Redbierne - Forside

Hvad gør bierne?:

Bierne har rigtig stor betydning for os mennesker. Mere end de fleste tror. De fleste er godt bekendte med bestøvning. Men er ikke klar over hvor stor en betydning det har for os mennesker, at bierne bestøver vores planter. En stor del af det mad vi indtager, er blevet bestøvet af bier. Blandt andet tomater og andet grønt er for det meste blevet bestøvet af en honningbi eller andre insekter. De bestøver også planter som vi mennesker muligvis ikke indtager, men som nogle dyr indtager. Derfor er nogle dyr også meget afhængige af bier. Bierne indsamler nektar og pollen på de steder, hvor der er lettest adgang. Om foråret styrer honningbierne for eksempel mod vilde planter, pil, frugttræer, frugtbuske og vinterraps. Om sommeren er det primært hvidkløver, rødkløver, skærmplanter, gulerod, korsblomstret agerkål, gul sennep og vårraps. I eftersommeren fortrækker mange honningbier til hedens lyngblomster.

Faktisk arbejder de danske honningbier for mere end en milliard kroner om året. Det betyder rigtig meget for biavleren men også landbruget. For høstudbyttet forøges betragteligt pga. biernes bestøvning af afgrøderne.

Vi kan importere honning, men vi kan ikke importere bestøvning. Honningbierne er af stor betydning. De medvirker til bestøvning af et meget stort antal plantearter. Honningbiernes arbejde er helt afgørende for bevarelsen af biodiversiteten. Den økonomiske værdi af honningbiernes arbejde i Danmark er forsøgt belyst flere gange.

Honningbien er udmiddelbart den mest almindelige bibestøver og nok også den mest alsidige bestøver - men det betyder ikke at andre arter ikke kan bruges. Der findes mere end 200 forskellige vilde biarter i Danmark og nogle af dem bruges kun til bestøvning af dyrkede afgrøder. Humlebien bruges bla. til bestøvning i tomater i drivhus. Forskellige biarter har også forskellige klimakrav og reagerer forskelligt på temperatur, vind og nedbør. I de seneste år har der været ændringer i klimaet så det kan være en stor fordel og nok også en nødvendighed at inddrage flere biarter som bestøvere på en gang.

 
Panel title

© 2018 redbierne

Antal besøg: 23

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,53183197975159sekunder