Danmarks fauna - Pattedyr

(Fra www.danske-dyr.dk)
Kaninen – en charmerende indvandrer

Kaninen kommer oprindeligt fra landene omkring den vestlige del af Middelhavet. Allerede for 2000 år siden blev den holdt som husdyr og er gennem udsætninger, undslupne dyr og en naturlig spredning blevet spredt til det meste af Europa og andre dele af verden. I Danmark lever der vilde kaniner i Sønderjylland og på flere små øer.

Kaninen er let at kende. Den ligner en hare, men er mindre, den har kortere ben og ører og en mere ensfarvet pels. Halen har også en tydelig hvid underside.

Ud over de vilde kaniner findes der tusindvis af tamkaniner i de danske hjem. Tamkaninerne findes i utallige størrelser, pelstyper og farver – nogle er små (dværgkaniner), andre er meget store (kødkaniner); nogle har oprette ører, mens andre har hængende ører (væddere), og også pelsen kan være meget forskellig.

Kaniner er charmerende kæledyr og generelt lette at holde, og det er ikke vanskeligt at forstå deres store popularitet.

(Fra www.danske-dyr.dk)
Rådyret – en succes

Rådyret er vor mindste hjort og også langt den mest almindelige hjort i Danmark. Den findes overalt i landet, hvor der er egnede levesteder.

Sådan har det ikke altid været. Tidligere betragtede man rådyret som et alvorligt skadedyr og bekæmpede det kraftigt. Omkring år 1900 var arten nærmest sjælden i Danmark, og der var mange steder i landet, hvor der er ikke levede rådyr.

Rådyret er en lille, elegant hjort, som sjældent vejer mere end 25 kg. Hannen - som kaldes bukken - bærer et lille gevir fra marts til november. Hunnen - som kaldes råen - har ikke gevir. Om sommeren er rådyret smukt rødbrun. Om vinteren er det gråbrunt.

Rådyret findes på mange slags levesteder. Det holder især til i kanten af skove og i krat, og det græsser gerne på marker og enge.

Føden er plantedele med et stort indhold af næring og energi. Det kan være blade, friske skud fra træer og buske, græs, korn og andre afgrøder fra marker.

(Fra www.danske-dyr.dk)
Pindsvinet – en omvandrende fæstning

Pindsvinet er et meget populært dyr, som er udbredt og almindeligt i det meste af landet. Det holder til i haver, i løvskov, i krat og levende hegn og på de omgivende enge og marker.

Pindsvinet er først og fremmest aktivt om natten, og derfor ser man det ikke så tit. I hvert tilfælde ikke levende pindsvin. Døde pindsvin er derimod et ret almindeligt syn. Mange pindsvin bliver nemlig dræbt i trafikken. Man mener, at der hvert år dræbes op til 80.000 pindsvin på vore landeveje.

Pindsvinet hører til den gruppe af pattedyr, som kaldes for insektædere. I Danmark findes der 5 slags insektædere. Udover pindsvinet er det muldvarpen og vore 3 arter af spidsmus.

Pindsvinet holder gerne til i haver, og mange mennesker sætter foder og vand ud for at lokke pindsvinet til. På den måde har man mulighed for at iagttage det sjove dyr på tæt hold.

Føden består især af små dyr som orme, snegle, insekter og deres larver. Det sker desuden, at pindsvinet æder museunger, padder og fugleæg. Saftig nedfalden frugt ædes også af og til.

 
Panel title

© 2021 moellerdk

Antal besøg: 432

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.1179051399231sekunder