projektopgave - Solsystemet
Solsystemet består af Solen der er en almindelig stjerne, ni planeter, et stort antal asteroider, (små planeter) et stort antal kometer (frosne gasser, der svæver om Solsystemet i stor afstand) og store støvmængder, der hovedsagelig ligger i planetbaneplane.

Man mener solsystemet blev dannet af en gigantisk sky af støv og gas. Måske har en supernova i nærheden tilført den stof, og dermed gjort den tungere, og chokbølger fra supernova-eksplosionen har fået stoffet til at klumpe sig sammen, under sin egen tyngdekraft så stofkoncentrationerne i støvskyen begyndte at rotere. Skyen begyndte at trække sig sammen til en flad skive, og rotationen tog til i fart. Man mener at sammentrækningen af skyen, har varet under 100.000 år. På den måde klumpede stoffet i skyen sig sammen, og i midten hvor stoftætheden var størst, og tæt nok til at fusionere, dannedes Solen. Da Solen var skabt roterede resterne af den sammenklumpede gas og støvsky omkring den, og holdt fast i dens tyngdekraft. En del af gassen blev tiltrukket, og blev et med Solen, som voksede sig større. Men gasserne var i rotation, og derfor stoppede centrifugalkraften at de ydre gasser blev trukket ind i Solen. Gas resterne klumpede sig sammen til en gigantisk ring omkring Solen. Her afkøledes de med tiden. Langt det meste af stofferne var brugt til at danne Solen.
Det næste der dannedes var planeterne. De dannedes af den gigantiske ring der lå omkring Solen. Partiklerne i ringen tiltrak hinanden med deres tyngdekraft. Som de voksede sig større blev tyngdekraften tilsvarende større, og tiltrak derfor endnu flere partikler. Sådan blev planeterne til. De indre stenplaneter blev først færdigdannet, og derefter gas planeterne. Man mener planeternes dannelse stort set har været færdig efter 10-100 mio. år.
4d92e807dd51730032011.jpg
 
Panel title
Antal besøg: 16611

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,34440994262695sekunder