klarparat - historie6

Historie, Harald Blåtand

Spørgsmål:

Hvordan fik Harald Blåtand sit tilnavn?

Hvad er Harald Blåtand mest kendt for?

Hvem var Haralds far?

Hvordan endte hans regeringstid?

 

Svært ved at svare? Læs mere nedenunder...

Harald Blåtand

Harald Blåtand var en dansk konge, der regerede alene i vikingetiden efter sin far, Gorm den Gamle, indtil år 980. Han døde mellem år 986 og år 987.

I Roskildekrønikken står der, at Harald skulle have haft en i øjenfaldende blå eller sort tand, og af den grund fik tilnavnet Harald Blåtand. En anden teori er, at de rige i den tid gik i blåt, da blå den gang var det dyreste farvestof, og at ordet tan på det tidspunkt i England betød høvding eller konge. Altså ville Haralds navn være Harald den Blå Konge eller Harald den Mørke Høvding.

Harald er mest kendt for at være ham, der samlede Danmark under sig og kristnede de ellers hedenske daner. Igennem det meste af vikingetiden var der ikke én konge, der alene regerede hele Danmark. I stedet var der flere stormænd eller høvdinge, der ejede landområder eller større dele af Danmark. Harald var ifølge historien den mand, der erobrede hele Danmark og Norge, indførte enevælden og under pres fra Tyskland omvendte Danmark fra troen på De Nordiske Guder til kristendommen. Hvis man ville gøre noget officielt i vikingetiden, skrev man det på en sten. Derfor lod han følgende tekst blive hugget ind i en bautasten, der i dag står ved Jellingkirken i Jelling:

Harald konge bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder, den Harald, som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne.

Fra 980 og frem regerede han med sin søn, Sven Tveskæg. Sven var en fandenivoldsk slagsbror og efter megen uenighed mellem den kristne Harald og den krigsglade Sven, endte det med et oprør. Der opstod borgerkrig og Harald måtte flygte såret fra slagmarken. Han tog med skib til slavebyen Jumne, hvor der blev taget gæstfrit imod ham. Hans skader var så alvorlige, at han døde få dage efter. Hans lig blev transporteret til Roskilde, hvor han blev bisat og begravet i egen kirke.

 

 
Panel title

© 2018 klarparat

Antal besøg: 346

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,33630108833313sekunder