LaegeVagten - Grå stær

Tip en venUdskriv artikel Grå stær

(Katarakt) 

Grå stær er en sygdom i øjets linse. Linsen bliver uklar og der opstår derfor synsforstyrrelser.

Grå stær er en hyppig sygdom hos ældre fra 65-70 års alderen. Sygdommen udvikles gennem lang tid, oftest flere år, så synet forringes gradvist. I visse tilfælde kan linseuklarheden være så mild, at der ikke behøves nogen behandling. I almindelighed rammes begge øjnene omend i forskellig grad.

Grå stær er i de fleste tilfælde en aldersforandring, men kan også opstå som en følgetilstand ved betændelse i regnbuehinden, skader efter vold mod øjet og ved sukkersyge.

De vigtigste symptomer er svækket syn og nogle gange synsforstyrrelser (f.eks. dobbeltsyn). Ofte er der problemer med at se teksten på tv og med at læse lille skrift samt tendens til blænding f.eks. ved bilkørsel om aftenen.

Grå stær kan ikke behandles med medicin og den eneste behandlingsmulighed er derfor, at fjerne den uklare linse. Så længe sygdommen ikke påvirker synet i alt for høj grad, nøjes man ofte med at forbedre det med briller. Operationen tages i anvendelse, når linseuklarheden har nået et sådant omfang, at synet ikke længere slår til i de daglige gøremål trods brug af briller.

Operationen udføres i lokalbedøvelse. I visse tilfælde fjerner man hele linsen, men almindeligvis plejer man ved hjælp af en fin nål at opsuge linsens indhold og efterlade hylsteret. Da man uden en linse er svært langsynet, sættes en linse af plast ind i øjet som erstatning for den gamle uklare linse. Denne operation er gennemprøvet og sikker med få komplikationer.

Hvad kan jeg selv gøre?: Du skal opsøge din læge, hvis du får synsforstyrrelser.

Hvad kan din læge gøre?: Opdager du, at synet forringes, eller har du synsforstyrrelser, bør du få synet undersøgt hos din læge eller en optiker. Er årsagen grå stær bliver du henvist til undersøgelse hos en øjenlæge.

Hvad kan øjenlægen gøre?: Øjenlægen kan afgøre om du skal have briller eller opereres.


 
Panel title

© 2019 laegevagten

Antal besøg: 14728

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,32802295684814sekunder