mymind - OCD / Tvangstanker
OCD (Obsessive Compulsive Disorder) og på dansk kaldes obsessiv-kompulsiv tilstand (tidligere blev den kaldt "tvangsneurose") er en psykisk lidelse med tilbagevendende tvangstanker og/eller tvangshandlinger. Hvis man modarbejder handlingerne eller tankerne bliver man angst eller føler ubehag. 2 - 3% af befolkningen rammes af OCD, hvilket svarer til cirka 100.000 - 150.000 danskere

Lettere tvangstanker kan findes hos op imod 20% af befolkningen. 1–2% af befolkningen lider af OCD i en sådan grad, at de ikke er i stand til at føre en normal hverdag.

Tvangstanker: Forestillinger som dukker op igen og igen i bevidstheden og som personen selv opfatter som overdrevne eller urimelige. Forestillingerne kan være ord eller sætninger der f.eks. kan være blasfemiske, det kan være tvangsbilleder der har et seksuelt eller voldeligt indhold, eller det kan være en tvangsmæssig frygt for at udføre voldelige handlinger. Hvis man forsøger at slippe tankerne kan man blive angst eller føle ubehag.

Tvangshandlinger: Handlinger man gentager igen og igen selvom man godt ved de er overdrevne eller urimelige. Ofte har tvangshandlinger en sammenhæng med tvangstanker. Hvis man modarbejder sin trang kan man blive angst. Et eksempel på tvangshandlinger er vaskeritualet, hvor personen vasker hænder i meget lang tid og mange gange om dagen. Hvis "ritualet" springes over kan personen plages af ængstelige tanker om at blive syg på grund af bakterier.


Tvangstanker og tvangshandlinger kan også indgå i sammenhæng med f.eks. spiseforstyrrelser, personlighedsforstyrrelser, angst, Body Dysmorphic Disorder (Personen opfatter sit ansigt som defekt på trods af et normalt udseende), Tourettes syndrom (personen har tics i form af ufrivillige bevægelser og lyde. Derudover kan der forekommer koncentrationsbesvær, hyperaktivitet, tvangstanker og -handlinger.) Mennesker der lider af OCD har ofte en tendens til at isolere sig socialt. OCD er ikke en sindssygdom, selvom mange med lidelsen er bange for at blive opfattet som sindssyge af omgivelserne. OCD findes i alle sværhedsgrader, lige fra de helt milde med kun få optrædender, til de svære tilstande med tvangstanker og handlinger hele det vågne døgn rundt.

Mulige følgevirkninger

Blandt mennesker der lider af OCD ses ofte en række samtidige lidelser som f.eks: spiseforstyrrelser (både anoreksi, bulimi og tvangsspisning), depression, angst (især fobier og panikangst) og selvmordstanker og -handlinger

Mennesker, der lider af tvangstanker og -handlinger, har ofte også tendens til at isolere sig socialt, hvilket bl.a. på sigt kan medføre arbejdsløshed.

Årsager til OCD

En fuldkommen årsag er aldrig blevet klarlagt men efter de seneste års forskning i tilstanden antager man at lidelsen kan skyldes en kombination af psykologiske og neurobiologiske årsager.

Neurobiologisk forklaring

Undersøgelser har vist at når man lider af OCD har man nedsat aktivitet af signalstoffet serotonin bestemte steder i hjernen. Dette kan forklare grunden til at medicin som f.eks. "lykkepiller" kan påvirke serotoninen og reducere symptomerne. Undersøgelser viser dog kun at serotoninen er påvirket, men man ved ikke noget om hvorfor den er det.

Det er også muligt at have en medfødt sårbarhed for at udvikle OCD. Tvillingeundersøgelser viser at der er en større risiko for at få sygdommen hvis man har en enægget tvilling som har sydommen end hvis man har en tveægget tvilling med sygdommen. Hvis ens far eller mor har haft eller har OCD er der omkring 10% procent større chance for selv at få det.Dette betyder dog ikke at man får de samme tvangstanker eller tvangshandlinger som enten ens mor eller far har haft.

Psykologisk forklaring

OCD begynder ofte tidligt i livet og ved mange er der en ydre årsag til sygdommen som f.eks. at ens forældre er blevet skilt eller man har haft problemer i skolen eller en anden form for krise.

Behandling

OCD er en gråzone-sygdom, hvor de ramte er for syge til at kunne klare sig selv og for raske til at kunne modtage en kompetent offentlig behandling. OCD-ramte bliver derfor ofte overladt til selvfinansiering og dette resulterer i, at de ingen hjælp får og derved bliver deres psykiske lidelse gradvist værre og værre. Den optimale behandling opnås gennem en kombination af kognitiv adfærdsterapiog SSRI-medikamenter.

Medicin: OCD behandles af det offentlige ved hjælp af SSRI og dette er en billig måde at pacificere lidelsen på, men den kan kun kureres ved hjælp af den kognitive adfærdsterapi. Medicinsk behandling foregår oftest ved en privatpraktiserende psykiater og betales af det offentlige. Behandling for børn foregår ved en specialist i børne- og ungdomspsykiatri.

Kognitiv adfærdsterapi: Denne form for terapi har vist sig at være meget nyttig overfor OCD lidelsen. Behandlingen foregår typisk ved en privatpraktiserende psykolog og man skal selv betale.   

 
Panel title

© 2018 mymind

Antal besøg: 3243

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,72086811065674sekunder