NUUK 2012 - Dagbog
May
29
2012

Rejsen til Sydgrønland

Så er jeg hjemvendt fra en skøn uge i Sydgrønland.

 

Jeg tog afsted mandag formiddag og første stop var Narsaq. Vi fløj fra Nuuk til Narsarsuaq og derfra videre med helikopter. Det var fedt at prøve - og vejret var simpelthen så smukt - udsigten var storslået. Der var tid til både en lille løbetur og en lang gåtur i de smukke omgivelser om eftermiddagen og aftenen. Narsaq er en lille by, der ligger på en lille slette med et fascinerende fjeld bagved.

 

Tirsdag var arbejdsdag med sager fra morgen til aften. Onsdag startede med sager og så fløj vi - igen med helikopter - til Qaqortoq sidst på eftermiddagen. I Qaqortoq blev det også til en gåtur inden der skulle forberedes sager til dagen efter. Qaqortoq er Sydgrønlands største - og smukkeste by. Mange huse ligger op af fjeldet og hele byen er meget fin og velholdt.

 

Torsdag var også fyldt med sager - men efter arbejde nåede vi en lang gåtur over fjeldet. Fredag var der ikke noget på programmet, så jeg mødte ind på politistationen kl. 08.00. Og sørme om ikke regionslederen havde sørget for, at politikutteren kunne sejle mig en tur i området! Ren luksus - og igen fantastisk vejr. Vi sejlede til en nærliggende forsøgsstation, hvor man forsøger at dyrke alt muligt - træer, purløg, kartofler, tomater og sågar jordbær. Herefter sejlede vi videre ud til en gammel kirkeruin, hvor jeg også stødte på et par heste.

 

Lørdag vendte jeg hjem igen. Til Martha og Rasmus. Det var dejligt at se dem igen - men knapt var dagen gået før jeg fik at vide, at Martha skulle ud og passes om aftenen - og vi skulle ud og fejre min fødselsdag med middag på Nipisa! Det blev til fire retter med vinmenu - og efterfølgende en enkelt på Daddy´s og én på Mutten. Skøøønt! Næste morgen hentede jeg en frisk og glad Martha ved dagplejemor - og kom hjem til lækkert morgenfødselsdagsbord! Så man må sige, jeg er blevet forkælet!

 

Sagen i Paamiut er i øvrigt blevet omberammet - og vi skal alle afsted på søndag. Det lykkedes at få samme ordning som sidst, så det er jo dejligt!

May
12
2012

Endnu en uge...

I lørdags var Martha og jeg igen i svømmehallen - det bliver altså ved med at være et hit for den lille smiley.gif Lørdag aften havde jeg besøg af kollegaer og venner - og tænk sig, det er slet ikke noget problem at være 10 i lejligheden, når man kan låne et par stole af naboen! Det var en rigtig hyggelig aften - og Martha sov gennem det hele.

 

Søndag tog vi på gåtur i et helt fantastisk vejr. Vi vandrede til toppen af Lille Malene, som er navnet på det fjeld skibakken er på. Turen gik bagom og op - og så gik/rutchede vi ned af det, der engang var pisten smiley.gif Martha var i bærestolen - hun nød turen og fik da også en lille lur på vej opad. Selv om bærestolen sidder godt på ryggen, var jeg alligevel taknemmelig over, at Kristoffer efter en times tid tilbød af tage Martha. Så han endte med at tage hende helt til toppen - tak for det! Vejret var som sagt fantastisk - faktisk så godt, at vi store dele af turen bare gik i t-shirt med bare arme!

 

Ugen er gået godt - Jeg har nydt godt af lidt fleksibilitet fra arbejde - for det er ikke helt nemt at få det til at hænge sammen, når man både skal hente og bringe ved dagplejemoren. Så lidt aftenarbejde blev det også til.

 

Torsdag kom Rasmus så tilbage til Nuuk - et Nuuk, hvor stort set alt sneen var smeltet. Kommunen er i gang med den helt store oprydning - de fjerner alt det sorte sne med gravemaskiner for at undgå at vegetationen bliver ødelagt af forureningen - og så skal der samles skrald. Der dukker uanede mængder af skrald op under sneen - det har set forfærdeligt ud, men er allerede meget bedre. Fejemaskiner kører på fuld kraft og det er spændende at se, hvordan fliseområder kommer til syne.

 

Men det var lige ind til i morges - der vågnede vi nemlig op til 10-15 cm sne - og så har det stort set sneet hele dagen - så det er blevet til en hel del! Tempeturen er dog lige omkring frysepunktet, så mon ikke det er væk inden så længe igen...

