klodsmajor - grise
Aug
28
2012

udbredelse

Den tamme gris stammer fra vildsvinet, som oprindelig blev tæmmet i Asien. Siden har grisen fulgt mennesket til resten af verden.

Vildsvinet er stamformen for vores tamme grise. Der har levet vildsvin i det meste af Europa, i Nordafrika, Central- og Sydasien. Tidligere levede der også vildsvin i Danmark. Det var dog i Asien, at vildsvinet blev tæmmet og udviklede sig til den tamme gris, som vi kender i dag.

Tamme vildsvin kender man helt tilbage i Asien for mere end 5000 år siden. Siden har har de spredt sig med mennesket til resten af verden. Kun i de meste barske egne, som i Arktis, findes der ikke grise, men ellers dukker de op alle steder, hvor der er mennesker.

I Danmark er grisen et af vores vigtigste husdyr, og der slagtes mere end 20 millioner grise hvert år i Danmark. Til gengæld er vildsvinet helt forsvundet – kun når nogle enkelte tamme vildsvin, kan vi prale med at have vildsvin i den danske natur.                                         Den tamme gris stammer fra vildsvinet

Aug
28
2012

udseende

I Danmark er der fire forskellige svineracer. Og det er kun de to af dem, som er lyserøde.

Grisen er let at kende. Den har en kompakt krop og et langt, smalt hoved.Trynen, der bruges til at rode i jorden med, er flad, fugtig og bevægelig. Halen har en typisk krølle.

De fleste kender den lyserøde gris med de få stride, lyse hår, men grise kan se ganske forskellige ud. Man kalder de grise, som ligner hinanden og har har en fælles stamfader, for en særlig svinerace. I Danmark har vi fire forskellige svineracer, og kun to af dem er lyserøde.

Den typiske lyserøde gris kaldes Landrace. En anden lyserøde race er Yorkshire, som dog er større og knap så rundrygget. De to andre svineracer ser noget anderledes ud. Hamshire er sortbrun med et lyst bånd tværs over ryggen ved forbenene, mens Duroc er en stor, helt sort gris.

De bedste grise og det bedste kød får man, når man krydser de forskellige racer, men det sker ikke tilfældigt. Landrace og Yorkshire er altid søer (hunner), mens Hampshire og Duroc altid er orner (hanner). Det betyder, at det er en god idé at krydse en Hampshire-orne med en Yorkshire-so, men ikke omvendt.

Når man krydser svineracerne på denne måde, betyder det ikke bare, at man får godt kød. Man får også grise i forskellige farver – nogle kan være helt sorte, mens andre kan være lyserøde eller have striber og pletter.
63372.200_130.jpg 
Så en gris er altså ikke altid lyserød! 

 
Panel title

© 2018 klodshans

Antal besøg: 52

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,61935019493103sekunder