projektopgave - Solens betydning for livet
Solen er grundlaget for liv på Jorden. Solen sikrer den fornødne energi til fotosyntesen og Solen holder Jorden varm, så flydende vand kan forekomme. Solen er også motoren bag alt vejr – regn, blæst og tørke. Jorden og Solen er på den måde tæt forbundne, og har været det siden dannelsen af Solsystemet.

Solen holder liv på Jorden, og livet ville aldrig have været opstået uden Solen. Uden solvarmen ville havene være bundfrosne, og atmosfæren ville have ligget på Jordens overflade som et mange meter tykt islag. Under disse forhold er det ikke muligt for jordiske livsformer at overleve, fordi de er afhængig af flydende vand. Vand er et meget almindeligt stof i universet. I vores solsystem indeholder flere af de andre planeter, mange af deres måner og kometerne store mængder vand. Men dette vand er enten frosset til is eller i gas form, altså vanddamp. Det er kun på Jorden, der findes flydende vand på overfladen. Dette var afgørende for udviklingen, af livet på vores planeter for mere end tre milliarder år siden. 
I det lunkne hav, som dækkede Jorden, drev forskellige typer atomer frit omkring og stødte sammen med hinanden, og dannede hele tiden nye og meget komplicerede forbindelser. Det var disse simple molekyler, som efter millioner af år udviklede sig til de første encellede organismer. Og siden dengang har alle levende væsener taget vandet i brug inde i sig. Vandet bruges bl.a. til at transportere næring rundt til cellerne og affaldsstoffer ud af dem. 60% af os mennesker er vand, og to af vores vigtigste kropsvæsker - urin og blod - består stort set af vand. Derfor er alle væsener på kloden afhængig af, at temperaturen ikke bliver så høj, at vandet på Jorden begynder at koge eller så lav, at det fryser til is. 

Solen sørger for livet på landjorden, og det gøre den ved at skabe skyer. Når sollyset rammer havets overflade, stiger vandmolekylerne op i atmosfæren, og vandet bliver til vanddamp. Nogle hundrede meter over havets overflade begynder vandmolekylerne at klumpe sig sammen til små dråber, og det er det vi ser som skyer. Efterhånden vokser de små dråber sig større. Til slut bliver de så store og tunge, at de falder ned igen i form af regn. Når regndråberne rammer landjorden, tages de i brug af planter og dyr, som har behov for vandet til deres celler. 
Udover al dette sørger Solen for, at alle levende organismer får næringsstoffer via fotosyntesen i planterne. 
I de sidste århundrede er vi begyndt at udnytte flere nye energikilder, som er olie, kul og naturgas. Også disse brændselstyper er blevet opbevaret af solenergi, da de består af rester af planter og dyr, som har ligget dybt nede i jorden i millioner af år. 


Solen betyder også meget for menneskets helbred. Når sollyset rammer huden, dannes der D-vitamin, et kemisk stof som bl.a. er vigtigt for knoglerne. Mange hudsygdomme kan helbredes af sollys, derimod kan man også blive syg af overdrevet Sol. F.eks. Kan man få hudkræft af den ultraviolette stråling i sollyset. Derfor er det vigtigt man bruger solcreme. 
4d92f3405cd9530032011.jpg
 
Panel title
Antal besøg: 16568

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-1,2157578468323sekunder