Sabbils-pindsvin - Privat avl - Facts

Latinske navn:
Atelerix albiventris

Udbredelse:
Fra Senegal til Sudan samt Zambia, i Afrika

Levesteder:
Græsland, buskområder, savanneområder og haver

Temperament:
Selvfølgelig findes der undtagelser, men de fleste pindsvin er søde. Når de bliver sure eller forskrækkede, stritter de med deres pigge eller folder sig sammen til en kugle. Når de er søde, lægger de deres pigge ned og stikker ikke.
De bider stort set aldrig. De kan finde på at smage lidt på en, for at starte en selvbespytning. Hvis de synes man smager godt, kan de sidde fast i ens hånd og gå i trance. En sjælden gang imellem (hvis de virkelig provokeres), kan de bide i selvforsvar. De bider næsten aldrig, så der kommer hul på huden.

Krops-længde:
17-24 cm.

Hale-længde:
Ca. 2 cm.

Ben-længde:
Ca. 5-7 cm, når de er udstrakte.

Vægt:
Alt efter om det er Algirsk type eller hvidbuget type (Algirske bliver næsten dobbelt op i vægt), kommer de op på mellem 300-500 i normalvægt.

Alder:
Avlsdyr bliver ikke så gamle, som kæledyr. Avlsdyr bliver ca. 4-5 år. Kæledyr bliver i gennemsnit 6-8 år. Dog kan de blive op til 10 år.

Kønsmoden:
Hunnerne er kønsmodne ved 10-12 ugers alderen. Hannerne ved 8 ugers alderen.

Drægtigheds periode:
Det er vigtigt at holde øje med præcis hvornår hunnen og hannen sættes sammen og specielt når de skilles ad.
Hunnen er drægtig i ca. 35 dage, men der kan gå helt op til 50 dage. Man plejer at sige har hunnen ikke faret / født inden 60 dage, skal parringen tages forfra.

Kuldstørrelse:
1-9 unger, men normalen ligger på 3-5 unger.

Pigge:
Et voksent pindsvin har mellem 5.000 og 8.000 pigge. Hver pig er ca. 2-3 cm. lange og 2 mm. tykke. Pindsvin har "midterskilning" i panden, hvor der ikke er nogen pigge.

Sanser:
Pindsvin er et primitivt dyr, der kan spores tilbage til istiden, i stort set den form det har i dag.

Pindsvinet ser dårligt og er utrolig lydfølsom, hvilket man som pindsvine ejer bør tænke meget over. (Fx musik, TV, osv.)

Kønsbetstemmelse:
Det er utrolig nemt og simpelt at kønsbestemme pindsvin. Hannerne har en "knap", der inderholder kønsorganerne, midt på maven.
Hunnerne har placeret kønsorganerne helt nede ved anus. Hannerne er oftest også mindre end hunnerne.
Pindsvin betegnes ligesom grise. Et hun pinsvin kaldes en pindsvin so. Et han pindsvin kaldes en pindsvin orne. Og fødslen betegnes som at fare. Ungerne har mange kælenavne, bl.a. stiklinger, pattegrise, m.m.

Måden man betegner kønnene på er ved følgende:
1,0 = 1 orne
0,1 = 1 so
0,0,1 = Ubestemt køn / kønnet ikke undersøgt endnu
Fx 2,3,1 = 2 orner, 3 søer og 1 ubestemt.

Adfærd:
Dværg pindsvinet er et relativt roligt dyr, og egentlig angreb er sjældne. Selvom de i naturen er solitære, så kommunikerer pindsvin ved hjælp af duft og lyde men bruger - så vidt man ved - mest dufte, når de kommunikerer med hinanden. Pindsvinet har duftkirtler, bl.a. ved munden, under føderne og ved endetarmen. Væske fra duftkirtlerne afsættes i forbindelse med bl.a. afføring og parring, og når pindsvinet vandrer rundt. Lugtene bruges til afmærkning af territorium, og under parringen til at afmærke en hun. Lugte kan formentlig fortælle et pindsvin om andre pindsvines køn, alder og om de er parate til at parre sig.

Pindsvin kan også sige lyde. Ungerne udstøder høje, skarpe pibelyde der faktisk lyder lidt som en fugl der pipper, og hunnen kan udstøde en smældende lyd, når hun kalder på en unge. Desuden kan pindsvin fnyse og hvæse og evt. hoppe frem imod ens hænder i små stødvise hop, med rejste pigge. Pindsvin der har det godt, lægger deres pigge ned og brummer dybt. Brummen kan lyde som en kats spinden. Brummen er i virkelighedden en lavfrekvens, som vi mennesker slet ikke kan opfange. Vi opfanger det som en brummen.
En mere mærkelige adfærd hos pindsvin er deres selvbespytning. Forskere ved stadig ikke hvad denne mærkelige adfærd, skal gøre godt for. Pindsvinet udskiller store mængder spyt, som der fordeles godt ud over hele kroppen. Selvbespytning kan startes ved fx ting der lugter eller smager mærkeligt. Alle aldre af pindsvin selvbespytter. De virker ophidsede, ruller med tungen, vrider sig for at nå, flest mulige steder (de kan synes helt "flade" når de gør det). Nogen mener at selvbespyt er til for at gøre sig et med omgivelserne, andre mener det er for at forstærke deres egen personlige duft.Og til slut på denne side, kommer der lige en OBS! til alle pindsvine ejere. Mange er desværre af den opfattelse, at dværg pindsvin nemt kan klare sig selv, ude i naturen. De udsætter dem i naturen, når de bliver trætte af dem. Et dværg pindsvin kan IKKE klare sig i naturen. For det første fordi de ikke går i hi om vinteren, som det danske, og dermed vil dø af kulde. For det andet fordi mange hobby pindsvin er måske ikke vant til levende foder, og slet ikke til at lede efter foder i naturen. Prøv at præsenterer dit pindsvin for en dansk menu: Edderkopper, snegle, fluer, græshopper, bænkebidere, regnorme, m.m. Nogen pindsvin vil måske spise det hele. Men mine spiser ihvertfald kun græshopperne og en gang i mellem fluer. De ville simpelthen sulte, da de ikke kan finde føde, da de er for kræsne.
Skulle du støde på et dværg pindsvin (HUSK at se efter om maven er hvid), så tag den endelig med hjem. Derefter kan du ringe til internater og aflevere dem, medmindre du vil beholde den selv.

Til de købere, jeg har solgt til: Bliver du træt af dit pindsvin, tilbage køber jeg den gerne mod et symbolsk beløb.

Billeder af dansk pindsvin kontra dværg pindsvin:
pindsvin2.jpg      African-White-bellied-Hedge1.jpg

Til venstre ses det danske pindsvin. Dets pigge er mørke brun-sort farvet. Maven er helt brun, og pindsvinet har ingen maske.

Til højre ses et vildt afrikansk pygmæ pindsvin. Piggene er mørke brun-sort farvet. Maven er helt hvid, og pindsvinet har mørk maske på snude.

 
Panel title
Antal besøg: 100393

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.11530995368958sekunder