|
Alt for mange hunde kan ikke komme på indkald, og det giver dem et trist liv i snor. Derfor syntes jeg at indkald er noget af det vigtigste hunden kan, da det giver den frihed i livet, og dermed mulighed for at udforske verden omkring sig. Samtidig skal man ikke se bort fra værdien af selvstimulering som hunden kun har mulighed for uden snor.
Jo tidligere man starter med at arbejde med indkald, jo nemmere er det, men det er aldrig for sent. Man kan arbejde med indkald på flere planer. Du starter med at forstærke hunden når den kommer hen til dig indendørs, ved at give den en dejlig guffer og sige dygtig. På den måde er du ved at lære den at det er dejligt at komme hen til dig, da det altid er forbundet med dygtig og guffer. Det samme gør du når du er ude, men her kan du sætte kravet lidt ned, så hunden i starten kun skal se imod dig og ikke nødvendigvis komme helt hen til dig, før den får dygtig og guffer som du kaster hen til den. Ved at forstærke kontakten øger du chancen for at hunden tager kontakt oftere, og så begynder du at stille krav om at den skal komme tættere på for at få forstærkning. Du skal endnu ikke sige noget men lade hunden selv finde ud af hvordan den får sin forstærkning. Det er den adfærd hunden selv finder ud af den lære mest af, så jo mindre du gør jo bedre er det, og det er kunsten for hundeejere ikke at gøre noget andet end at forstærke det vi gerne vil have og ignorere det vi ikke vil have.
Du finder et signal du vil bruge til indkald, og så laver du en indlæring på det. Det gør du ved at lave en association i hundens hoved der hedder signal er lig med godbid og dygtig.
Du startet med at hunden er helt tæt på dig når du giver signalet f.eks. fløjt, i samme øjeblik du fløjter, forstærker du hunden med dygtig og guffer, det gentager du mange gange på samme afstand. Når du kan se at hunden reagere på fløjtet ved at se på dig, kan du øge afstanden lidt, og lidt er vigtigt i denne sammenhæng. Du gør nu det samme som før, bortset fra at hunden nu skal bevæge sig mod dig for at få sin forstærkning. Når hunden kommer på denne afstand kan du øge den lidt og fortsætte her. Når hunden kan inde i huset, kan du gå udenfor, hvis du har en have så start her.
Når du skifter fra et miljø til et andet er det vigtigt at du går nogen trin tilbage, det vil sige gør afstanden mindre, for på denne måde at gøre det lettere for hunden, og undgå fejl. På samme måde når du går i parken eller hvor du nu går tur, lad være med at bruge dit signal i nye omgivelser før du ved at det virker med 90% sikkerhed i vante omgivelser. Og hver gang du flytter miljø så gå nogle trin tilbage i indlæringen.
Hvis du arbejder på denne måde får du et indkald der virker i mange situationer. Og det er vigtigt at du ikke glemmer at hunde har intentioner og en vilje, og det er ikke altid de gør lige det du gerne vil have. Det handler ikke om ulydighed men snarere om at motivationen for at løbe væk er større end for at komme.
At hilse:
Når du kan se at din hund har fået øje på en anden hund og alt dens opmærksomhed er rettet mod den anden hund, så er det dumt at kalde, da den i sit hoved er på vej til den anden vil den ikke høre hvad du siger. Og så er det meget vigtigt at være opmærksom på, at hunde først vil forsøge at løse en eventuel konflikt og lave et ordentligt hilseritual, før de kommer til os. Det er vigtigt at du ikke bliver vred på hunden i sådan en situation, da din vrede ikke gavner den træning i har været igennem og i øvrigt heller ikke det gode forhold.
At lege:
Når hvalpe og ung hunde leger høre de ikke at vi kalder på dem, det kræver mere selvkontrol end de endnu har at forlade en god leg, derfor lad være med at kalde i denne situation, men gå hen og hent din hund når du vil gå videre.
At jage:
Når hunde har fået fært, eller set et stykke vildt, det kan også være en jogger, en hund der løber, eller en cykel, hunde jager mange forskellige ting. Så er det ikke klogt at kalde på hunden da al dens energi er rettet ind mod at fange "byttet" og for at kunne det skal man være ret så stresset hvilket indebær at ørene er slået fra, og hunden faktisk ikke kan høre hvad du siger.
At løbe væk:
Når hunden er på vej væk fra dig så lad være med at kalde, hvis hunden er optaget af noget andet så har dit indkald ingen værdi, og det bliver støj i hundens øre, samtidig med at man kan forestille sig at dit indkalds signal kommer til at betyde det modsatte af hvad du vil have, nemlig løb væk fra mig. I stedet for skal du selvfølgelig bruge det når du kan se at hunden er på vej mod dig og har sin energi rettet mod dig. På den måde får det den værdi du gerne vil have, nemlig kom hen til mig.
For at lære hunden at komme når du kalder, skal du starte tidligt, lad være med at gå med hvalpen i snor i parken eller på stranden, men lær den i stedet for at det er dejligt at være sammen med dig ved at forstærke den hver gang den kommer i nærheden af dig, eller hen til dig. Lad for guds skyld være med at løbe rundt efter den, når det ikke er nødvendigt, men lad den komme selv. Vær opmærksom på at hvalpe og unghunde hellere vil lege end komme når du kalder, så i steder for at råbe og skrige og blive vred så hent den når du vil gå videre. Det er vigtigt at du husker på at vores vrede tolkes af hunden som aggressivitet og i hundens øjne betyder det at den skal gå væk og øge afstanden til dig, så vrede har ingen steder hjemme i omgangen med hunden, og slet ikke når det handler om indkald.
© 2023 Copyright