Velkommen til Samsø Køreskoles hjemmeside - Før Køreprøven

Under køreprøven anses eleven som fører af køretøjet, og skal derfor også kunne kontrollere om bilen er i forsvarlig stand.

Inden køreprøven kan du blive bedt om at kontrollere bilen og få stillet spørgsmål. Det er her du kan få en god start på din køreprøve og gøre et positivt indtryk.

Derfor anbefaler jeg at du læser og lærer følgende. (du skal næsten lære det udenad). Har du spørgsmål er du altid velkommen til at spørge. Jeg kan finde på at afhøre dig før køreprøven.

 

 

Eleven skal kunne udpege følgende betjeningsudstyr:
- Kontakt til ratlås, tænding, elektrisk starter, rudevisker og -vasker, horn, lygter, blæser, elbagrude.
- Kontakt til positionslys, fjernlys, nærlys, blinklygter og havariblink.
- Pedal til kobling, speeder og bremse.
- Gearstang og herunder gearenes placering samt parkeringsbremsegreb og rat.
- Sikkerhedsselens fastgørelsespunkter og lås.


Eleven skal kunne aflæse og forstå betydningen af følgende instrumenter og kontrollys:
- Speedometer og temperaturmåler.
- Kontrol for olietryk, elektrisk strøm, dørlukning, lys i lygter, herunder blinklys, parkeringsbremse, ABS-bremser og eventuelt kontrollys for airbags samt fejl i bremsesystemet.

Eleven skal kunne kontrollere følgende:
- Sprinklervæske skal være påfyldt i tilstrækkelig mængde.

Styrtøj:

Eleven skal kunne kontrollere, om følgende forhold ved styreapparatet er opfyldt:
- Der må normalt ikke være ratslør. Dette kontrolleres ved at hjulene straks følger rattets bevægelse (i biler med servostyring foretages kontrollen med startet motor).
- Væskestanden i en eventuel servobeholder skal følge bilfabrikantens forskrifter. Dette kontrolleres enten ved at væskestanden er mellem min.- og max.-mærket eller ved at kontrollampen herfor ikke er tændt.

 

Bremser:
Eleven skal kunne kontrollere, om følgende forhold ved driftsbremsen er opfyldt:
- Bremsepedalen må ikke kunne trædes i bund når der trædes hårdt på pedalen. Pedalvandringen er i øvrigt afhængig af bilfabrikanten.
- Bremsepedalen må ikke synke, mens den holdes nedtrådt ved konstant tryk.
- Ved bremser med vakuumforstærker skal bremsepedalen (efter trykudligning) dog synke et lille stykke, mens den holdes nedtrådt, og motoren derpå startes.
- Væskestanden i bremsevæskebeholderen skal være mellem min.- og max.-mærket, eller ved at kontrollampen herfor ikke er tændt.

 

Horn og lygter:
Eleven skal kunne kontrollere, om følgende krav til lygter, reflekser og horn er opfyldt:
- Alle lygter og reflekser skal være hele og rene, og alle lygter skal kunne lyse.
- Nærlyset må ikke blænde (bedømt på, at overkanten af lysgrænsen falder 1 cm pr. m).
- Stoplygterne skal give væsentligt kraftigere lys end baglygterne.
- Blinklygterne skal blinke med gult lys, der tydeligt kan ses i sollys.
- Havariblinket skal kunne tænde alle blinklygter samtidig.
- Nummerpladelygter skal have hvidt lys, der kan belyse den bageste nummerplade.
- Lygter i et lygtepar skal have ens farve og lysstyrke.
- Hornet skal have en klar, konstant tone.

 

Motor og udstødning:

Eleven skal kunne kontrollere, om følgende krav til motor og udstødningssystem er opfyldt:
- Motoren må ikke udvikle unødig røg og støj.
- Motoren må ikke være tilsølet af udsivende olie.
- Udstødningssystemet skal være tæt og sidde fast.
- Motorolie skal være påfyldt i tilstrækkelig mængde, aflæst på oliepindens max. og min. –mærker eller efter instruktionsbogens anvisninger.
- Kølervæske skal være påfyldt i tilstrækkelig mængde bedømt efter instruktionsbogens anvisninger.

 

Dæk og støddæmpere:

Eleven skal kunne kontrollere, om følgende krav til dæk og støddæmpere er opfyldt:
- Dæk skal have mindst 1,6 mm dybde i hovedmønstret på alle hjul, eventuelt bedømt ved slidindikatorer.
- Støddæmpere skal være virksomme ved alle hjul, bedømt ved, at bilen straks går i ro efter en kraftig påvirkning af støddæmperne.
   

 

Husk!

