PEDERSKER - Byggevirksomheder

Thors Skæreri & Byggeforretning!

Det første jeg husker, er nok at min far kom på denne virksomhed og malede elementer der var produceret på værkstedet, svagt husker jeg en ældre mand, som jeg senere opdagede var Thor Petersens far, der var en Hyggelig atmosfære i den virksomhed som tiltrak mig på en eller anden måde.

Jeg havde sat mig for at jeg ville følge min fars fodspor, som maler—tror ikke far syntes jeg skulle vælge dette håndværk, og han viste godt hvorledes jeg skulle komme på andre tanker --- han sagde at så kunne jeg lige prøve at hjælpe ham på Pedersker skole, alle vinduerne skulle males indvendig, han skrabede alt den løse maling af, og gav mig en hel rulle sandpapir, du skal slibe alle 28 vinduer’s flader og sprosser for knopper og feje dem rene, så grunder jeg, så sliber du igen, så spartler jeg, så sliber du igen, så maler jeg første gang og så skal jeg nok selv slibe let før lakfarven kommer på. Nå, efter nogle dage med rifter og hulle på fingrene slap jeg---aldrig skulle jeg være maler.

Fra skolen kom jeg ud i erhvervs praktik, og valgte så at være elektriker.  Folkmann i Nexø—hold da op –Svaneke havn i stiv kuling, om vinteren og sætte ledninger på nogle fiskerbåde i masterne, ------ ikke være elektriker.

Tror fordi min far havde aften arbejde hos Thor Petersen, så fik jeg et fritids job efter skoletid, jeg skulle stable brædder til tørring i stakke på pladsen ved skæreriet. En grundig indlæring om hvorfor man stablede brædderne og  hvilken side skulle opad, lige i enden og barkenden samme vej og m.m. – det var Svend Jensen og Knud Kofoed et par stærke fyre, der underviste. Skæreriet havde også et stort rammesav så man kunne skære store stammer til planker og uden for stod der en kran i træ der kunne løfte stammerne. Affaldet fra skæreriet (bark skaller) blev skåret op til brænde, læsset på en ( tror det var en 5 tons) grøn lastbil der skulle startes med håndsving, den havde tippelade, en mand på hver side med håndsving og ladet gik til vejrs.

Så fik jeg erhvervspraktikant chancen igen, og jeg var ikke i tvivl om at prøve det hos Thor’s  Skæreri og Byggeforretning. Galt gik det nok ikke, for jeg fik lov at komme i lære April 1965.

Et valg jeg aldrig har fortrudt, mester var en person der havde styr på en lærlings uddannelse, gav lærlingen kontrolleret ansvar, og man fik en forklaring i stedet for skæld ud, men man kunne læse på ansigtsfarven hvor galt det var, hvis det var galt.

Når man mødte om morgenen, og stod i værkstedet, kom mester ca. 5 min for starttid og fortalte om opgaverne, bilerne var læsset med materialerne, det havde han gjort før vi kom. Lige så mange mand der kunne være i førerhuset ( chaufør, en på motoren, og to til hvor den ene sad på skødet) ( der var nogen der spiste levertran om morgenen så vinduerne måtte op lige meget hvor koldt det var), og så blev der kørt til byggerierne, f.eks. til Rønne Privat skole som jeg lige husker jeg var med til at afslutte.

Hvis det var arbejde i sognet, var materialerne kørt ud til kunden i forvejen, og så var det på cykel, knallert eller med privat bil det foregik. Hvis det var i nærheden havde vi to vogne  ( to træhjul lige som på hestevogne, to ben, to skagler til at holde i og så var der affjedring plus et lad på 1½ x1) som vi så skubbede afsted op ad brostenene i hovedgaden. FØR jeg fik kørekort husker jeg var med ude og læsse en masse plader af på en ejendom lige efter engegårdsvejen, vi kørte i vores Renault varevogn hvor ladet var overdækket med fast pressending, vi smuttede ind i gården gennem vognporten ,læssede af og kørte igen, men bilen havde lettet sig så meget at pressendingen blev flået af.

Som lærling fik vi lærdom i så meget forskelligt som muligt, hjemme på virksomheden husker jeg vi lavede Le bomme  ( bestående af 5 elementer der skulle forarbejdes og sættes sammen), plader til opsatser, vi lavede flagstænger, spær samlinger til huse, satte glas i vinduer, stald døre, og mange gange fik lærlingen lov til at hjælpe med at forarbejde træet på maskinerne (hvis man var gammel nok).

Efter nogle gange på tømmerskolen, og en del rutine/lærdom fik man lov selv at tage ud og lave lette opgaver, dog fik man besøg af mester af og til, men man følte det man lavede var OK.

Mange besøg i Pedersker blev det til, tagarbejde, gulvbelægninger, køkkenskabe, isætning af døre og vinduer—hele sommerhuse—( næsten altid en eller to mand).

De store arbejdspladser- Rønne privatskole – kommunekontoret i Aakirkeby – Østerlars skole –Brugsen i Akirkeby var jeg med til.

Der blev lagt et stort ansvar på afslutningen af læretiden med svendebrevet og da det blev min tur havde de to foregående lærlinge opnået bronze medalje, men et point skilte mig fra til karakteren ros, også et fint resultat ( det næstbedste). Et svende gilde satte prikken over i’et.

Så var det at arbejde som svend,( det var dengang man fik sin løn i en penge pose, på et bestemt tidspunkt om ugen) og det gik vel nogenlunde for efter en tid skulle jeg ind som soldat, men fik lov at arbejde i firmaet igen efter tjenesten.

På et tidspunkt skulle man jo prøve noget andet , men det er helt sikket at jeg kan takke virksomheden for at jeg har klaret mig godt gennem livet.

Erik Johansen 

 
Panel title

© 2018 Copyright

Antal besøg: 270564

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,67086601257324sekunder
Seneste Nyheder
Billeder m. beskrivelse
Gamle billeder
Nye billeder
Ældre billeder
Andre