PEDERSKER - Smedene

Smedemester Jensen en af tre smedjer i Pedersker.

Smedjen ” Lillehave” ved siden af forsamlingshuset, havde en af de største grunde i byen og grænsede op til Højbo, Mogensens Skæreriet, tre dobbelthuse i Østergade, Olivia Jørgensen og forsamlingshuset.

Fra den brolagte hovedgade kunne man betragte en masse plove, harver, hesteriver osv. Der var fyldt op i begge sider af indkørselen, til højre lå en rød træ garage med pap tag parallelt med hovedgaden.

Stuehuset var gult og lå på højre side af indkørselen, på den anden side var der hvidt vaske hus.

Til højre efter huset var pladsen til at skoe heste, hvilket blev udvidet senere.

Så gik man lige ind ad dobbelt døren i smedjen den varme luft fra essen , kunne mærkes på huden. Så tog Axel Jensen den rå hestesko som nogenlunde passede til hestens hov –( hoven blev renset for den gamle sko og rette af til den nye), så kom skoen i essen og derefter formet til hoven, det lugtede af varm hov, så kom skoen i vand så det sydede og den kolde sko blev sømmet på ( jeg syntes det var synd , man så sømmet komme ud gennem siden) så blev sømspidsen klippet af og resten bukket. Hestene havde prøvet det mange gange , smeden klappede bare den på benet så løftede den benet.

Et hyggeligt sted og både gamle Jensen og Hans Jensen kunne godt snakke med mig samtidig når de stod og arbejdede. Slibe og søjleboremaskine var med remtræk fra samme el motor, der gik rem op på loftet  flere steder. Ude i gården var det vist Henning Jensen der gik og fejede pærerne og gamle sko rester sammen, mener han hjalp hos bageren ind imellem ( husker han stod og rev hovederne af dueunger—føj he he).

Så kom Polle, den yngste af en stor børneflok, og efterhånden kom flere børn Philip Philipsen, Ole Holm, Mogens Grønval m- m-  vi legede cowboy og indianere, det var ellers sjovt at fise rundt i folkenes haver op på de små skur tage  og op i træerne. Når jeg tænker tilbage tror jeg tit Philip og jeg var indianere, syntes tit vi sad som fanger inde låst i smedens kanin hus, vi var jo også de yngste.

Efter jeg kom i lære hos Thor Petersen kom jeg ofte i smedjen for at få beslag lavet, da var det Hans der havde den. Broren Svend arbejdede som skærerist i mit lære firma, som jeg måske kan beskrive en anden gang.

Når jeg om morgenen med åbent vindue vågnede var der sød musik af armbolten fra smedjen, hestevognene på brostenene, mælkejunger der blev sendt ind i mejeriet, toget der tudede før det kom, klokkerne ringede ved overskæringen, så kom toget------ og så råbte mor jeg skulle op i skole.

 

 
Panel title

© 2019 Copyright

Antal besøg: 322667

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,76556992530823sekunder
Seneste Nyheder
Billeder m. beskrivelse
Gamle billeder
Nye billeder
Ældre billeder
Andre