 

Foråret er også kommet i Brugsen - i hvert fald er det i denne uge muligt at få en agurk til bare 15 kr.! For 14 dage siden, syntes vi, at vi havde gjort et kup, da vi kunne få to for 45,- smiley.gif Nye kartofler kan fås til 10 kr. pr. ½ kilo - også et fund! Til gengæld koster en bakke med 6-7 tomater stadig 40-50 kr., så de skal virkelig nydes! I det hele taget er det jo faktisk vanvittigt dyrt heroppe. Rugbrød koster omkring 33 kr. for et helt og en liter langtidsholdbar mælk koster 11 kr. Frisk mælk står til omkring 45 kr. for en liter - så man vænner sig til det langtidsholdbare. Også toiletpapir, shampoo osv. er væsentlig dyrere - deres discount toiletpapir koster omkring 25 kr. for en pakke. Og så har jeg jo slet ikke nævnt alkoholen endnu! Den allerbilligste flaske vin vi har set heroppe kostede 120 kr. og en stor fadøl på barer koster ca. 100 kr.

 

I aften er Rasmus til firmafest med 70´er tema - det er et syn I godt kan glæde jer til - han har lovet at komme hjem med billeder smiley.gif

 

Og så har jeg netop fået dårlige nyheder. Turen til Paamiut, som skulle have været på mandag, er blevet aflyst! Vi skulle have været afsted alle tre med politikutteren. Men sagen, som jeg skulle have, er blevet aflyst angry.gif Neuer det bare med at krydse fingre for at omberammelsen medfører samme muligheder, men det er slet ikke sikkert. Hvis jeg skal flyve derned kommer Rasmus og Martha jo i hvert fald ikke med. Øv, øv, øv!

May
5
2012

Isbjørn i Nuuk

Det er sæson for stenbidderrogn i øjeblikket, og man får et kilo til 50 kr. eller mindre. Og det er et hit - Både Martha, Rasmus og jeg mæsker os i det og får nu forret meget oftere end tidligere!

 

Rasmus rejste til Danmark i går - og han havde knapt forladt landet, før vi fik nys om, at der var en isbjørn på vej mod Nuuk! Det kostede den desværre livet. Den blev bragt på brættet, hvor fangeren stolt viste den frem og begyndte flå den. Det rygtedes hurtigt og rigtig mange mennesker kom forbi og kiggede - det er trods alt ikke hver dag, der er isbjørne på disse kanter!

 

I dag har Martha og jeg haft besøg af 4 nye venner til brunch med efterfølgende dejlig gåtur i det skønne vejr.

 

Vejrudsigten siger høj sol og op til 10 grader på søndag - det tegner til en tur til Cirkussøen smiley.gif

   

April
30
2012

Endelig på ski!

Så er det blevet søndag igen, og da jeg satte mig til tastaturet måtte jeg lige klappe mig selv på skulderen for at få skrevet noget her på siden hver uge – indtil det så gik op for mig, at der er gået 2 uger siden sidst…! Tiden flyver af sted i øjeblikket, den ene dag tager den anden.

 

Vi har haft to gode uger. I mandags afleverede Rasmus sin opgave til DTU – det holdt hårdt helt til sidste, hvor han søndag nat sad og skrev til klokken halv 5 om morgenen, stod op kl. 7 og tog på arbejde, og sad så yderligere de sidste timer efter arbejde også. Det var skønt for os alle, at den blev overstået!

 

Så var der nemlig tid til onsdag endelig at komme på skibakken! Vi tog lidt tidligere fri fra arbejde, hentede Martha og havde så 3-4 timer på bakken i fint vejr og med go´ sne. Jeg fik lov til at tage de første ture op, mens Rasmus blev nede med Martha. Oppe på toppen blev jeg mødt af en fantastisk udsigt over Nuuk og omegn. Det var skønt at se ud over det hvide og en sjælden oplevelse at stå på ski med udsigt over vandet.

 

Da jeg kom ned, var det synet af Martha med ski på, der mødte mig! Og så lige bagefter synet af en meget stolt far! J Han havde lige fået lov at låne støvler og ski, så Martha kunne få sine første spæde meter på ski. Hun tog det faktisk meget pænt.

 

Det blev alt i alt til en rigtig dejlig eftermiddag – og på vej hjem havde vi allerede planlagt at skulle der ud igen dagen efter. Indtil vi så vejrudsigten… For i torsdags begyndte det nemlig at regne. Virkelig regne. Så torsdag aften var langt størstedelen af alt sne forsvundet. Og fredag begyndte det så at blæse! Virkelig blæse!

