Danmarks fauna - Fugle

(Fra www.danske-dyr.dk)
Solsorten er Danmarks almindeligste fugl

Måske er det solsorten, som skulle have været valgt til Danmarks nationalfugl. I hvert fald er solsorten Danmarks mest almindelige fugl. Man regner med, at der findes ikke mindre end 2.282.000 par solsorte i landet, og der findes et par solsorte i snart sagt hver en have i Danmark!

Sådan har det ikke altid været. Indtil omkring 1875 var solsorten en sky skovfugl, som ikke var særlig talrig. Men i løbet af 1880-erne skete der noget. Solsorten begyndte at blive mere almindelig og rykke ind i byerne.

Hvad der var afgørende for denne ændring i solsortens antal og adfærd, har man ikke nogen forklaring på.

Men vi har en forklaring på, hvorfor den er blevet endnu mere almindelig i byerne igennem de seneste halvtreds år. I denne periode har man bygget masser af parcelhuse med tilhørende haver, og haverne har vist sig at være et ideelt levested for solsorten.

(Fra www.danske-dyr.dk)
En lille mejse med blåt hoved

Blåmejsen er en af vore mindste fugle. Den er almindelig i hele landet, dog knap så almindelig i hele det vestlige og nordvestlige Jylland.

Blåmejsen er let at kende på sit blå-hvide hoved og blå vinger og hale. Med de hvide kinder og det gule bryst kan den minde lidt om musvitten, men blåmejsens lysende, blå isse med hvid krone er et sikkert kendetegn.

Blåmejserne lever i sommerhalvåret af insekter og edderkopper, og de hakker mange larver ud af galler og bladknopper. Om vinteren lever blåmejsen både af insekter og frø, som den finder i løvskovene. Vi ser den også tit ude i rørskovene langs vore søer og åer, hvor de hakker insekt-larver ud af de hule tagrør.

Ligesom de andre mejser er blåmejsen en dygtig akrobat i træernes grene. Tit hænger den med ryggen nedad ude i kvistene - travlt optaget af at hakke et insekt ud af bladknopperne eller spise birkefrø.

Blåmejser er livlige og ret tillidsfulde, små mejser, som lever i alle slags løvskov. Om sommeren og efteråret strejfer blåmejserne omkring i familieflokke, om vinteren i store fælles flokke sammen med andre mejsearter.

(Fra www.danske-dyr.dk)
Musvågen er vores almindeligste rovfugl

Mange mennesker tror, at de har set en ørn, når de har set en musvåge. Musvågens vingefang på 120 cm, og de brede vinger giver indtryk af en stor rovfugl. Men musvågen er alligevel noget mindre end de ørne, man engang imellem kan se i Danmark.

Musvågen kan se meget forskellig ud - fra næsten helt hvid til mørkt sortbrun. Farven har ikke noget at gøre med, om der er tale om en han eller hun eller en gammel eller ung fugl.

Vi ser oftest musvågen, når den sidder på en pæl og venter på et bytte, eller når den svæver højt over landskabet på udkig efter mus og andre dyr. Musvågen er en fremragende svæveflyver, som sparer meget energi ved at svæve på opadgående vinde. På den måde behøver den ikke at bevæge vingerne for at holde sig i luften.

Man regner med, at der yngler omkring 5.000 par musvåger i Danmark. Men hertil kommer tusindvis af musvåger, som hvert år trækker til og fra det øvrige Skandinavien gennem Danmark. I træktiden kan luften somme tider være fyldt med musvåger, som elegant svæver hen over landskabet på stive vinger.

 
Panel title

© 2021 moellerdk

Antal besøg: 509

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.098006010055542sekunder