Sabbils-pindsvin - Privat avl - Opdræt

Opdræt:

Inden man påtænker at starte opdræt, er det vigtigt at tage stilling til nogle ting. Mange ser pindsvin som en måde at tjene hurtige penge. Gnaver-shoppen.dk tager afstand til disse produktions dyr. Vi avler med henblik på kvalitet frem for kvantitet. Alt foregår på dyrenes premisser. Nok er hunnerne kønsmodne ved 10-12 ugers alderen og hannernes ved 8 ugers alderen, men det tilrådes man TIDLIGST sætter hannerne i avlen ved 5 måneders alderen. Hunnerne skal være OVER 8-10 måneder inden de sættes i avlen. Dog SKAL hunnerne være MAX 12 måneder inden de sættes i avlen, da chancen for graviditet nedsættes væsentligt når de er over 1 år. Parres hunnerne før de er 8 måneder, kan de få fødselsproblemer og problemer med pasning af ungerne. Både unger og hun kan dø. Når pindsvin er 3 år , tilrådes det de tages ud af avlen. For hunnens vedkommende slutter hendes avlscyklus som regel omkring de 3 år.

Jeg har fuld kontrol af parring. Der er ingen indavl, ingen "rovdrift", og ingen dyr der sættes for tidlig i avl. Jeg tager afstand til dem der gør.


Inden du smider hanner og hunner sammen, overvej følgende:

-
Har du plads til mor og unger? Det koster tid og mange penge at få et kuld pindsvine unger. Ligeledes skal der bruges meget plads, da ungerne skal forblive i deres hjem til de er mindst 8 uger. Hannerne og hunnerne skal skilles ad.

- Hvad skal der ske med ungerne? Man kan ikke beholde alle ungerne selv. Det er ikke kun moderen der skal have brudt sine bånd med ungerne. De menneskelige bånd skal også brydes. Dette kan være rigtig svært.

- Kan du acceptere at du ikke længere er nr. 1? Når et pindsvin bliver mor, bliver du pludselig en fjende. Hun vil beskytte ungerne med sit liv som indsats.

- Hvad sker der med evt. afviste unger? De første 14 dage er yderst kritiske i pindsvins liv. Moderen kan afvise dem, de kan falde ud af reden, eller blive skubbet ud. Mødrene afviser ofte svage unger. Man kan forsøge at opflaske afviste unger. Men det skal overvejes meget grundigt inden. Det er et stort arbejde, og kræver MEGET flid. Og man skal være forberedt på at selvom man gør sit bedste, kan de dø. Ungerne bliver meget menneske præget og vil få manglende pindsvine ever.

- Vil du tjene penge? Så lad være at vælge pindsvin. Man tjener ikke penge på pindsvin. De skal have det rigtige foder, pasning og pleje, evt. dyrlæge tjek, osv. Pindsvine opdræt skal ses som en lærerir proces, og en skøn hobby.

Tag højde for:
Hunnens alder (ikke yngre end 8 måneder og max 12 måneder)
Typen (man kan krydse hvidbuget og algirsk. Undersøg typen og vær kritisk med dine avlsdyr)
Dødelighed: Ungerne har en høj dødelighed
Dyrlæge: Pindsvin klarer for det meste fødselen selv, men det kan gå galt
Ønsker du fortsat avl? Sæt hunnen og hannen sammen.Hos dværg pindsvin kan parringen finde sted flere gange om året. Parringen er ofte en lang og meget støjende erfære. Når du sættes sammen begynder hannen at omkredse hende med det samme. Han kommer med højlydte, prustende og skrigende lyde. Hun vil i starten protestere ved at vende snuden mod ham, og snøfte højt, mens hun fnysende bevæger sig i små stødvise hop. Sådan en forestilling kan vare ved i timer.
Når hunnen er villig, eller måske har givet op overfor hannens tilnærmelser, vil hun lægge sig fladt på maven, lægge piggene ned og hæve bagkroppen. Selve parringen varer kun nogle sekunder eller minutter. Det gentages ofte og med små pauser. Som regel parrer han og hun sig flere gange, før hun er drægtig.

Når en han og hun har gået sammen i ca. 3 uger, skilles de fra hinanden. Det er herefter vigtigt at hunnen får ro, så hun kan bygge sin rede og få ro. Drægtigheden varer ca. 30 dage, men der kan gå helt op til 50 dage. Det er derfor meget vigtig man holder styr på hvornår man har sat dem sammen, men specielt hvornår de adskilles. Det kan være meget svært at se, om soen er drægtig. Vej hende derfor ofte, inden parringen, og efter, så man kan følge hendes udvikling. Tager hun pludselig meget på i vægt (op til 100 gram om dagen) ER hun gravid. Inden fødslen vil hun begynde at bygge en rede. Her vil hun bruge al den materiale, hun kan finde: Græs, blade, strå, mos, plastik, pair, avis, bundlag, osv. Giv hende derfor en masse forskelligt, hun kan bygge rede af. Hun prøver at gøre reden bedst mulig for sine små. Reden skal være varm, og vandtæt (pindsvin ved ikke det ikke regner indenfor :D) Hun bliver meget optaget af at lave den perfekte rede, og kan virke rastløs. Hun kan finde på at ombygge reden flere gang indtil hun er tilfreds. Dagen før fødslen forlader hun ikke reden, ej heller for at spise. Det er vigtigt at acceptere dette, og lade hende være i fred. Hun er ikke syg. Det er derfor vigtigt ejeren har givet hende en masse mad op til fødslen. Hellere en overvægtig mor, end undervægtig.

