Piasunivers - Om huskatten
Lidt historie

Vi skal 50 millioner år tilbage i tiden til begyndelsen af tertiærtiden for at finde kattens ældste forfædre – Miacedae. Nutidens huskatte tilhører de samme arter som vildkattene.

I Europa: Felis silvestris
I Afrika: Felis lybica
I Indien: Felis ornata - den race, der er mest beslægtet med de huskatte, vi kender i dag.

Det menes at mennesket begyndte at holde katte 3.-4000 år før Kristi fødsel. Katten blev brugt til at jage de gnavere, der spiste afgrøderne. Katten stammer formodentlig oprindeligt fra oldtidens Egypten, Indien og Persien. Den blev bragt til Grækenland og Romerriget via handelsvejene og derefter videre til Vesteuropa i forbindelse med erobringen af Gallien. I dag lever der over 42 millioner katte i Europa, hvor de er en del af vores tilværelse.
I oldtidens Egypten blev katten tilbedt og respekteret. Katten blev betragtet som et helligt dyr, som blev balsameret og endda nogle gange anbragt i sarkofagen ved begravelse af en velhavende person. I samme periode blev katten gjort til symbolet for gudinden Bastet – solguden Ras hustru. Senere fandt grækerne og romerne ud af, hvor effektiv katten var til at bekæmpe mus, og fra det tidspunkt bredte kattens popularitet sig til resten af verden.

Kattens udbredelse i Europa fulgte romernes erobringer. Katten blev beundret for sin skønhed og sin personligheds to facetter: den var på den ene side et meget uafhængigt vilddyr og på den anden side et omgængeligt og kærligt kæledyr. Kattens popularitet nåede nye højder i det 11. århundrede, hvor den sorte rotte holdt sit indtog i Europa. Katten kæmpede en ubarmhjertig kamp mod den indtrængende fjende.
I det 13. århundrede herskede der megen overtro, og katten – som før var blevet tilbedt – blev nu forvandlet til et symbol på djævlen – forbundet med hedenske ritualer og troldom. Kirken nægtede at anerkende katten, og i mere end firehundrede år blev katten ofret, hængt og tortureret som en kætter. I denne periode, hvor katten ikke var der til at holde antallet af rotter nede, havde de kronede dage. De kunne uhindret sprede pesten fra by til by.

Først i det 18. århundrede blev katten igen gjort til genstand for beundring på grund af sin skønhed. Endnu engang passede katten perfekt ind i tidens strømninger. Digtere, malere og forfattere hyldede kattens ynde og smukke skikkelse.


Huskatten idag

Der er flere grunde til, at katten er populær.
  • Den første grund: dyret selv. Katten symboliserer skønhed og sanselighed på grund af sin fremtoning, sine øjne og sin adfærd.
  • Den anden grund er forbundet med den tid vi lever i. Katten personliggør de dominerende værdier, der kendetegner vores tidsalder: uafhængighed, personlighed og det naturlige.
  • Den tredje grund skyldes vores levevis: kattens naturlige egenskaber (relativt lille af størrelse, uafhængig, renlig, osv.) gør den til det ideelle kæledyr – især for udearbejdende og for mennesker, der bor i lejlighed.


De katte vi har flest af herhjemme, er dem vi kalder huskatte. Huskatte kan se meget forskellige ud – lige fra den velkendte gråmis til katte med forskellige farver og pletter. Pelsen kan være lang eller kort, og katten selv kan være stor eller lille. Deres temperament kan være lige så forskelligt og unikt som deres udseende. Forskellen på huskatten og racekatten er primært, at huskatten ikke kommer fra en bestemt menneskeskabt avlslinje.


Bevarelse af huskatten?

Desværre gøres der ikke rigtig noget for at bevare den gode gamle huskat. Efterhånden som racer blev populære er langt de fleste huskatte i dag blandet op med racekatte. Disse kaldes blaningskatte som alle er dejlige som katte jo er, men det betyder at huskatten forsvinder mere og mere fra landskabet.
Den race der ligner vores danske huskat mest er Europé. Der findes heldigvis opdrættere idag der har påbegyndt et konkret arbejde for at bevare den gode gamle huskat med dens oprindelige karakteristika og disse opdrættere vil forhåbentlig være med til at sikre at vi også i fremtiden vil kunne opleve den gode gamle huskat.

 
Panel title

© 2018 Pia Hjorth

Antal besøg: 4920

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,39078307151794sekunder