kan dække et lige så stort område som spindefiskeren. Metoden har været kendt i generationer via fiskeri med det traditionelle bobleflåd. De ”gammeldags” bobleflåd skulle fyldes medvand og var bestemt ikke specielt kastevenlige. Man var heller aldrig i tvivl om, hvor bobleflåddet befandt sig i vandet, for det blev altid fulgt af en irriterende kølvandsbølge, som i mange situationer absolut ikke tiltrak havørreden, men derimod skræmte den!

Hvornår bombarda-flåddet kom til Danmark er jeg ikke klar over. Men jeg stiftede selv bekendtskab med de lange slanke flåd med de formidable kasteegenskaber i slutningen af 1990’erne. Tyskerne og nordmændene havde i en del år brugt noget lignende, som de kaldte for henholdsvis ”Spirolino-flåd, (tysk)” og ”Ørretbomber, (norsk)”.


Bombarda-flåddet fås i 4 udgaver. Flydende, intermediate, synkende og fyldbar.

Flydende: Effektiv om sommeren og om natten, hvor havørreden typisk befinder sig højt i vandet.

Intermediate: Betyder at flåddet er langsomt synkende. Effektiv året rundt.

Synkende: Har sine største fordele i meget strømfyldt vand og ved vinterfiskeri, hvor havørreden ofte søger mod bunden.

Fyldbar: Flåddet, som kan fyldes med vand, og hvor du således selv kan afgøre, hvor i vandet det skal befinde sig.


Jeg fisker altid med et bombardaflåd, som er langsomt synkende (intermediate), da fluen her går forholdsvis højt i vandet, hvilket jeg helt klart betragter som en fordel. Samtidig har man mulighed for at lave relativt lange spinstop uden at fluen får fat i bunden.. Og skal jeg endelig have fluen til at gå dybt, så benytter jeg gerne et synkende polytip leader (forfang), hvor du så i den yderste ende heraf binder et ganske lille stykke monofilline (gammeldags nylonline). Men træf dit valg ud fra dit eget temperament

Jeg bruger altid en almindelig fletline (0,13-0,15mm). På fletlinen trækker du så dit bombardaflåd (12-16 gram). Helst ikke tungere, da det i mine øjne så laver for meget ravage i vandet. Og du burde kunne kaste rigeligt langt med denne vægt! Og apropos ravage så findes der store og klodsede bombarda-flåd, som godt nok er langtkastende, men som laver alt for meget postyr under indspindingen. Herunder kan bl.a. nævnes ”Dartcaster-modellen” m.fl.

Når bombardaen er påført sætter du så en lille glasperle eller lignende på. Den skal ikke bindes fast, men skal løst kunne glide op og ned ad fletlinen. Dens eneste formål er at beskytte linen i at blive slidt for hurtigt, da den beskytter dinlineknude og afbøder kraften i nedslaget. Efter perlen binder du på fletlinen nu en lille svirvel. Vælg evt. en tredelt svirvel, da den modvirker at din line kinker (snor sig). Samtidigt medvirker den til at præsentere din valgte flue på den mest optimale måde.

Herefter tager du din forfangsline, som er en almindelig ”gammeldags” monofilline (nylonline) (ca. 0,25-0,28 mm). Jeg plejer at fiske med en længde forfangsline svarende til 2 x armslængde. Dvs. fra dine udstrakte armes venstre fingerspidser til dine højre fingerspidser. Således får du en længde på 3,50-4,00 meter. Det kræver dog nok lidt tilvænning (specielt når fisken skal landes, medmindre den kanes på land). Længden på forfanget er ikke så væsentligt, men bør nu nok som minimum være på 3 meter. Specielt i klart vejr/vand er det vigtigt med lidt længde på forfanget, da havørreden ofte vil være mere sky.

Undgå helst at din flue ligger i vandet, når du kaster, da det vil afkorte din kastelængde væsentligt. Et tip kunne her være at svinge din forfangsline, som et pendul før du tager kastet. Men prøv dig frem og find derfra selv ud af, hvor meget du kan styre at kaste med!!

Dit forfang (nylonlinen) binder du så til din svirvel og i den anden ende binder du så din valgte flue.

Indspindingshastighed/fluevalg: Der er selvfølgelig masser af meninger om indspindingshastigheder, når du fisker med bombarda, men det primære og vigtigste i mine øjne er, at du bestemmer dig for om du med din valgte flue vil imitere eller provokere! Har du f.eks. en rejeflue på skal du forsøge at imitere rejens normale gang i vandet. Dvs. indtagning/indspinding i nogle små korte ryk. Har du en tobis-/kutling-flue på så skal du indspinde forholdsvis hurtigt med nogle lange pauser, hvor fluen svæver i vandet osv. osv.

Provokation kan ske med fluer i krasse farver og ved ekstrem hurtig indspinding (hvor fluen nærmest sprøjter igennem vandoverfladen), som periodisk kan have en forbavsende god effekt. De stærke farver som pink, gul m.fl. benytter jeg dog selv mest i de kolde måneder (december – april), hvor provokationen frem for imitationen ofte gør udslaget. I forår/sommer er det i mine øjne vigtigere at imitere havørredens byttedyr på den valgte kystplads, da havørreden her ofte optræder som en sand opportunistisk spisemaskine, som æder alt, hvad den kan gabe over. Her vil kunsten mere være at finde havørreden, frem for hvilken flue du skal præsentere for den !!!

Talrige steder vil du kunne læse, at du skal indtage fluen i et dræbende langsomt tempo. Men det er noget forfærdeligt vrøvl! Indtagningen/indspindingen af fluen kan i enkelte tilfælde ske i et sådant tempo, men så sandelig da ikke altid. Fisk fluen som beskrevet ovenfor og du vil opleve og opnå øjeblikkelige resultater.

Affisk vandet på samme måde som du fisker med blink. Dvs. fisk vandet af i en vifteform, dog med flest kast langs kysten. Mange fiskere begår den helt store fejl, at de tror det gælder om at kaste så langt ud som overhovedet muligt for at kunne fange fisk. Men 9 ud af 10 fisk bliver fanget ved kast langs kysten eller inden for 25 meter!!

Efter at have affisket vandet i vifteformen, bevæger du dig så videre (ca. 25 meter) og gentager viften.

Din største chance for fisk er at kaste til spottede fisk. Først og fremmest fisk som springer helt fri af vandet, men så sandelig også hvirvler i vandet og småfisk (tobis o.l.) som bliver skræmt. Dette er jo alt sammen tegn på, at der fisk i nærheden.

Og af uvisse grunde så er der altså masser af fiskere, som ganske enkelt ikke ser alle disse tegn på fisk!!!


Ovenstående beskrivelse er naturligvis ikke den eneste måde, hvorpå du kan fiske med bombarda og flue, men jeg kan garantere, at der kan fanges fisk via denne fremgangsmåde.


4fe19896adaed20062012.gif
 
Panel title

© 2018 Copyright

Antal besøg: 2021

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-1,1546540260315sekunder