Når der først begynder at lyde små "pippe" lyde frareden, er der "givinst". Hunnen har nu født, og erfaring har fortalt mig at de 2-3 første dage skal hun have helt ro, så hun kan bonde med de små. På 3. dagen kan man FORSIGTIGT puffe moderen til side og kikke. Men rør dem ikke, før de er en uge. Lad være og kikke til dem hver dag, da det kan stresse hende. Når de er en uge gammel, kan man så småt røre ungerne, og stille og roligt begynde at håndtere dem. MEN dette kræver din hun har tillid til dig som ejer. Har hun ikke dette, vil ungerne blive spist. Det er derfor vigtigt at kende sin hun, og vide om det er første gang eller om hun har født før. Første gangs er lidt mere pirlige, og det er derfor vigtigt at man er meget forsigtig. Men det er på eget ansvar, hvis man kikker til ungerne.
Mange avlere råder folk til at lade moderen helt være i 14 dage. For når ungerne er over 14 dage, er de udenfor fare for at blive spist af deres mor. Forstyrrer man hende for meget, kan man risikere at hun æder ungerne.

En anden VIGTIG ting er: Hunnen må ALDRIG løbe tør for mad eller vand. Dette kan få hende til at æde en eller flere af ungerne.Et kuld kan variere fra 1-9 unger. Som regel får de 3-5 unger. Ungernes størrelse afhænger af antallet af unger i kuldet. Indenfor samme kuld ses ofte en meget stor vægtforskel. Hunnen er alene om at opfostre ungerne. Dog kan det ses, hvis man har dem i familie grupper, at 2 hunner, der begge har født, kan finde på at have ungerne sammen, og passe hinandens børn. Men man kan lige så godt risikere at de forbliver i hver deres ende. En god ide, for dig og de kommende ejere, er at veje ungerne, så snart de håndteres. Dermed kan man følge deres udvikling, sikre at alt er helt ok, plus det er sjovt at se, når de er store og voksene, hvor små de har været. Tag også masser af billeder. De holder meget hurtig op med at være små.

Ved fødslen er de lyserøde og nøgne. Øjne og ører er lukkede. Ungerne fødes i en slimsæk, som brister og tørrer ind, når de er født. Kort tid efter gror der små pigge frem. De vil i starten kun have 10 pigge.

I løbet af de første 24 timer, dukker der så ca. 100 hvide små baby pigge frem.
Efter 4-5 døgn begynder de at blive erstattet af mørkere pigge, som minder meget om de voksnes pigge. Her kan man begynde at ane dyrets farve og mønster. Specielt med pinto unger, kan man se deres mønster. 
Efter 15-20 dage er andet hold pigge udvokset. De er ca. 12-15 mm lange. Ungernes følehår er begyndt at komme frem. Ligeledes begynder deres første pels vil begynde at vokse frem på snuden. Inden længe er både ansigt, bug og ben dækket af et blødt pelslag.
Når ungerne er ca. 6 uger gamle, vokser de blivende pigge frem og erstatter de første to sæt baby pigge. Et voksent pindsvin har fra 5.000-8.000 pigge, som hver er 2-3 cm lange og 2 mm tykke. Piggene udskiftes løbende, og pindsvin har derfor ikke fældning på en bestemt årstid.
En pig kan holde ca. 1-1½ år, hvorefter den falder af. Heldigvis vokser der hurtigt en ny frem. Pindsvin har ikke gift i piggene, men der kan sidde bakterier. Så stikkes man af et pindsvin, kan man opleve at hånden begynder at klø. Det er fordi de har stukket et lille hul i huden, hvor bakterier kan komme ind. Nogen kan være allergiske overfor dette. Vask hænderne ("stiksåret" grundigt i vand og sæbe. Prøv at lade være med at klø for meget på det.
Når ungerne er 11 dage gamle, kan de rulle sig delvist sammen. Først når ungerne er 4 uger gamle er de muskler, som skal benyttes ved sammenrulningen, fuldt udviklede. Den vigtigste muskel i processen er den ringformede rygmuskel (Orbicularis), som kan trækkes helt sammen og lukkes som en beskyttende hætte omkring hele pindsvinet. Dette er pindsvinets vigtigste forsvar.Pindsvinets udvikling:
Når ungerne er ca. 14 dage gamle, åbnes øjnene. Få dage senere åbnes ørene. En ny og spændende verden åbenbares for de små dyr.
Forsøg har vist, at synet ikke spiller den store rolle. Pindsvin kan formegentlig ikke se farver, men kan skelne gule nuancer fra blå og grå nuancer. Pindsvin som er født blinde, kan tilsyneladende leve et normalt liv. Dog er der risiko for, at de kan blive aktive om dagen i stedet for om natten. Hørelsen er derimod meget vigtig for pindsvinets overlevelse. De er i stand til at høre orme, biller og anden føde, bevæge sig både over og under jorden. Hørelsen bruges også til at høre fjender med.
Den absolut vigtigste sans er lugtesansen. Hos aktive pindsvin vil snuden aldrig være i ro. De lugter sig frem til deres føde (hjulpet godt på vej af hørelsen). Af og til standser de op og stikker søgende snuden i vejret for at orintere sig. Både eventuelle artsfæller og fjender vil blive genkendt på lang afstand vha. den lille vrikkende snude.

