PEDERSKER - Korte erindringer!

Korte erindringer!

Ting der lige dukker frem som måske var anderledes eller som forsvandt.

Jeg husker at gartner Holm en gang om året havde spise kastanjer hvilket, bananer tror jeg ikke man kunne få og appelsiner kom også kun en gang ved juletid, der duftede altid så dejligt af grønsager. Hvis varen, man skulle have ikke lige var i forretningen, råbte fru Holm på manden og så gravede han det op i haven , friske varer.

Ved juletid blev der i dagbladet lavet konkurrencer, kan huske man skulle gå rundt til forretningerne, kikke i vinduet og lede efter en grøn seddel hvor der stod et nummer på. Nummeret skulle så skrives ud for butikken og sendes ind , så kunne man vinde en præmie i en forretning man havde valgt, hvis man vandt. Et år vandt jeg og jeg havde valgt at få præmien hos købmand Sode.

Det var en stor dag 1 dec. Så skulle man ned til købmand sode og se på hans vindue, et nisselandskab med vat som sne og et elektrisk tog futtede rundt, huse af porselæn, et spejl viste en sø med is på hvor små nisser på træskøjter løb, også en bakke med små nisser på ski—ja så gik hele dagen der og man var helt flad på næsen om aftenen.

Når der var dyrskue i  Almindingen ventede man på krøllebølleflyveren. Hvert år kom den dalende ned mod byen og så blev der smidt loddesedler ned—så gik den vilde jagt—den kom en gang til—2-3 gange blev det til og så forsvandt den igen, men , men, over alt i træer på tage i haver lå og hængte der sedler—hvem kunne finde og fange flest, det var sjovt når sedlen lige var ved at nå jorden og man så kunne nappe den fra en anden—tror nok der var mange fodspor imellem grønsagerne i haverne dagen efter. Der var fine præmier hvor hoved præmien somme tider var en knallert eller cykel.

Det sket engang imellem at vi fik en is lagkage – husker ikke om vi hentede den på traktørstedet eller hos Marry Phil, men man fik den i en papkasse ( tror der var træuld i) og aviser og så lå der stykker af tøris, husker min far tog et stykke tøris og rullede det ind i et avisrør og så gik jeg og puste damp ud i den anden ende—fantastisk --- tror tørisen var god til at køle , husker da min søster blev gift, var isen nok ikke kommet op af kassen tidsnok, så da der skulle skæres frøs knivene fast i islagkagen.

Det skete at man somme tider kunne høre et skrig fra en gris i byen, det var en landmand der gik med en cykel og en orne på den anden side af cyklen- med en ridepisk eller en lang pind holdt han svinet på plads ved cyklen –de var på vej for at tilfredsstille en so et eller andet sted. Store gårde brugte ornecentralen i Lobæk, det ved jeg fordi vi havde samme nummer , og hvis de havde glemt at sige Lobæk på centrale, blev min mor nogle gange spurt om hun kunne skaffe en orne hvilket hun havde svært ved.

Brænde skulle vi jo bruge, og en gang om året fik vi brænde hjem- jeg ved ikke hvor det kom fra, men jeg tror nok det var murer Pedersen der kom med det på sin Opel lastvogn, det var sjovt at se når de stod og drejede på håndsving i siden af bilen og ladet gik op , pludselig gled stammerne ned. Nogle dage efter kom en mand på cykel og en blå traktor med et sav bagpå –tror nok det var fra Gammeleje – så blev der ellers skåret brænde, når det var overstået gik far i gang med at kløve brændet, på et tidspunkt når det var klar til at køre ind måtte man jo hjælpe sin far, med lette stykker, indtil jeg inde i brændehuset kastede for langt så brændestykket røg gennem vinduet og ud i haven---så ville han helst selv.

 
Panel title

© 2018 Copyright

Antal besøg: 233568

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,39364004135132sekunder
Seneste Nyheder
Billeder m. beskrivelse
Gamle billeder
Nye billeder
Ældre billeder
Andre