PEDERSKER - Nordre skole

Nordre skole! Erik Johansen

Jeg kan huske Frøken Møller besøgte mine forældre før jeg skulle begynde i skole, og skabte en usikkerhed om hvad man skulle ud i.

Så var det skoletasken på ryggen og en 1 km lang tur til Nordre skole.

Kom man for tidligt var der låset dør, men ellers kom man ind i en rum med terrasso gulv hvor der var knager på væggene og tre træ bænke, en lille lampe i loftet og ingen varme.

Når lærerinden hylede i retning af en ulv skulle vi stille os i række og gå ind i klassen. 2 piger i højre side og 3 drenge til venstre, det var et sammenhængende skole møbel med plads til to, en bordplade med blækhus i midten og den halve bordplade på langs kunne klappes op og der var en hylde under til skolebøger.

Jeg husker knapt hvor mange pladser der var men skyder på 18 , så var der et stort bord til formning og sløjd, et stort skab til bøger, et stort kateter, en lille tavle landkort på vægen, billede af konge og dronning,  en brændekasse og en enorm kakkelovn. Resten af huset var privatbolig,

Uden for var der en lukket gård , med en parallel længe til stuehuset, i længen var der et brænde rum, et lokum med to huller i brættet, et rum med gymnastik redskaber og have redskaber og et vaskehus, uden for gården på gavlen var drengenes tissehus. På bagsiden af gården var der en græsmark med en gymnastikbom, og foran huset havde hun have med græsplæne.

Det var forbudt ar løbe ud på vejen og være i klassen i frikvarteret. Klappen i skolebordet skulle lukkes op og i lydløst. Sløjd og håndgerning foregik samtidig, jeg ved ikke hvad pigerne lavede men vi skulle skære i krydsfiner med løvsav, Gymnastik foregik ude bag ved vi hoppede gik på bom, spillede rundbold, jeg kan ikke huske at vi havde noget specielt tøj på og der var ikke brusebad. Sang foregik i Frøken Møllers bedste stue i en halvcirkel rundt om orgelet ( vi lærte da –Morgen stund har guld i mund --).

Det meste foregik i huske remser, vi kunne bynavnene men anede ikke hvor de hørte til, husker ikke om vi sang eller fadervor vi havde om morgenen hvor bordklappen skulle lukkes op ,det var måske begge dele.

Så skulle vi jo i gang med Ole og Åse læsebogen, kan næsten kuske at de gik ned til en sø og de købte en is, he he.

Når fingrene havde vendt sig til at skrive et bogstav på en hel side ,og hvis det var skidt en side endnu, kom den dag da vi skulle have diktat, når det så var skrevet med blyant, skulle det skrives en gang til med blæk-det forb... penneskaf, man vidste at hvis det skidt lavede en plet kom hun og ruskede i øret eller en kindklemme. Husker hun ruskede en i vor kladse i håret fordi der var kommet en stor klat, dahånden var i bogen kom der en masse streger, og så gik frøken i spåner.

Havde man ikke fået tisset af før timen kunne det gå galt, næ man fik ikke lov at gå ud, to gange det første måtte vi opleve at det dryppede/løb ned over bænken fordi man ikke kunne holde sig.

Somme tider var vi to klasser der sad sammen, og så var der en dreng hun havde svært ved at tumle ( IIIKKE fra vor klasse) husker ikke hvad han lavde, men han blev taget i armen og sat ind bag ved kateteret ved hendes ben, pludselig kom hans hoved frem, han holdt fingrende for næsen og viste tydeligt at der ikke lugtede godt, så grinede alle, så fik han en rusketur i håret og sat op hendes loft trappe til et åbent loft og så blev døren lukket.

En dag havde hun set at en havde været en tur ude på vejen og vi skulle fortælle hvem det var, det var der ingen der kendte til--- så blev vi sat i række og så fik vi alle en venstre hånd i kinden og et klask med højre.

Frøken møller satte altid kartofler over ved halv tolvtiden, og når vi fik pause skulle vi ud i den kolde forstue og spise vor mad, medens hun sad og gnavede kyllingeben på kateteret. Sjovt så husker at der skedte det skrækslagende at en pige i min klasse tabte sin mælkeflaske på det håre gulv så mælk og glassplinter flød over det hele, jeg tror vi gerne ville have stukket af alle sammen, da hun pludselig stod i døren,-- jeg husker ikke hvad skete he he.

Om sommeren havde vi vist en lille urtehave og passe, og så skulle vi selvfølgelig fjerne mælkebøtter i hendes græsplæne.

Vi var det sidste hold i den skole mener jeg, vi var der vist 1½ år, så kom vi til centralskolen --- en luksus uden lige, der var ingen ulv der hylede.


Mette Lise Kofoed (Philipsen) 

Så vidt jeg husker var der kun den balancebom som stod udenfor. Når vi skulle have gymnastik om vinteren skulle vi stå ved siden af vores pladser- bukke ned i knæene - strække op på tæerne osv.... Blev der grinet elller fniset fik vi en ørefigen.... Nogle fik flere end andre....ikke mærkeligt nogle af os var bange for hende... For hver linialstreg du havde glemt at sætte under dine regnestykker - fik du et minuts eftersidning. Det kunne godt løbe op når hun rettede en side regnestykker.


Gundhild Marie Andersen 

Nordre skole: I klasseværelset hang der et danmarkskort på endevæggen..i geografitimerne stod vi på række og skulle så sige alle navnene på byerne f.eks.helst i takt,kom man ud af takten var det tegn på man ikke kunne det og så svirpede linealen 
Panel title

© 2019 Copyright

Antal besøg: 322784

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,3166229724884sekunder
Seneste Nyheder
Billeder m. beskrivelse
Gamle billeder
Nye billeder
Ældre billeder
Andre