Når ungerne er omkring 3 uger gamle, bryder de første mælketænder igennem, foran i undermunden.
I 3-4 måneders alderen skifter de mælketænderne og har snart 36 blivende tænder. Tandsættet minder umiddelbart om et rovdyrs, men hos pindsvin er de midterste fortænder i over- og undermunden lange. Med de specielle fortænder har naturen udstyret pindsvin med deres helt egen pincet, som er ideel til at samle smådyr og insekter op med.

Nyfødte unger bevæger sig krybbende rundt i reden og kan selv finde en dievorte. I takt med at øjne og øre åbnes, bliver ungerne mere mobile, og kan begynde at kravle rundt på usikre ben. Når de er ca. 1 måned gamle er balancen fin, og de kan gå uden problemer.

Pindsvin har meget lange ben. De måler 5-7 cm fra hofteled til fødderne. De kan se lidt skildpadde agtige ud i deres bevægelser, men hvis de står på bagbenene kan de nå langt op. Nogen pindsvin kan godt lide at klatre. Har pindsvinet travlt, og brug for at stikke af, fra fx en fjende, hæver de kroppen, så ben og fødder kommer til synes, og spurter afsted. De kan bevæge sig med op til ca. 120 meter i minuttet, svarende til 7 km/t.

Om natten vil soen bruge en stor del af tiden til at finde føde til sig selv. Når ungerne er ca. 3 uger gamle, begynder den store verden at kalde på de små. De bliver mere og mere nysgerrige, får mere tillid og vover sig uden for reden, mens moderen sover. Ungerne er i det stadie, der kaldes for tumlinge stadiet.

Fra ca. 4 ugers alderen kommer de med ud på "jagt" efter fast føde. Men undervisningen er kortvarig. Ungerne begynder hurtigt at søge længere og længere væk på egen hånd. I starten vil moderen desperat prøve at få dem tilbage i reden. Men hun må hurtig indse at tumlignerne vil ud i verden.
Ved 6 ugers alderen har ungerne en vægt på 180-220 gram. Selvom ungerne kan klare sig selv når de er 6 uger, har ungerne i mange tilfælde bedst af at vente med at blive skilt fra moderen til de er 8 uger +. Mor og børn har stadig et følelsesmæssigt bånd, som først brydes når de er 8 uger. Herefter begynder moderen at jage dem ud af reden, og helst ud af buret, hvis hun kunne komme til det. Det er vigtigt man lader ungerne være så længe hos moderen som muligt, da man får stærkere unger ud af det. Dog skal man respektere når moderen siger fra, eller han ungerne begynder at øve sig i parrings dans.

Man kan godt lade kuld søskende gå sammen, men hanner og hunner bør adskilles for at undgå indavl. Ligeledes skal man holde øje, da hannerne godt kan begynde at mobbe hinanden. Og nogen af ungerne kan blive holdt væk fra maden, og derfor ikke være ordentlig i vægt.
Ved 10 ugers alderen begynder ungen at få sine pigge. Dette er en meget irriteret tid for ungen, da det klør, og den bliver sur og tvær. Men det er her som ejer det er uhyre vigtigt man håndterer ungen, for at fortælle den at det ikke hjælpe og "jager" mennesket væk, når den er sur. Det kan være ungen stikker, hvæser og sprutter, men op skal den. Håndterer man ikke sin unge i denne fase, vil den til sidst vende sig ind i sig selv. Hvis dette sker, kan det være meget svært at få "kontakt" med den, og gøre den glad for mennesker. Den vil være sur og tvær og stikke ved berøring.

Ungernes farver (som kan variere fra forældrene) kan først bedømmes præcist ved 4 måneders alderen.
Når ungerne skifte pigge, kaldes det quilling. Det inddeles således:

1. quilling: 4 ugers alderen
2. quilling: 6 ugers alderen
3. quilling: 9 ugers alderen
4. quilling: 12 ugers alderen. Her kan den voksne farve bedømmes.Før hen blev der altid født flest hunner i kuldene. Men i fangenskab er generne vendt, så der nu fødes flest hanner.

Billedet op over er venligst lånt af: http://pinhedge.skysite.dk/. Det viser pindsvinets udvikling i uger og vægt. Dog er det bygget på et vildt dansk pindsvin. Men det eneste der variere fra det afrikanske er at det danske er kun 7 uger om at udvikle sig og flytte hjemme fra, hvor det afrikanske er 8 uger. Men udviklingen er den samme.
 
Panel title
Antal besøg: 100391

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.11576104164124sekunder