mymind - Selvskade
    Selvmutilation (eller "Cutting" som slang) er når et menneske lemlæster sig eller påfører sig selv smerter f.eks. ved at skære i sig selv eller at brænde sig selv med cigaretter.

Der bliver skelnet mellem en lille og stor selvmutilation. Den største fremkommer mest ved psykotiske der f.eks. stikker sig i fx øjet med en saks eller kastrerer sig selv. Ved lille selvmutilation skærer vedkommende sig overfladisk på arm, krop eller ben, brænder sig med en cigaret, slår hovedet kraftigt mod en væg eller lignende.

Man kan udføre selvmutilation i et forsøg på at føle sig selv eller for at få opmærksomhed. Det kan også være i forbindelse med borderlinetilstande, depressioner, OCD, pyskotiske tilstande spiseforstyrrelser eller psykisk udviklingshæmning

Cutting udføres af specielt unge teenagepiger

Selvskade er en virkelighedsflugt. Når man skærer i sig selv, føler man at man får det bedre, og får en afslappende virkning i kroppen. Ved at skære, bliver der sendt nogle endofiner op til hjernen, der på den måde gør at man får det godt. Ens sind slapper af, og nogle føler ofte at de bedre kan tænke klart. Man kan ligesom med cigaretter, sagtens bliver afhængig af cutting.

Nogle skærer for at blive vist, andre fordi de har det dårligt. Hvis ens venner gør det, kan man godt blive 'smittet' af det. Hvis en veninde skærer sig, og fortæller det til sin bedste veninde, kan det godt få en kæde-virkning. Den anden veninde bliver ked af at hendes bedste veninde gør det, og søger derfor også en vej ud af sine sorger - ved at skære sig.

Nogen gange bliver det betragtet som en mode for de opmærksomhedssøgende unge, da der er nogle der har gjort det til en trend, at skære sig. Nogle skærer deres venindes navn, og viser det frem for at være smart. Men under den sikkerhed, kan ligge der tusindvis af følelser, usikkerhed og en behov for at blive set. Det er dog også vigtigt at skelne dem der udelukkende gør det for opmærksomhedens skyld, fra dem som virkelig har brug for hjælp.

En cutter kan være umulig at udpege i en folkemængde. Det kan være den selvsikre, populære pige, den stille og generte dreng osv. Ofte laver de en facade, der sikre dem at folk ikke får mistanke om deres sorger og følelser. Hvis du spørger ind til det, vil de straks afvise det og slå hen på et andet emne. Det kan være svært for nogle, at se det det problem med at de skærer sig, som en realitet. Det er meget hårdt at vide, at man inderst inde har det så skidt, at selvskade er den eneste udvej. Hvis man som forældre overvejer at snakke med sit barn om det, er det meget vigtigt at træde utrolig varsomt. Blot det at skulle tale om det med et andet menneske, kan virke utrolig blottende på personen som skader sig. Præcis den samme følelse man ville få, hvis man slenterede ned ad gaden uden en trevl på kroppen. Sætninger som, "Hvorfor skærer du dig?", "Har du skåret dig i dag?", kan være utrolig stødende. Ordet "skære", er et meget hårdt ord i nogle cutteres verden, da det igen viser den frygtelige realitet de har fået opbygget.

Hvis man finder ud af at ens datter/søn er begyndt at skære sig selv, nytter det ofte ingenting at fjerne redskaberne. For det der er problemet, er netop de fastklemte følelser. Cutting er tegn på sorg, forvirring, skyldfølelse ect. Det er noget der skal behandles, og ses som en alvorlig "sygdom". Mange vil ikke kalde det en sygdom, men hvis først en person af afhængig og har været det i langt tid, kan det være meget svært at komme ud af igen.

Cutting kan være et råb om hjælp, som skal behandles med alvor   

 
Panel title

© 2018 mymind

Antal besøg: 3112

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,3649468421936sekunder