Jacob Lind til KMD Challange Copenhagen - Mindfullnes, Meditation

Den indre dialog
Vejen til at blive topatlet er hårdt arbejde. Især det mentale område kræver træning.

 

En topatlet, der skal præstere, bør altid gøre sig mentalt klar. Som eksempelvis fodboldspiller kan du have nok så god teknik eller en imponerende fysik, men fungerer det ikke mentalt, tror du ikke på dig selv, så lykkedes tingene ikke.

Et centralt punkt i mindfulness er evnen til nærvær, at fokusere og at have fuld opmærksomhed på det der er lige nu.

Mindfulness kan læres af alle – og trænes ved opmærksomhedsøvelser, meditation og yoga. Og når først du har lært det, så kan du drage nytte af det resten af livet.

Mindfulness stammer oprindeligt fra Buddhismen, men har især fundet vej til Vesten i forbindelse med forebyggelse, håndtering og behandling af stress, og for 30 år siden blev det systematiseret i stressprogrammet Mindfulness Baseret Stress Reduktion i USA.

Mindfulness på arbejdspladsen

Ud af en arbejdsdag på otte timer, bliver kun de fem brugt på effektivt og fokuseret arbejde. Forskning viser, at mindfulness øger den effektive arbejdstid markant – samtidigt med at den enkelte medarbejder eller leder føler sig mindre travl og belastet.

Med enkelte redskaber kan man øge sit fokus. Man lærer at prioritere og fastholde sin opmærksomhed på det, som er vigtigt lige nu. Med andre ord, så lærer man med mindfulness at placere sig selv i ”orkanens øje.” Du standser ikke orkanen, men du styrter heller ikke forvirret rundt i den længere. Du opnår kontrol og fokus, og dermed mulighed for at overskue ”orkanen” og håndtere dine arbejdsopgaver effektivt og én efter én. Det er videnskabeligt bevist, at mindfulness mindsker stress på arbejdspladsen, det stabiliserer nattesøvnen og giver overskud i hverdagen.

Når tingene går stærkt, skal vi lære at fokusere og at stå fast i orkanens øje.

Forestil dig at stress er orkanen – og orkanens øje, er indre ro

 

I min verden er mental træning et af de mest oversete og undervurderede områder i dansk talentudvikling. Jeg ved, at det er et spørgsmål om ressourcer, men efter min mening er det en solid investering til fremtiden.

 

Jeg har selv brugt mental træning, i forbindelse med mit arbejde. Jeg blev mere selvsikker, troede mere på mig selv og bevarede roen i pressede situationer. I dag bruger jeg det som en integreret del af min tilværelse. Jeg træner mig selv mentalt flere gange ugentligt.

 

Der er nemlig ingen let genvej til at blive mentalt stærkere. Øvelserne skal trænes mange gange, før du kan kontrollere dine tanker - og dermed optimere din præstation. Det skal tages præcist lige så seriøst som de øvrige tre grundlæggende parametre i sportens verden, den fysiske, tekniske og taktiske del. Her er vi ikke bange for at bruge tid.

 

Mental træning er ekstremt vigtigt for dit kropsprog, der påvirker din underbevidsthed. Derfor er det vigtigt, at du kontrollerer dit kropsprog i en konkurrencesituation.

 

En fodboldspiller, der hænger med hovedet efter en dårlig aflevering, har allerede opgivet den næste aktion kampen qua sit kropsprog, og vil formentlig også lave fejl næste gang, han får bolden.

 

Man kan heldigvis ændre adfærd på et sekund, og kunsten er at lægge vægt på de positive elementer i kampen, sørge for at tænke konstruktivt, proaktivt og vise overskud i dit kropsprog.

 

Derfor vil jeg anbefale samtlige eliteungdomsudøvere at prøve at træne mentalt. Det kræver nemlig ingenting – ud over den fulde koncentration og opmærksomhed.

 

Hjemmetræning (to-tre gange ugentligt)
- Åndedrættet: Læg dig ned og tag en dyb indånding. Hold vejret, mens du langsomt tæller 1-2-3-4. Ånd ud, mens du igen tæller til 4 og ret hele din opmærksomhed mod åndedrættet, mens du puster ud (øvelsen skal tage ca. 30 sek.)
- Visualisering: Se dig selv på fodboldbanen, se dig selv lykkes med et skud, en aflevering, dribling, osv. Se det samme billede for dig selv, evt. fra en tidligere kamp, hvor du spillede fantastisk. Fremkald billedet igen og igen (øvelsen skal tage ca. 45 sek.)
- Nøgleord: Luk øjnene, og gentag for dig selv i samme rækkefølge: Jeg kan, jeg tør,
jeg vil, jeg føler mig godt spillende (øvelsen varer ca. 45 sek.)
- Tilbage til åndedrættet, mærk din vejrtrækning 1-2-3-4 (øvelsen varer ca. 15 sek.)

 

Før-kamp-rutine
- Kroppen ved nu, hvad der skal ske. Du har gennemført din hjemmetræning, og nu skal du sætte dig op til selve kampen. Du går i gang på banen med den fysiske opvarmning, og under hele opvarmningen bruges hjemmerutinen i hovedet til at fokusere på åndedrættet og på visualiseringen.
- Visualiser din første præstation i kampen, se dig selv lykkes. Fremkald følelsen af lykke og succes.
- Nøgleord: Jeg føler mig klar til kamp, jeg glæder mig til kampen. Gentag dette flere gange for dig selv.

 

Efter-kamp-rutine
- Komme ned: Læg eller sæt dig godt til rette, slap af og træk vejret helt ned i maven. Lyt til åndedrættet, mens du puster langsomt ud.
- Se for dig, med lukkede øjne, en eller flere af de ting, der lykkedes for dig i kampen (øvelsen varer i ca. 30 sek.).
- Kort evaluering af præstationen. Hvad gik godt, hvad skal jeg træne og forbedre til næste gang?
- Denne evaluering er mest brugbar i hjemmet, når pulsen er faldet ned og der er fred og ro omkring dig, så vent til du er kommet hjem fra kampen.

 

 

 http://www.levlykkeligt.dk/ 

Noget om Chris norre og minfullneshttp

://www.mindbusiness.dk/site/wp-content/uploads/2011/05/Foredrag-eller-Fyraftensmøde-med-Chris-Norre.pdf

 
Panel title

© 2018 lind

Antal besøg: 195

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,66954493522644sekunder