Jacob Lind til KMD Challange Copenhagen - Hvad er en IRON MAN

Hvad er det så jeg skal.

Ironman (på dansk jernmand ) er kendt som “kongedistancen” inden for sportsgrenen triatlon , hvor man skal svømme 3,8 km, cykle 180 km og løbe 42,195 km (et maratonløb ). Navnet opstod efter en konkurrence på Hawaii i 1978 .

Selve navnet Ironman® er et varemærke som World Triathlon Corporation har rettighederne til og må kun benyttes af stævner som de arrangerer.

For at fuldføre distancen, fastsættes der dels en samlet tidsgrænse på 17 timer, men også deltidsgrænser for svømning og cykling: Svømmedelen skal være afsluttet senest 2 timer og 20 minutter efter løbsstart, mens cyklingen skal afsluttes senest 10 timer og 30 minutter efter løbsstart.

12. august 2012, danner København ramme om Challenge Copenhagen, hvor du som udøver har mulighed for at prøve kræfter med selvsamme distance som de tre amerikanske soldater tilbage i 1978.

Distancerne kan virke uoverkommelige, men det er absolut realistisk at gennemføre med målrettet træning og ikke mindst en ”jern” vilje.

 .

Triathlon er svømning, cykling & løb

Triathlon, er en multisportsgren og en olympisk disciplin bestående af svømning, cykling og løb – i netop den rækkefølge. De tre discipliner skal gennemføres uden pauser, men der bliver dog skiftet tøj og sko undervejs i dertil indrettede skiftezoner.

Svømning

Cykling

Løb

Sprint

750 m

20 km

5 km

Olympisk distance

1500 m

40 km

10 km

(Halv) Ironman 70.3

1900 m

90 km

21,1 km

Ironman & Challenge

3860 m

180 km

42,195 km

I tillæg til disse findes der også utallige kortere distancer, populært kaldet mini-tri , som ofte arrangeres af lokale triathlon-klubber.

Sådan foregår en Ironman triathlon

Forud for en Ironman eller langdistance triathlon, skal triatleterne typisk møde dagen før start for at registrere sig samt deltage i et orienteringsmøde. Her modtager de detaljerede informationer omkring ruterne, regler og evt. problemer fx i form af vejr, trafikforhold osv. Derudover modtager atleterne også et deltagernummer, en farvet svømmehætte og et elektronisk bånd til tidtagning.
Ofte får triatleterne også udleveret et armbånd, der giver dem adgang til transitionsområderne og andre lukkede områder. Ved
Ironman triathlon stævner som fx Ironman og konkurrencer under The Challenge Series, skal atleterne typisk stille deres cykler i transitionsområdet dagen før.

Skiftezonerne

Atleterne har deres egen plads i skiftezonerne, som typisk bliver tildelt efter deltagernummer, mens det andre gange er først til mølle-princippet, der gælder. I skiftezonen er der et stativ til cyklen samt plads til sko og tøj. Hvis cykeldistancen ikke ender samme sted, som den begynder, har triatleterne to skiftezoner: en skiftezone for skiftet mellem svømmedistancen og cykeldistancen samt en zone mellem cykeldistancen og løbedistancen.

Svømning

Svømmedistancen kan foregå i havet, i en sø eller flod, og alt afhængig af vandtemperaturen er det tilladt at have våddragt på. Reglerne varierer lidt fra stævne til stævne, men typisk er våddragt tilladt op til 25,5 grader. Der er fire forskellige måder at starte et stævne på:

§  Fællesstart: Her starter deltagerne i én samlet flok.

§  Gruppestart: Her starter deltagerne i mindre grupper med få minutters mellemrum.

§  Enkeltstart: Her starter deltagerne med få sekunders mellemrum.

§  Land-start: Her starter alle atleterne samtidig på stranden og kæmper for at komme først i vandet.