 

Jeg skulle hente Martha ved dagplejemoren og have barnevognen med hjem til weekenden, fordi hun jo sover til middag i den. Men jeg var nær aldrig kommet hjem. Det blæste så meget at det var svært at holde balancen. Martha kunne heldigvis sidde i læ inde i vognen, og jeg klamrede mig til den og holdt den ved jorden. Og hjem kom vi…

 

Om aftenen var jeg ude og spise med kollegaer inden vi skulle ned og fejre 10 nyuddannede politiere i Grønlands Politi. Da vi gik fra restauranten var der netop begyndt at falde isslag og blæsten var ikke aftaget. Bilerne skøjtede rundt, og vi havde svært ved at stå fast. Vi prajede en taxa, men to af mine kollegaer var seje og gik. Det resulterede i, at da de nåede frem, var de fuldstændigt belagte med et tykt lag is! Det er lidt andre vejrforhold, vi bliver udsat for heroppe. Da jeg skulle hjem lidt senere på natten, var det stadig glat og blæsende. Så glat og blæsende, at jeg blev skubbet hen ad vejen uden at flytte fødderne. Middelvinden var vist omkring 30 m/s og med vindstød på omkring de 40 m/s...

 

På vej hjem fra brunch i dag faldt jeg lige over et kilo stenbidderrogn til nærmest ingen penge på Brættet - glæder mig til at smage!

 

Jeg har lagt lidt flere billeder op. Derudover har jeg opdaget, at vi har lidt upload/download tilbage på denne måneds internetforbrug, som jo ligeså godt kan blive brugt. Jeg er derfor i gang med at lægge størstedelen af vores billeder på siden. Det bliver dog kun for dem, som gerne vil se dem - de er oprettet som private. Det vil sige, at I skal have et login. I kan bare skrive til mig, så giver jeg adgang.   

April
16
2012

3 uger i Nuuk og efterhånden hverdag...

Så har vi rundet de tre uger i Grønland, og jeg er startet på min første hele arbejdsuge efter taknemmelige påskeuger.

 

I den forgangne uge har vi haft bil - venligst udlånt af Helle, som har været på rejse til Danmark. Påskemandag kørte vi så Nuuk og omegn tyndt. Det var egentlig meningen, at vi ville køre ud et sted og tage en gåtur, men vejret indbød ikke ligefrem til det, og Martha faldt i søvn i autostolen, så vi fik i stedet orienteret os lidt mere på geografien fra vejnettet (fakta: Der er ialt ca. 100 km vej og ca. 4000 biler - det svarer til en bil pr. 25 meter vej! (tal fra 2009))...

 

I løbet af ugen har jeg nydt at aflevere Martha i bil og sparet lidt tid på dén konto - har faktisk seriøst overvejet, om vi ikke skulle have bil. Meeen - jeg sparer godt nok en del tid, når jeg sammenligner med gåtur til dagplejemoren og så bustur på arbejde - men jeg skulle jo gerne have en cykel, når sneen forsvinder, og så bliver gevinsten jo markant mindre.

 

Weekenden har for Rasmus´ vedkommende stået på opgaveskrivning, så Martha og jeg har været lidt på tur - blandt andet shoppetur lørdag, hvor jeg faldt over en Canada Goose jakke til 3500 og gjorde mit nok dyreste impulskøb til dato. Men hvor er den altså lækker smiley.gif

 

Det var ellers strålende vejr og efter at der er faldet en halv meter sne i sidste uge er begge skilifter åbne igen. Men studierne har desværre ikke efterladt plads til en tur på pisten endnu. Det skulle gerne lysne, efter at Rasmus skal til Danmark fra den 3. til den 10. maj.

 

Lørdag aften stod for mit og 10 kollegaers vedkommende på middag på Bryghuset og derefter til koncert med selveste Aqua. Der var knap 1000 mennesker, så vi stod ganske få meter fra scenen. Lyden var ikke den bedste, der er hørt, men de spillede de gode gamle hits og vi var godt underholdt. Bagefter tog vi på Mutten, hvor det blev til et par danse og en drink inden jeg måtte kapitulere og finde hjem i seng.

