Ole E. Christiansen - Forside

Skabende kunstner eller forfatter & maler ?

En skabende kunstner skal kunne viderebringe tanker, følelser og bearbejdede sanseindtryk, så modtagerens oplevelser bliver som afsenderens.

Når en skabende kunstner med held har skabt f.eks. et maleri, er maleriet ikke et kunstværk, men en kunstners værk.

Mange malerier kan være gode billeder uden at være en kunstners værk.

Nogle tilsyneladende dårlige billeder kan være malet af en kunstner.

Mange mennesker kalder sig KUNSTNER blot fordi de maler billeder, arbejder med ler, skriver digte eller (som udøvende) synger ved en festival. Det har devalueret værdien af ordene kunstner og kunst, så mange mennesker i dag sidestiller betegnelserne kunstner, provokatør og ballademager.  

Skabende kunst er en kompleksitet. Der kræves signaler fra hjernen eller det omgivende miljø. Signaler kommer altid - fra alle steder. Signalerne opfattes - modtages af menneskelige sanseorganer. Sansningen bearbejdes i hjernen og giver en oplevelse. Oplevelsen "materialiseres" - som node, som tegning, som digt eller maleri, som form i granit eller ler, eller som hvad som helst. Mulighederne er mangfoldige. Det fysiske resultat betragtes. Modtageren (lytteren, læseren, betragteren) opfatter og oplever. Hvis modtagerens  oplevelse er identisk med skaberens, er projectet lykkedes. Der er skabt kunst. Det er hele processen, der er kunst. Ikke melodien, maleriet, digtet eller figuren. Dyr kan ikke være skabende kunstnere, da kunst er et menneskeskabt begreb og menneskehjernes værk.

Ved siden af mit forfatterskab, der tæller fyrre bøger, har jeg i det meste af mit liv tegnet og malet og arbejdet med keramik. Min motivverden er først og fremmest naturen. Jeg gengiver den i både en forholdsvis naturalistisk stil og som abstraktion. Jeg har, siden jeg malede mit første oliemaleri i 1947 og efter at have gennemgået en række uddannelser, været igennem alle kunstens "ismer" og er nået tilbage til begyndelsen - det vi kalder "Naturen".  Hvad enten det drejer sig om den midtjydske hede, det stille hav eller den høje himmel, gengiver jeg motiverne, ikke "fotografisk", og heller ikke nødvendigvis som jeg ser dem, men som jeg ønsker at se dem. Det vil sige, at jeg filtrerer indtrykkene af virkeligheden, forvrider konturer, farver og belysninger, så abstraktionen bliver netop, som jeg ønsker min oplevelse. 

Og hvorfor maler jeg ? Mange mennesker maler billeder - og af forskellige grunde. Jeg maler for selv at få en oplevelse - for at løfte mig op på et  højere mentalt plan, mens jeg maler. Det svarer til med succes at afslutte et langvarigt arbejde med et bogkapitel, eller at åbne keramikovnens låge for at konstatere, at glasuren - måske efter fem glasurbrændinger - overgår forventningerne. 

Jeg har tegnet forsider og illustrationer(tuschtegninger) til en del af mine bøger, der kan lånes på bibliotekerne. De kan købes antikvarisk nogle steder, men boghandlerne har dem ikke længere, da de er udsolgt fra forlaget. 

   
 
Panel title
Antal besøg: 5853

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,76123809814453sekunder