PEDERSKER - PAJA på Ågård

PAJA    på  Ågård     af Grethe (Johansen) Grønnegaard

Jeg blev konfirmeret den 18-3-1956

                                              Fyldte 14 år den 26-3-1956

                                                                           Og flyttede til Ågård den 1 april 1956

 

Det var almindeligt at de nye konfirmander fik tilbudt et år på landet ,efter de blev konfirmeret ,for ligesom at lære hvordan det var at blive voksen og flytte hjemmefra.

Jeg fik tilbud fra Lynggård og Ågård ,og jeg valgte Ågård for dem  kendte jeg slet ikke.

De kom fra gården med en stor hestevogn for at hente min kommode ,for de plejede de altid , de blev forundrede over min lille kommode , men det var bare den jeg ville have med, jeg blev senere drillet med at den kunne jeg vel  bare tage bag på min cykel-

Så var jeg blevet PAJA   .Og paja værelset på gården ,var på loftet af det store stuehus og der var ikke andet bortset fra et lille værelse som mælkekontrolløren brugte når han havde kontrol og det lå i den anden ende af bygningen. Men for at komme på værelset skulle jeg igennem køkkenet og op ad trappen som var over Hans Christians værelse, så der blev passet godt på mig.

Der var 2 karle: , Viggo og Karl Alfred og en daglejer: Kjeld Ipsen ,på gården .

Foruden ejerne som bestod af 4 søskende: Hedvig – Hans Christian – Valborg og Thomas og de var i alderen fra 50-60 år – meget gamle i mine øjne, men dygtige – strenge og retfærdige.

Det første jeg lavede var at skrælle gulerødder i massevis , for de skulle henkoges , og de blev stablet korrekt i glassene så det så pænt ud.

Hver dag skulle jeg rense spegesild og lægge dem i lidt vand natten over , dem skulle mændene have til havregrøden om morgenen, vi fik alle havregrød og brød til morgenmad.

Jeg skulle ikke lave maden , det gjorde frk Valborg og frk Hedvig , men tillavningen ,som at skrælle kartofler- æbler - rodfrugter – udstene frugt m m       samt 

Når en af mændene havde hugget hovederne af et par høns til søndagsmaden, skulle jeg skolde dem – plukke fjerene af ,og det værste: sprætte dem op og hive indvoldene ud  de var jo varme endnu og lugtede–

Når vi slagtede gris ,var jeg den der kørte kødhakkeren og blev træt i armene , og rense tarmene var heller ikke det bedste jeg vidste-

Hvis man ville hakke roer i sin fritid kunne man tjene mange penge – karlene gjorde det gerne –både i arbejdstiden og om aftenen – jeg var ikke så vild med det – i fritiden hakkede jeg kun 1 række – så når man fik 1 kr pr række – blev det jo ikke så meget –

Når det var” belejligt”, så leverede vi eftermiddagskaffen ud til mændene på marken,  så de kunne holde en pause – termoflasker haves ikke,  men vi fyldte kaffe med sukker og fløde i sodavandsflasker og en prop i med pergament og nogle aviser udenom til at holde på varmen – brødstykker og sandkage i kurven og så bare vandre derud – jeg syntes næsten det var skovtur – men jeg var heller ikke med hver gang, kun hvis det var godt vejr.

I gårdslængen stod der en fin gammel stadsvogn , som man førhen kørte i kirke eller på skovtur i – den blev ikke brugt mens jeg var der – men der stod også en flot gammel Ford T- tror jeg nok den hed – den var sort og høj i det , det var Thomas der kørte den for han havde kørekort.

Min cykel skulle også ind i gårdslængen , men når jeg kom hjem i mørke , selv om jeg selvfølgelig havde en cykellygte på , var jeg lidt nervøs ,for der var ofte mange katte derinde og lige i den periode havde de katteskab / syge så der lå ofte en død kat ,som jeg jo ikke ville træde på .

På gården var der 26 malkekøer  , en tyr  , 11 heste samt grise , høns og ænder.

Og jeg kunne lide at gå i stalden og kikke på køerne de var hyggelige

Hestene var skønne , men jeg var lidt bange for dem , jeg har dog fået lov at ride fra marken og ind i stalden på en af dem, mens karlene holdt den i grimen.

 Øleåen løb lige forbi gården og det var så dejligt at gå langs den , der var også en vandmølle som kunne virke, men jeg husker ikke at den blev brugt,

Karlene gik sommetider med en tur, sådan en sommeraften langs åen, og jeg husker en af dem ville vise sig og klatrede ned i hjulet ,og den anden løsnede noget inde i møllen , så det var nær gået galt, da hjulet begyndte at dreje , men der skete heldigvis ikke noget .

Om sommeren var der ikke så meget vand i åen ,

 men om vinteren var der is på og det var sjovt at få et par gamle skøjter på gummistøvlerne, ombundet med en del selvbindergarn, så de kunne sidde fast.  Og en karl under hver arm til at holde mig – og vi morede os – mændene og damerne indefra var ude at se på ,  gdr. Hans Christian tog skøjter på , han var dygtig , men da han ville løbe baglæns faldt han og slog ryggen , så gik han ind.

Når vi vaskede storvask ,kogte vi tøjet i den ene store murgryde i bryggerset , den var af messing eller kobber? , der stod altid sæbelud i  ,og i den anden var der altid kogende vand, som karlene brugte når de vaskede  mælkejunger og andet af .

Vi kom blånelse i skyllevandet ,for at det hvide vasketøj skulle skinne hvidt – og det gjorde det ! og så blev det hængt ud i haven , på snore . buske og på græsset , for at tørre.

Haven var også stor med mange frugttræer og frugtbuske, æbler og pærer blev håndplukket ned for at opbevares i kælderen under hønsehuset  og i havestuen på gulvet ovenpå aviser og andet papir.

Jeg skulle moppe gulvene i de 2 hverdagsstuer –folkestuen og mellemstuen-- hver dag og der skulle også støves af , så der så altid pænt ud . -og altid nede på knæene- jeg brugte ikke kost eller skrubbe.

Mor morede sig lidt over jeg fortalte at  VI  gjorde ”sådan og sådan” , men jeg holdt meget af at være på gården og fik lov at arbejde med mange ting, som vi ikke kendte til hjemme , fordi De var vant til at gøre tingene som  de altid havde gjort ,fra gammel tid , men for mig helt ok

Når de havde indbudt til stort familiegilde ,kom der en kogekone et par dage for at stå for maden , og jeg var med til at pudse de –ikke- rustfri  knive med aske på en prop , og igen når de var brugt og skulle pakkes i papir og lægges tilbage i skufferne- ligesom sølvtøjet ,som blev pudset så flot.

De var nogle gode mennesker ,  som også passede på mig -en 14 åring.

 

Det år gik   ”A handfull of songs” med Tommy Steele i Åkirkeby Bio – vi var nogle stykker som var inde og se den – og hvilken pragtfuld film.---

 

Grethe Grønnegaard ( Johansen)
 
Panel title

© 2019 Copyright

Antal besøg: 322958

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-1,6347119808197sekunder
Seneste Nyheder
Billeder m. beskrivelse
Gamle billeder
Nye billeder
Ældre billeder
Andre