 

Denne uge bliver så også den første uge, hvor Martha skal være 5 dage hos dagplejemor. Hun er endnu ikke begejstret for at blive afleveret, men hun bliver mere og mere tryg ved at være der og klynger sig mindre og mindre til dagplejemoren, så det går fremad smiley.gif De dage hun har haft herhjemme og i weekenden og i påsken har været fantastiske. Hun har været i super godt humør, hun finder på nye lege og forsøger at sige mange ord. Hun siger vov-vov hver gang hun ser en hund - legetøj eller en rigtig én, og hun peger på næsen og siger næhh. Når vi taler om sneen, vender hun sig om og peger ud ad vinduet, og vi skal passe på med, hvad vi nævner af mad, for hører Martha ordet banan eller andet, står hun straks ved højstolen og siger mam-mam. Så udviklingen går stærkt i øjeblikket - det er sjovt at se smiley.gif

 

Tak for alle hilsnerne i gæstebogen og på Facebook - det er dejligt at vide, at der er nogen der følger med og læser, hvad jeg skriver. Det motiverer meget, at jeg ved, at der er nogen i "den anden ende." (Det er jo i øvrigt også muligt at kommentere direkte på de enkelte billeder, hvis de skulle give anledning til noget ;))

 

Jeg har lagt lidt flere billeder ind fra den sidste uge, blandt andet hvor jeg lørdag eftermiddag var ude og gå en tur i det gode vejr. Derudover har jeg skrevet nogle kommentarer til billederne fra påsken.

April
8
2012

Påske

I mandags startede Rasmus så på arbejde, efter at han i sidste uge havde været forbi og hilse på. Det er i en grønlandsk ingeniørvirksomhed, der hedder Inuplan med ca. 30 ansatte. Firmaet har vi kun hørt godt om, så tror Rasmus bliver meget glad for det.   

 

Jeg havde i stedet taget en fridag, for dels at give Martha en lidt kortere dag ved dagplejemoderen og dels for at hente det gods, som vi havde fået fragtet herop med skib. Det har været rigtig rart at få vores ting, især Marthas legetøj er faldet i god jord!

 

I onsdags fik Rasmus´ arbejdsplads prisen som den arbejdsplads i Grønland med det bedste arbejdsklima! Det blev fejret med stor reception med rigeligt mad og vin.  

 

Torsdag fik vi påskeferie og vi har nydt nogle dejlige dage herhjemme. Rasmus har fået studeret en hel del, og Martha og jeg har været i svømmehallen igen. Fredag var jeg til påskefrokost med nogle kollegaer, hvor menuen stod på helt vildt lækkert mad. Helle havde blandt andet medbragt en rensdyrkølle, der smagte himmelsk. Desværre er jagtsæsonen for rensdyr ovre for nu, så det skulle være svært at få fat på. Men det er i hvert fald værd at lede efter! Mums smiley.gif Vinen og drinksene var også i top, så jeg var ret taknemmelig, da Rasmus i formiddag tog Martha med på stor indkøbstur i Nuuk, så jeg kunne sove herhjemme...

 

I morgen skal vi ud og se os lidt omkring i naturen og krydser fingre for, at det ikke er alt for vådt rundt omkring. I dag har der været frostvejr igen, og der kom da også et par enkelte snefnug - men desværre ikke meget. Vejrudsigten siger temperaturer omkring frysepunktet de næste dage og en lille smule nedbør. Vi krydser stadig fingre for bunker af sne!

 

Jeg har allerede fået tildelt tre tjenesterejser her i foråret. I slutningen af april jeg til Paamiut - en lille by syd for Nuuk og have to sager. I slutningen af maj skal jeg på procedurerejse til Sydgrønland, hvor jeg rejser rundt med en landsdommer, domsmænd og en forsvarer og foretager de ankesager, der er i de sydgrønlandske byer. Jeg tror det bliver en super lækker tur, som jeg nok skal skrive mere om senere. Derefter skal jeg en smut til Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord), hvor jeg skal undervise politiets videoafhørere om reglerne ved afhøring af børn. Så jeg kommer lidt omkring smiley.gif

 

Rasmus´ kolleger er også ved at lokke ham med på jagt- og sejlture, og der er også snak om en studietur med arbejdet - så mon ikke også han får rejst en del. Der er jo også adventure race og andre løb på prorammet.

April
5
2012

Den første uge!

1. april 2012.

Så bor vi på Eqalugalinnguit 53 i Nuussuaq, Nuuk, Grønland! Hvor er det vildt!

