FUUCKING JØDER! - 5.Facebook – skaber af en selvreflekteret netidentitet

I dag er der over 400 mio. aktive facebookbrugere i hele verden, og sammenlagt bruger vi over 500 billioner minutter på Facebook om måneden.[1] Det giver et kæmpe råderum for offentlig kommunikation, selvfremstilling og ikke mindst selvdefinition. Samtidig giver det os mulighed for at dyrke vores sociale tilhørsgrupper på en helt ny ikke-fysisk måde. Facebook sætter nye grænser for, hvad der er tilladt at udstille i det offentlige rum. Forskellen mellem det privates og offentliges grænser er et minimum, hvilket facebookbrugernes brede repræsentation af ”venner” bl.a. viser. (Jensen, Jakob Linaa: Fra onlinefællesskaber til onlinenetværk, Mediekultur 46) I gennemsnit har en facebookbruger 130 facebookvenner[2], som man formidler selvpromoveret oplysninger ud til. Igennem ”begivenheder”, ”opslag”, ”kommentarer”, valg af ”venner” og ”grupper” opretholder vi hele tiden en identitet i udvikling (Ploug Thomas 2009: Ethics in Cyberspace, s. 72-77). Derudover gør Facebook det utrolig let at mægle holdninger ud til offentligheden, hvilket giver almindelige mennesker et magtfuldt redskab til at tiltrække kontroversiel opmærksomhed.

 

Facebook er let tilgængeligt for alle brugere. Det betyder, at lige meget hvilket værdigrundlag man har, kan det udforskes i Facebooks ”søgefelt”.(Andersen, Kim Krarup 2008: Facebook, Youtube og andre gratis sites, s. 25) For at finde analysemateriale på Facebook skrev jeg ”Jøde” i søgefeltet og 176 grupper fremkom. ”Jew” gav over 500 gruppe-resultater. Samtidig er Facebook forbundet til Google, som er verdens største søgemaskine[3]. Dvs. at man kan opsøge et online fællesskab på Facebook via Google:

4c0967d37b3bd04062010.jpgInternettet skal altså ses som et system, der har gjort det muligt for mennesker at danne fællesskaber på tværs af geografiske og fysiske grænser.   Internetmediet er dermed blevet et betydningsfuldt værktøj i dannelse eller opretholdelse af en specifik social identitet.  Der er med internettet kommet en helt ny verden, hvor kommunikation og selvpræsentation har fået radikalt ny betydning. Det betyder også, at der er andre ”spilleregler” på internettet end i den fysiske verden, fordi man kan eksperimentere med sin identitet. Et tydeligt eksempel på selviscenesættelse er Facebook, hvor applikationerne, grupperne, venner osv. er med til at pleje brugernes web-image.  Brugerne konstruerer en verden ud fra det blik, de ligger i den, og det giver tilsammen en selvforstærkende, rekursiv effekt. (Aagaard Lars Henrik: Facebook – stedet hvor alle kan se dig)

Facebook har den struktur, at brugere, der er en del af den samme "netværk", kan se hinandens profiler, medmindre en profilejer specifikt nægter andre tilladelse i deres netværk. Facebookfænomenet skal dermed forstås og analyseres i samspil med resten af internettet. Når vi giver oplysninger på Facebook, kan det opsøges via adskillige websites. Det skal opfattes som en privat og individuel fremstilling i en offentlig diskurs. Det, der dermed gør Facebook interessant, er, at sitet tillader enkeltpersoner at synliggøre deres sociale netværk. Det resulterer imidlertid i, at enkeltindivider skaber forbindelser, som normalt ikke ville blive gennemført. Det vil jeg herefter vise ved at lave en analyse af tre facebookgrupper, der især har to ting tilfælles: 1) de hader jøder og 2) deres had har potentiale til at udvikle sig globalt.  

Således danner Facebook som socialt netværk et række interessante spørgsmål, som er tæt forbundet til menneskets identitet. Jeg vil i følgende afsnit analysere, hvordan Facebook giver fri adgang til, at man kan udforske og opretholde sine fordomme. Her kan en gruppe danne et værdinetværk, som giver potentiale til diskrimination af jøder

[1] http://www.facebook.com/press/info.php?statistics

[2] http://www.facebook.com/press/info.php?statistics

 
 
Panel title
Antal besøg: 6658

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,35189008712769sekunder