Me-chins - Om chinchillaer

Chinchillaerne er gnavere der oprindeligt stammer fra Andelsbjergene i Sydamerika.

 

En ting som man skal gøre sig klart inden man vælger at anskaffe sig en chinchilla er, at det er en gnaver som kan blive meget gammelt - helt op til 20 år. Derudover er det et dyr der kræver en ordentlig pasning og pleje.

 

De mest udbredte inden for chinchillaracen er standard grå, men der findes også utrolig mange andre farver som bla. violet, beige, pink white violet, all dark, brown ebony og safir, black velvet, som alle kan ses under fanen "Vores chinchillaer".

 

Fodring:

 

Det er meget vigtigt at en chinchilla får det rigtig foder, så den får de ting den har brug for.
Med det forkerte foder kan den blive meget syg, og i værste tilfælde dø af det. Vi anbefaler at de får chinchillapellets, da vi mener, det foder med en masse farvede ting i, blot er "slik" for dyret.

 

En chinchilla skal have foder, hø og vand - altid frit tilgængeligt.

 

En chinchilla må gerne få godbidder, dog med omtanke - får den for mange, kan det resultere i enten dårlig mave eller forstoppelse.

Får chinchillaen dårlig mave er det en god idé, at fjerne dens normale mad, og i stedet give den havregryn (man skal dog holde øje, for så snart chinchillaens mave er god igen, skal havregrynet væk og det normale foder tilbage igen).


Godbidder vi anbefaler:

 

  • Tørrede ærteflager
  • Johannes brød
  • Rosiner
  • Tørrede majsflager
  • Tørrede gulerødder
  • Tørrede tidsler
  • Tørrede høbrikketter

 

En chinchilla er jo som nævnt en gnaver,  og derfor skal den også have forskellige ting i buret som den kan gnave i, så den kan slide tænderne ned. Dette kunne f.eks. være en mineralsten, et træhus og grene (dog skal man være opmærksom på, at det ikke er alle træsorter de kan tåle - f.eks. kan de ikke tåle nåletræer). 

 

Pelspleje:

 

En chinchilla har en utrolig blød pels som er meget vigtig at pleje på den helt rigtige måde. Til dette skal den have chinchilla sand som de kan bade i. Sandet går nemlig ind og plejer pelsen rigtig godt og gør den flot og blød.

 

Skal man have en chinchilla med til udstilling, skal man give den sand op til udstillingen, så pelsen bliver plejet. Dog skal det ikke være de tre sidste dage op til, da det trækker ned, hvis dommeren finder sandkorn i pelsen. Derfor giver vi gerne vores chinchillaer sand om søndag og tager det fra dem igen tirsdag aften hvis vi skal til udstilling om lørdagen.

Drægtighed:


 

En chinchilla er drægtig i ca. 111 dage - altså ca. 4 måneder. Dette er meget lang tid for en gnaver at være drægtig, men tilgengæld bliver ungerne både født med pels og øjne, i forhold til mange andre gnavere.

Et kendetegn på en drægtig chinchilla er, at den ligger meget på siden, men dette kan man selvfølgelig ikke altid regne med, da vi f.eks. har en han der elsker at ligge sådan. Derudover vil man, når terminen nærmer sig, kunne mærke spark fra maven.

Som regel kan chinchillaen selv klare fødslen, men der er selvfølgelig altid undtagelser. Derfor skal man være obs på hunnen, når terminen nærmer sig - uden selvfølgelig at stresse hende. Og hvis der opstår komblikationer - kontakt en dyrelæge med det samme!

 

Unger:


 

Hvis der er en unge der ikke kan finde ud af at få mad ved moderen, eller der er for mange unger til, at de alle kan komme ordentlig til, skal man give ungen mælkeerstatning med en lille engangssprøjte eller en lille sutteflaske.

En godt råd til at finde ud af om ungerne får nok, er at veje dem og hold øje med om de tager på.

 


 

 
Panel title

© 2019 me-chins

Antal besøg: 8938

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,75629186630249sekunder