Efter svømmedistancen løber atleterne op fra vandet mod skiftezonen, hvor de skifter til cykeltøj, så hurtigt som muligt. Flere deltagere har særligt triathlon-tøj, der benyttes i både svømme- og cykeldistancen. Det betyder, at de blot skal have våddragten og svømmebrillerne af og i stedet have cykelhjelm og cykelsko på. Nogle efterlader også skoene ”klikket” på pedalerne, så de kan få fødderne ned i skoene, mens de træder op på cyklen.

Cykling & løb

Cykel- og løbedistancerne foregår ofte på helt eller delvist trafikerede veje, der er dog masser af officials, der kontrollerer trafikken. Ofte ender cykeldistancen samme sted, som den begyndte, så atleterne kommer tilbage til transitionsområdet, hvor de kan stille deres cykel og skifte til løb. Til forskel fra svømmedistancen er det ingen selvfølge, at cykling og løb foregår i et vandret tærren. Antal højdemeter varierer fra konkurrence til konkurrence. Mest kuperede konkurrence er Norseman Xtreme Triathlon, som bringer dig over hele 5000 højdemeter.

Vand & energi

Der er sørget for vand og energidrikke undervejs ved de fleste stævner. Der er også spise, som fx energibarer, frugt og kager, ved de større stævner. Når atleterne har løbet over målstregen, vil de blive tilbudt drikke, frugt og andre godbidder. Ved de store stævner er der ofte også andre tilbud, som fx massage og eftersyn af udstyr.

Triathlon & regler

Triathlon er en individuel sport, hvor atleterne kæmper om at gennemføre løbet på den bedste tid. Derfor er det heller ikke tilladt at modtage hjælp fra andre atleter eller medhjælpere med undtagelse af officials, der udleverer spise og drikke undervejs. Triathlon reglerne forbyder dermed også holdtaktikker, som fx at drafte (ligge på hjul) under cykeldistancen. Det er dog blevet ændret en smule ved cykelreglerne på de kortere- og olympiske distancer, så det nu er lovligt at drafte ved fx OL.

Tidtagningen er inddelt i fem sektioner:

1.     Fra svømmestarten til indgangen til det første transitionsområde (svømning).

2.    Fra indgangen til det første transitionsområde til udgangen af det første transitionsområde (T1 tid).

3.    Fra startstregen til cykeldistancen til målstregen for cykeldistancen (cykel).

4.    Fra indgangen til det andet transitionsområde til udgangen ved det andet transitionsområde (T2).

5.    Fra startstregen til løbet til den endelige målstreg.

Generelt varierer reglerne fra stævne til stævne, og der er fx forskellige regler for, hvornår atleterne må have våddragt på. Men én vigtig regel er, at atleterne skal have deres cykelhjelm på, før de sætter sig op på cyklen, og de må ikke tage hjelmen af igen, før de er stået af cyklen igen. Hvis reglen bliver overtrådt, bliver atleten diskvalificeret.

Triathlon organisationerne – Ironman & The Challenge Series

The International Triathlon Union (ITU) blev dannet i 1989 med det formål at få triathlon på det olympiske program. ITU har aldrig godkendt Ironman, og organisationens fokus er generelt også på de kortere distancer. The World Triathlon Corporation (WTC) ejer til gengæld Ironman navnet og retten til at arrangere Ironman-stævner.

Challenge Copenhagen – Ironman til København

Mange har beskrevet Challenge Copenhagen som den smukkeste og hurtigste Ironman distance i verden. Og det er ikke uden grund. Challenge Copenhagen starter i bølgesvage Amager Strandpark og giver cyklen kraftig medvind gennem Københavns smukke centrum, og videre op ad den eksklusive Strandvej til Humlebæk for så at krølle tilbage til København.
Cykelruten køres to gange og afsluttes med et marathon, der løbes i tre stræk langs havnefronten mellem Den Sorte Diamant og den sidste iskiosk på Lange-linje. Blandt sikkert 100 tusinde københavnere vil Den lille havfrue heppe triatleterne på vej mod deres individuelle mål. 15. aug. 2010 vil man helt sikkert finde jern i København

 
Panel title

© 2018 lind

Antal besøg: 177

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-1,1556689739227sekunder