Livets-udvikling - Livet og dets omgivelses indflydelse

Hvad er liv?

Der findes mange teorier på liv. En ting kan vi slå fast; hvis man laver dør man. Man kan også opstille det som et netværk; Hvis man består af levende celler lever man. Hvis man lever har man et stofskifte. Hvis man har et stofskifte har man brug for næring. Hvis man får næring skabes der energi. Hvis man har energi skal den bruges. Hvis man skal bruge sin energi skal man igennem en proces. Denne proces skal kunne udvikle vigtige molekyler som DNA, RNA og proteiner. Hvis man har disse molekyler kræves der en membran, som adskiller disse molekyler fra andre, så man bliver forskellige.

 

Alt liv er bygget op af 6 grundstoffer; C, H, O, N, P og S. – mange andre grundstoffer er også nødvendige.

 

Før de celler som vi kender i dag opstod, var der prokarytoer. Prokraytoer har ingen kerne, og består af små encellede organismer. Den er meget simpelt opbygget, men dens system kan alligevel være ret avanceret.

 

Hvordan opstod liv?

Jorden opstod for omkring 4,6 mia. år siden af stjernestøv. Det første halve mia. år var den en gloende vulkanudspringende og kometnedslags-slagmark. I løbet af nogle få 100 mio. år udvikledes der mikrobielt liv, og ca. 3 mia. år senere udviklede det mikrobielle liv sig til større og forskellige organismer.

 

Man har fundet ud af at livet ”spirede” frem på jorden. Meteorer, som styrtede ned på den unge udgave af Jorden, indeholdt en del organiske stoffer, herimellem aminosyre som sandsynligvis har bidraget til Jordens nuværende eksistens.

 

Kulstofforbindelser fra Jordens tidligere atmosfære, kunne også hjælpe med, da den indeholdt CO2 og N2, vandamp og mindre mængder CH4, NH3 og H2S. Elektriske kilder som lyn kunne give energi og starte en kemisk syntese. Dette er bevist af Miller og Urey i 1953 ved hjælp af dette forsøg;

 4daab998c6d1217042011.jpg


Men der er et stort problem i videnskaben, ”Hønen og æget” –teorien. Hvad kom først? De grundstoffer som der skabte jorden, indgår i hinandens netværk. Det er et hul i videnskaben, som endnu ikke er lappet.

 

Omgivelsers indflydelse på liv.

Mennesker er har en stor indflydelse på livet. Vi har udviklede hjerner, som gør at vi tænker over det vi gør – den rigtige/episke måde at gøre det på og hvad det vi gør gør for andre. Vi har udviklet midler til at overleve på. Vi har udviklet os så meget at vi kan herske over og udryde andre arters liv. F. eks. dyr; Vi fælder regnskoven, truede dyrearters liv trues.

-          Vi kan dog også hjælpe den(;

F. eks. ved at kurrere, medicinere og oprette dyreparker/områder hvor krubskytter osv. ikke kan skyde og dræbe dyr.

 

Andre indflydelser er f. eks. regn. I varme områder, som på savannen, hvor det bliver så varmt at vandet fra floden forsvinder helt, så nogle dyr dør af tørst. Når der endelig kommer er det fyldt med krokodiller og når det er ved at ebbe ud bliver floden til en stor sandkasse med kviksand.

 

Vi udsender CO2 som ganver hul i orsonlaget – global opvarmning. Isen smelter på grønland – isbjørnene drukner eller svømmer over på andet land hvor den søger efter mad, her kan mennesker og husdyr være bytte – vi skyder isbjørnen.

 

Der er en masse indflydelser og dette er blot nogle få af dem.


Denne side er skrevet af Mathilde K. R. 2011 8.b - Kopiring forbudt!


 
Panel title
Antal besøg: 83

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,46620297431946sekunder