Sproget, Talen og Skriften - Kommunikation - Skriften

Mundtlighed og skriftlighed


Talen er en handling, noget, en person gør ved nogen: taler til dem, overtaler dem, flytter med dem, skælder dem ud, sætter dem på plads. Det hele foregår mellem et ’Du’ og et ’Jeg’. Talens virkemidler appellerer i højere grad til følelserne end til forstanden. For eksempel når Hitler virkede så stærk som han gjorde, er det fordi han som den første forstod at kombinere talens muligheder med moderne teknologi, altså radio og højtalere, og henvende det talte ord til et folk, der var vant til skriftlighed. På den måde var det nemmere for ham, at ”hjernevaske” dem.


I en mundtlig kommunikation, gælder det om at kunne huske, hvad der er blevet sagt, og i en skriftlig, gælder det om at kunne finde, hvor det står. Tale og høre efter – det er en måde at være sammen på, der kræver nærvær af alle parter.


Skriften


Omkring år 1500 eksisterede ca. 15 000 sprog. Af dem havde 106 udviklet så meget skriftsprog, at de havde en litteratur, og de fleste af dem, er stadig i live. Sprogforskere anslår, at der forsvinder et sprog hver fjortende dag.


 
Panel title

© 2018 mtprojekt

Antal besøg: 16127

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,33276104927063sekunder