EU på dansk - Euroen - Fordele & ulemper

Hvad skal vi med Euroen?

Da vi i år 2000 stemte nej til Euroen, var det de færreste der var klar over, hvad de valgte til og fra. Det er for snørklet at finde rundt i EU, og kronen har i lang tid været en del af en hver danskers hverdag. Her kan du finde info om fordele og ulemper ved Euroen.

På EU’s officielle hjemmeside står der om euroen: ”Med euroen er det blevet lettere for EU at reagere på den internationale kreditkrise på en koordineret måde, og der er skabt mere stabilitet, end der ellers kunne være opnået. Da ECB for eksempel har kunnet sænke rentesatsen for hele euroområdet (i stedet for at hvert enkelt land fastsatte sin egen sats), kan bankerne i hele EU nu låne fra og til hinanden på samme vilkår.”

Skridt mod EU’s forenede stater:

Det enkelte land har ikke længere ”økonomisk enevælde” til at bestemme renter, og det er i det hele taget et skridt mod EU’s forenede stater. Til gengæld har man indflydelse på EU’s økonomiske politik. Hvis man ikke er euro-land skal man blot rette sig efter reglerne.

Euro-systemet er ufleksibelt. Der er kun én valutakurs og én rente i hele euro-området. Da landene kan være i forskellige konjunkturfaser
(Konjunktur:
http://da.wikipedia.org/wiki/Konjunktur) er der forskellige behov for kurs og rente i euro-området. Ingen større valutaunion har hidtil overlevet uden en politisk union med central styring, altså en fælles regering. Der er bl.a. behov for samordning af euro-landenes finanspolitik. Euro-lande med offentlige underskud kan pålægges bøder.

Intet kurs- og veksle-bøvl:

Er man del af ”Euro-klubben” er det nemmere at handle med andre euro-lande, og der forekommer ingen veksle-/kurs-gebyrer. Det gør altså landet mere attraktivt på det indre marked såvel som i andre lande, som har større kendskab til euroen. Den skaber en hvis tryghed.

Ustabil Euro:

Og så alligevel ikke. Euroen er ustabil pga. Grækenland, Spanien og Irland enorme underskud. Eu-eksperter har også drøftet, at der er en hvis chance for at EU lande som ikke er fuldt medlem af ØMU’en (dvs. har indført euroen, se http://www.euo.dk/spsv/off/alle/117_85/) ikke skal bidrage, hvis Grækenland, Spanien og Irland ikke kan betale Eu deres lån igen. 

 

Prishop og omkostninger ved valutaskift:

Man ser tit at lande der skifter valuta i overgangen og en tid derefter gennemgår et prishop. På længere sigt mener mange, at pga. at euroen skaber større konkurrence vil få priserne til at sænke sig. Der er dog også mange omkostninger ved at skifte valuta. Alle hæveautomater skal udskiftes for eksempel. Det bliver hurtigt en dyr affære.


Fordele - ulemper:


- De spanske enklaves bruges som springbræt ind i Europa.
- Billig arbejdskraft.
- Europa kan gennemføre projekter sammen som det  
   individuelle land ikke kan.
- Den told som Europa ligger på ikke europæiske
  madvarer for os til at vælge dem.
- Vores miljø politik er falsk.
- Vi har fået et dårligt ry for at være stikirenddreng for USA.
- Finanskrisen har sat vores økonomiske ”solide” grundlag på prøve.
- Åbne grænser har gjort ting som mennesketransport/menneskehandel
   en hel del nemmere.
- EU er et tegn på en type 1 civilisation, så det er bedre end alternativet.
- Liste over ting som EU kun har, kunne finansiere i fælleskab
  (dem jeg selv synes er vigtigst):


Social dumping.

Social dumping er et velkendt fænomen, måske ikke i sin terminologiske form, men hvad det i grove træk betyder, er: at tage arbejder fra et land og sætte dem til at arbejde for et andet land for en måde at spare på udgifterne.  Dette kommer især til udtryk i Spanien, i 2005 skulle man bare vise en ren straffeattest, gyldig pas eller anden Id-kort og vigtigst af alt en arbejdskontrakt. Disse arbejdere befandt sig ofte i landbruget eller bygge branchen m.m. de havde en hyre på grænsen til det ulovlige. Der er lavet et estimat der siger at cirka 800.000 mennesker befinder sig ulovligt i Spanien alene, størstedelen var kommet fra Afrika de kommer så fjernt som fra Sengal og Mali.  Vi her i Danmark er ikke så bekendte med afrikaner som de er nede sydpå, vores tilsvarende er polakker! 
For at sige det simpelt må jeg henvise til youtube:


http://www.youtube.com/watch?v=768h3Tz4Qik   


Kilder:

 http://www.hold-fast.dk/sider/euroens-fordele-og-ulemper.html

 http://europa.eu/pol/emu/index_da.htm

 
 
Panel title
Antal besøg: 1416

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,34791207313538sekunder