klodsmajor - ko
Aug
28
2012

Skriv en overskrift

Uroksen er koens stamfader. Den fandtes tidligere i det meste af Europa, men den sidste urokse blev skudt i Polen i 1627.

Uroksen var en stor okse med en højde på knap 2 m og en vægt på op mod etton. Den har lignet en langbenet, robust ko med op til næsten én meter lange horn. Uroksen var altså et imponerende dyr.

Den levede i åbne skove i det meste af Europa, Østasien og Nordafrika, men blev efterhånden udryddet af mennesket. Den sidste urokse blev skudt i Polen i 1627, og i Danmark fandtes den indtil slutningen af bronzealderen - for ca. 2500 år siden.

Mennesket tæmmede uroksen for mere end 8000 år siden, og den er stamfader til alle de europæiske kvægracer. Der er derfor en lille smule urokse i alle de danske køer. I Tyskland har man faktisk avlet sig tilbage til en ko, som på mange måder ligner den oprindelige urokse. En ægte urokse bliver den dog aldrig.

Der findes efterhånden kvæg over det meste af verden, men de har ikke alle uroksen som stamfader. Både i Afrika og Asien findes kvægracer med andre stamfædre.

Næste afsnit: Føde

Kød-kvæg har lille yver og mange muskler
Kød-kvæg har lille yver og mange muskler
Simmental

 
Panel title

© 2018 klodshans

Antal besøg: 54

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,48333501815796sekunder