Medbring nu det hele! Du bliver afvist, hvis du ikke medbringer:

 

Din ansøgning

Check at alle nødvendige underskrifter er påført.  

 

Lektionsplan

Check at dit navn samt alle nødvendige underskrifter er påført.   

 

Pas eller dåbs-, fødsels- eller navneattest

Ikke kun sygesikringsbevis!  

 

 

Kørekort ved kontrollerende køreprøve

Det inddrages, hvis du ikke består!

 

Vær godt forberedt!

De fleste yder kun 75% af deres bedste til køreprøven. Fortæl din kørelærer, hvis du ikke er eksamensmenneske. Tag så hellere et par ekstra køretimer frem for at satse. Hvis du ikke føler dig helt klar til køreprøven, bør du melde fra. Så sparer du prøvegebyret, og andre kan måske få glæde af den ledige plads.

 

Nervøs?

De fleste er nervøse inden køreprøven, men tænk på, at du heldigvis kan aflægge en ny køreprøve kort efter. Du får god vejledning forud for køreprøven af den sagkyndige, og du har som udgangspunkt kørekort, når du påbegynder køreprøven. Der skal heller ikke køres helt perfekt, mindre fejl tillades. Det er ikke hensigten, at du skal dumpe!

 

Venstre-højre?

Om du drejer til venstre eller højre er umiddelbart ikke afgørende for køreprøvens udfald, men det letter den sagkyndiges bedømmelse, hvis du følger anvisningerne. Skriv eventuelt et tydeligt v og h på bagsiden af hhv. venstre og højre hånd, samt bekræft, at du har opfattet den sagkyndiges anvisning.

 

Godt begyndt!

Lær bilen og dens teknik fuldstændigt at kende. Det er det første du bliver spurgt om til køreprøven, og det første indtryk sagkyndige får af dig. Det styrker desuden selvtilliden enormt, at kunne svare prompte og korrekt. De 3

 

S´er!

Spejle, skulder og signal. Husk det i nævnte rækkefølge! Manglende orientering og signalgivning ved igangsætning, flettepligt, vognbaneskift, svingning i kryds og manøvre, er meget ofte årsag til, at køreprøven ikke bestås.  

 

Fjernsyn!

Kig langt frem! Det letter den fortsatte kørsel betydeligt, når du er fremsynet. Alt for ofte kommer fodgængerfelter, parkerede køretøjer, flettepligter, forankørende lastbiler, igangsættende busser osv. til at forårsage køreprøvens negative udfald.

 

Hvor skal vi hen du?

Hvis du ikke får anvisninger fra den sagkyndige, skal du stadig følge enhver anden anvisning for færdslen. Vær fx. opmærksom på om du må fortsætte lige ud i kryds, samt ensretning og herunder korrekt placering på kørebanen.

 

Find og tæl!  

Tæl vognbaner så du undgår unødig kørsel i 2. og 3. vognbane. Du bør dog omgående placere dig i den mest hensigtsmæssige vognbane, når du får anvisninger fra den sagkyndige. Tæl ligeledes altid svingbaner. Ved dobbelte svingbaner er det afgørende, at du starter og slutter i samme vognbane. Find og tæl også de relevante pærer i lyssignalet. Specielt ved svingning. Der kunne jo være en svingpil eller sågar et repetitionssignal (minus-grønt).

 

Udstyr eller ej!  

Når du kører i et område uden afmærkninger på kørebanen, vil du ofte være i et område med højrevigepligter. Jo mindre udstyr, jo større er chancen for højrevigepligter. Mange dumper pga. højrevigepligter. Husk at markere dem tydeligt ved orientering til både højre og venstre samt ved at flytte foden til bremsen.

 

Farten dumper!  

Du får anvisningerne af den sagkyndige i meget god tid. Udnyt dette, så du når korrekt orientering, signalgivning, placering, gearvalg samt at få sænket farten inden du svinger, og dermed kan nå at få et godt overblik over situationen. Du skal naturligvis udnytte og overholde alle generelle og lokale hastighedsgrænser under ligeud kørsel.

 

Det er en hemmelighed!  

Fortæl ikke andre om, hvornår du skal til køreprøve. Det letter presset på dig selv, når du ikke skal tænke på andres forventninger. Overrask dem i stedet når du har bestået.

 

P.S.

Det er ikke altid andre helt kan huske, hvor få køretimer de havde, og om de virkelig bestod første gang, de var til køreprøve. Sammenlign ikke dig selv med andre. Desuden bliver kravene til køreundervisning løbende ændret.

 

 
Panel title

© 2019 Copyright

Antal besøg: 36665

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,52126598358154sekunder