Pattedyrsevolution - Pattedyr

Pattedyr

Pattedyr er oprindeligt landlevende hvirveldyr med fire lemmer, der primært kendetegnes af at være varmblodet, have en pels og at kunne producere modermælk. Navnet pattedyr kommer faktisk af, at deres dyreunger får mælk via mælkekirtler, som kaldes for patter.

 

de typiske tegn ved pattedyr 

Huden er for det meste beklædt med hår; de har et fuldstændig forbenet kranium med nakkeledkuder; underkæbens grene består hver af en enkel knogle, der er indleddet på tindingebenet, mens ledbenet optræder som en af øreknoglerne, hammeren. Pattedyr ånder ved lunger, som sammen med hjertet, der har fire helt adskilte kamre, ligger i brysthulen, hvilken bagtil begrænses af mellemgulvet. Den store hjernes to halvdele er forenede ved en hjernebjælke. Fosteret er udstyret med fosterhinder; efter fødslen ernæres ungerne en tid ved at die moren, heraf navnet pattedyr (Mammalia).

Udvikling

Pattedyr dukkede første gang op for mere end 200 millioner år siden og har siden udviklet sig til en stor og forskelligartet dyregruppe. Deres udvikling har især været præget af, at de sammenlignede med andre dyregrupper har en større hjerne i forhold til den øvrige kropsstørrelse. Pattedyr har også muligheden for på kort sigt at tilpasse sig skiftende miljøer ved at ændre  deres adfærd. Dette har igennem årtudsinders udviklingshistorie givet dem et lille forspring.

Vores viden om pattedyrenes første fremkomst har store mangle, da de første pattedyr var snå og skrøblige. Deres små skrøblige knogler er derfor ofte ikke blevet overleveret til i dag. Det er dog lykkedes at finde forsiler også af meget tidlige pattedyr. De viser at pattedyrene allerede eksisterede under dinosaurernes tilstedeværelse på jorden, og at de især har udviklet sig i mange forskelligartede arter igennem tertiær-perioden som begyndte for cirka 65 milioner år siden.

 

Klassifikation

Pattedyrenes klassifikation er under løbende revision efterhånden som mere viden bliver tilføjet til det vi allerede ved.

Der er endnu ikke opnået konsénsus om hvor mange ordener pattedyrene skal opdeles i, så dette antal varierer fra 22-30 ordener. Der dukker også tsadig nye pattedyr op, som ikke tidligere har været beskrevet, og så bliver nogle arter udrydet.

 

 

 

 
Panel title
Antal besøg: 9412

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,64654397964478sekunder