EU på dansk - Hvordan ville Danmark se ud uden EU


Kan vi faktisk godt undvære EU? Hvor ville vi stå i verden, hvis vi stod på egne ben – og ville vi overhovedet stå?


Søren Brensøe, økonomist med speciale i EU, siger til spørgsmålet: ”Hvis Danmark ikke var medlem af EU ville vi sandsynligvis være med i EFTA ligesom Norge, Island, Svejts og Lichtenstein. Der er ingen lande i Vesteuropa, der ikke er medlem af enten EU eller EFTA. Især for et lille land som Danmark er det utænkeligt at stå alene i en globaliseret tidsalder. Det er også tydeligt i og med at Danmark indfører en lovgivning, der ligner den europæiske meget på de områder, hvor Danmark har undtagelser over for EU-samarbejdet.”


EU eller ej er det nødvendigt med et samarbejde om verdens udvikling. ”Globaliseringen betyder, at landene er for små til at opretholde deres fulde suverænitet. I visse sager står vi derfor over for et valg om enten at lade markedet bestemme eller samle beslutningskraften i EU, hvor afgørelserne er demokratiske” EU er en del af den globale udvikling. Et kommunikativt samarbejde er den eneste måde at holde sig oven vande i et samfund som er så globalt som i dag.


Man kan hurtigt konkludere, at vi som et lille land ikke ville have den store indflydelse på verden. Vi har mulighed for at opbygge et politisk image, især med EU-formandsskabet her i 2012. Vores stemme bliver hørt.


Bent Bendtsen (KO) kommenterer: ”Et Danmark uden EU ville være et skræmmende scenarie. Et lille land som Danmark er dybt afhængig af omverdenen - vi kan ikke bare lukke øjnene og lukke om os selv. Jeg mener, at Danmark fortsat skal sætte sig realistiske, men ambitiøse mål for vores videre engagement. Vi står overfor store udfordringer, måske de største i EU's historie, hvilket kræver et stærkt EU. Både Danmark og andre EU-lande er presset på økonomien og på værdierne. Nye stormagter som Kina, Indien og Brasilien har ikke den samme demokratiske tankegang som vi er opvokset med. Hvis vi skal stå distancen til disse nye magter, bliver vi nødt til at arbejde sammen.”


Vi ville have svært ved at følge med i udviklingen, da vi får en del støttehjul fra EU i dag. F.eks. er vores landbrug på egen hånd overhovedet ikke bæredygtigt især når alt skal være økologisk og grønt. Da vi får subvention til landbrug fra EU bliver Danmark altså stærkere på forskellige punkter. I den nærmeste tid ønsker EU faktisk at nedtrappe tilskuddet til landbrug i EU-lande væsentligt, for at fokusere på forskning og teknologi i stedet. Det vil højst sandsynligt kunne mærkes af landmændene i Danmark.


Vi ville have strengere grænsekontrol uden EU. Der ville altså i meget mindre omfang være kriminel udenlandsk arbejdskraft.


Vi bryder os ikke om, når de kommer for tæt på og der er da også en del punkter som kan forbedres ved EU, men alt i alt, ville det ikke se så godt ud uden. Der er jo en del andre punkter hvor vi lige netop har indflydelse. F. eks. kemikalier og forurening, - det kender ingen grænser og er ofte grænseoverskridende - derfor er det vigtigt med fælles regler.


Og som Magrete Auken(SF) og Emilie Turunen(SF) siger: ”Hvad man betaler i form af fuldstændig uafhængighed får man mange gange igen i form af politiske resultater og fred i Europa.”


 
Panel title
Antal besøg: 1359

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,40113711357117sekunder