medieforloeb - Lærervejledning

 

 

Indledning

 

Dette undervisningsmiddel er udarbejdet for at supplere eleverne i overbygningens arbejde med medier. Lærervejledningen indeholder en gennemgang af hvad selve hjemmesiden består af og en fagdidaktisk argumentation for, hvorfor vi har valgt at udforme dette undervisningsværktøj således.

 

Fokus og Mål

 

Freewebsite.dk/medieforloeb er et danskmateriale beregnet til folkeskolens ældste klasser. Materialets nøgleord er kommunikation gennem medier, kritiske redskaber i brugen af internet og hjemmesider, og hjemmesiders virkemidler. Materialets sigte er at bevidstgøre eleverne om, hvor vigtigt det er at udvikle et kritisk beredskab i brugen af hjemmesider og informationssøgning på nettet, hvilket sætter dem i stand til at  kommunikerer hensigtsmæssigt i og udenfor skolen.

 

Materialet bygger på, at eleverne er aktive i brugen af internettet og hjemmesider. Ved at eleverne skal skrive indlæg på bloggen om de pågældende hjemmesiders troværdighed, udvikles deres måde at søge indformation på nettet, deres skriftlige udtryk,  og argumentering. Det er hensigten at eleverne gennem analysen af en troværdig og en mindre troværdig hjemmeside får bedre erfaring med at udvælge information og får viden og færdigheder i at begå sig på nettet, for eksempelvis når eleverne er i stand til selv at vurdere informationernes kilde samtidig med at udvælge og anvende informationen på en udbytterig og relevant måde.

 

Opgaver og arbejdsformer

 

I materialet er der lagt op til gruppearbejde såvel som oplæg til fælles diskussion og reflektion i klassen. Det metodiske valg i bogen bunder i en forståelse af, at eleverne bedst forstår teori, hvis de får mulighed for at anvende den i praksis. Det gør eleverne når de analyserer www.911truth.dk og www.videnskab.dk lige så vel som når de til sidst i forløbet selv producerer en hjemmeside.

Forudsætningen for at eleverne kan arbejde med materialet er deres allerede eksisterende kendskab til internettet. Eleverne besidder en stor medieerfaring der skal sammenflettes med skolens systematiske medieundervisning, da der er stor forskel på, hvordan medierne bliver brugt i elevernes fritid og, hvordan de er integrerede i undervisningen. Disse kan betegnes som de formelle og uformelle læringsprocesser. Hvor den formelle læring i højere grad er tilsigtet i skolen, er den uformelle ikke-målrettet undervisningen da den typisk er forbundet med ikke-institutionelle og ofte er fritidsrelateret. Når der i skolen undervises i medier, er begge læringsprocesser nødvendige læringsformer da de i undervisningen ikke kan være foruden hinanden. Herigennem er der således et mediepædagogisk spændingsfelt mellem to kulturer: fritidens differentierede og advancerede mediebrug vs. skolens systematiske indsigt i medier.

 
Panel title

© 2018 medieforloeb

Antal besøg: 1548

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,30573391914368sekunder