FUUCKING JØDER! - 6.Analyse af jødehadet på Facebook

I følgende afsnit vil jeg lave en analyse af facebookgruppefænomenet. Jeg vil med udgangspunkt i facebookgrupperne: ”Fuucking jøder!!!!”, ”10.000 perker - der er klar til krig med zionisterne (jøderne) ” og ”DØD OVER ALLE JØDER!” dels vise, hvor nemt det er at dyrke sit had på Facebook og dels, hvordan antisemitisme har fået en helt ny dimension i takt med internettet.

Det er simpelt at søge materiale på Facebook, som kan understøtte mit udsagn, når jeg påstår, at et nyt jødehad er aktuelt, og det har dybe rødder i unge danskere med muslimsk baggrund. Søgningen på ”jøder” viser, hvordan kulturelle og religiøse aktiviteter er en integreret del i online kommunikation. Omfanget af brugere på Facebook gør det til et populært mål for fremmedfjendske grupper at samle sig på tværs af geografiske grænser. Især den sociale identitet har stor betydning for den antijødiske tendens, der er på Facebook. 

Ved en optælling af gruppernes medlemmer har det vist sig, at det hovedsageligt er muslimer, der er medlemmer af grupperne.¨

4c096d83c224f04062010.jpg

 Det er især drenge i alderen 12-17 år, der udgør medlemstallet og næsten udelukkende dem, der skriver på gruppens væg. I informationsfeltet, som beskriver gruppens indhold og formål, står følgende:

-          Perker som er klar til krig mod zionisterne (jøderne)”,

-          ”Vores mål: x-50-x, x-75-x, x-100-x”

-          ”INSHALLAH ALLE JØDER BLIVER DRÆBT. OG VI FÅR PALÆSTINA TILBAGE, SOM DE DER JØDER HAR TAGET. ALLAHU AKBAR!”

Foruden at grupperne har jødehadet tilfælles, så er det interessant, at alt deres indhold er offentligt tilgængeligt. Dvs. at de nemt kan appellere til den brede offentlighed, og det gør de ved brug af en aggressiv terminologi. Et tydeligt eksempel er i ”fuucking jøder!!!!”, hvor de stiler efter et stort medlemstal:

4c096c9c5d46004062010.jpg

Deres appel: ”død over alle jøder” er målrettet en offentlig anderkendelse, hvor alle dog har fri adgang til at ytre sig for og imod deres værdigrundlag. Desuden kan værdigrundlaget læses i gruppe-administratorernes kommentarer:

4c096cc07de0504062010.jpg

 

På trods af muligheden for at indvende sig mod gruppen, er det tilsyneladende ikke anset blandt gruppens medlemmer. De afviser andres meninger med en terminologi, der tilsyneladende ikke er tilsigtet det budskab, som ligger i  ordenes indhold. Ord som; fuck, fucking, knippe, sexe osv. bevæger sig inden for en seksuel begrebsverden, og det er umiddelbart ikke det formål, medlemmerne vil kommunikere. Tilsyneladende har den sproglige adfærd i grupperne én bevidst hensigt, nemlig den at krænke og chikanere jøder og jødesympatisørere. Det er bl.a. her, gruppens antijødiske holdninger adskiller sig fra den klassiske antisemitisme. Der er ikke noget, der eksplicit peger på et racehad, religøst had, sociologisk had el.lign. Det eneste, der er tydeligt, er, at de har et enormt stort had mod jøder og zionister. Men deres måde at formidle hadet på er slet ikke tilsvarende en klassisk antisemitisk retorik. Her var det en intellektuel, velformuleret propaganda, som appellerede til befolkningens angst og fællesfølelse, der banede vejen for deres succes.[1] Alligevel viser det sig, at der er nogle fællesnævnere i deres sproglige formidling af jødehadet:

4c096cf4e533504062010.jpg

Helen Feins Den liderlige jøde viser sig at være en overlevende prototypefigur for det nye jødehad. Det manifesterer sig i KN udtalelse: ”de lever for at knippe og sexe”.  Det betyder altså, at den klassiske antisemitismes prototypefigurer stadig er til stede i den nye jødehadsretorik. Dog synes den ikke at appellere til angst og fællesfølelse, men igen som en umiddelbar og uvelovervejet aggression imod jøder. Det er værd at bemærke MN’s kommentar. Fuck, kneppe og fucking-hadet er erstattet med erklæring af fysisk trussel, som er en potentiel fare.

Analysen giver nogle empiriske tendenser, som kan tolkes som en fare for jøder. PET har lavet en rapport, hvor de fremhæver nogle karaktertræk hos ekstremister: ”Ekstremister er ofte karakteriseret ved at være løst strukturerende, bestående af unge mellem 16 og 25 år […] [De] ser sig selv som en del af et globalt islamistisk netværk […] hvor vold spiller en vigtig rolle […] Internationale hændelser [kan] også have betydning for disse gruppers ageren […] Netværkene kan ofte være udadvendte med hensyn til at udbrede deres budskaber […]Motivationsfaktoren […] kan være sociale og kulturelle problemstillinger så som identitetsproblemer[…] I et netværk drives processen ofte […] af en radikalisator, som giver vejledning”[2]

Alle punkterne synes at stemme overens med de personer, der optræder på facebookgrupperne. Medlemmerne befinder sig i et virtuelt rum, Facebook, hvor deres had udelukkende har en verbal karakter. Der ikke nogen hierarkisering i grupperne. ”Væg-indlæggene” virker uorganiserede og umotiverede. Alligevel er nogle af deres kommentarer formuleret således, at de fysiske trusler fremstår oprigtige. Gruppemedlemmerne er oplagte ekstremistkandidater, det kræver bare, at de bliver placeret i en anden kontekst med en radikalysator, som kan organisere deres had og omvende det til fysiske handlinger. Det viser den 18årige HAG, når han skriver:

4c096df75d32f04062010.jpg

Han er en af dem, jeg vil karakterisere som en potentiel fare. Han vil dø ung for Palæstina. Her ligner det, at det er i en politisk diskurs, at han overfører hadet. Det adskiller sig fra de forrige indlæg, der kun synes at fokusere på sammenholdet og fuck-jargon. Israel-Palæstina-konflikten er den internationale hændelse, der er genstand for deres appel på Facebook. Havde hadet manifesteret sig i en anden virkelig kontekst, så kunne dø for dig palæstina, kugler i hovedet, knække nakken og død over alle jøder blive faktuelt, og jødehadet kunne udvikle sig til ektremistisk vold.

[1] http://www.historie-nu.dk/goebbels2.pdf

[2] http://www.pet.dk/upload/radikalisering_og_terror.pdf

 
Panel title
Antal besøg: 6803

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,47970414161682sekunder