Turen herop gik over al forventning. Vi forlod Lollandsgade mandag morgen kl. 5.00 og kørte til lufthavnen i Tirstrup. Herfra gik det til København, hvorfra vi skulle videre med Air Greenland kl. 09.00. Efter 4 ½ times flyvning og lidt forsinkelse landede vi i Kangerlussuaq i ca. 7 graders frost. Det var overskyet, så den storslåede udsigt blev vi snydt for. Selve flyveturen gik rigtig fint. Vi havde sørget for masser af ostehaps og frugtstænger til at putte i munden på Martha under letning og landing (er der noget, der hedder letning?!?) og hun syntes ikke være generet i ørerne. Til gengæld var det ikke helt nemt for hende at falde i søvn, så hun blev lidt overtræt og underholdt de omkringsiddende i en lille halv time inden hun fadt i søvn og sov 40 minutter.

Herefter gik det med en lille Dash-8-flyver videre til Nuuk, hvor vi blev hentet i lufthavnen af min nye chef, Helle Olesen. Hun kørte os til vores nye hjem, hvor vi var omkring kl. 13.00 grønlandsk tid. Det vil sige ca. kl. 17 dansk tid. Så dagen var lang endnu, og vi forsøgte at give Martha endnu en middagslur med et håb om, at hun måske kunne holdes vågen til noget, der lignede sengetid om aftenen.

Imens fik jeg en rundtur i Nuuk og fik handlet til de næste par dage. Pyhh – de ved nok, hvad de skal tage for tingene heroppe! Priserne er væsentlig højere end i Danmark, men eftersom de fleste varer også er danske, er det vel forståeligt nok.

Hjemme igen havde Martha fået sovet 1½ time og var vågen igen. Hun holdt faktisk ud til kl. 19.00 (23.00!!) inden hun kom i seng og sov til kl. 05.30 næste morgen. J

Vi bor i et lille rækkehus med køkken, stue og 3 værelser. Den er indrettet sådan, at man kommer ind i en gang med bryggers, badeværelse og køkken. Fra køkkenet kan man gå en halv etage ned til stuen og et værelse og en halv etage op til soveværelse og et værelse. Så der er masser af lys på grund af de forskudte planer. Men der er også trapper og gelændere, der bestemt ikke er indrettet til en 1-årig, så vi har været i gang med den helt store børnesikring med plader og gitre – lidt synd for helheden, men nødvendig, hvis vi ikke skal holde Martha i snor.

Tirsdag var min første dag på arbejde. Det gik rigtigt godt og jeg fik hilst på alle mine nye kolleger. Folk har taget rigtigt godt imod mig! Rasmus har ferie den første uge heroppe, så han var hjemme med Martha og var om eftermiddagen på besøg hos vores nye dagplejemor, hvor Martha skal passes.

Tirsdag blev Martha afleveret om formiddagen og hentet igen efter middagsluren. Det var gået rigtigt godt efter de første 10 minutter, hvor hun havde været ked af, at Rasmus gik. Uheldigvis blev Martha syg torsdag og resten af indkøringen gik i vasken, fordi hun har været syg herhjemme torsdag og fredag. Men jeg har taget fri mandag, så hun lige kan få endnu en kortere dag inden hverdagen melder sig.

Lørdag var Martha og jeg i svømmehallen. Det var rigtig fine forhold med et stort varmtvandsbassin og masser af legetøj – så det skal vi nok blive glade for!

 

Rasmus har fået købt sig et langrendsbegyndersæt og lørdag skulle det så afprøves. Det uheldige er imidlertid sket, at det regner – og har gjort det siden i fredags. Så sneen er på vej væk med rekordfart, men Rasmus nåede da ud et par timer og prøve det af. Mandag kan vi få udleveret det gods, vi har fået fragtet herop med skib – herunder 4 par ski! Så vi håber altså på, at frosten og sneen kommer tilbage. Det er lige lidt for tidligt at foråret har meldt sig heroppe!

I dag har vi været til brunch med en del af mine kolleger i Katuaq (udtales Gaduag), som er byens kulturhus med biograf og koncerter mv. ( i aftes spillede Lis Sørensen og om 14 dage kommer Aqua!). Der laves rigtigt meget fælles heroppe – jeg har allerede sagt nej tak til Matadoraften (serien), grønlandsk polka, en tur i biografen og Jazz på Daddys lørdag eftermiddag. Til gengæld var vi ude efter arbejde i fredags og få et par øl og en god middag.

Men altså alt i alt en rigtig god begyndelse! Vi glæder os til at komme rigtig i gang og til at få resten af vores ting, så vi kan komme helt på plads. Rasmus havde pakket de store støvler i fragten – så han har virkelig været på den, nu hvor der ligger mindst 15 cm vand og sjap over det hele! 

 
Panel title

© 2018 nuuk

Antal besøg: 27997

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,35825300216675sekunder