Sexlivet - Abort
Er du uønsket gravid og overvejer abort vil du kunne læse information om det herunder.

Medicinsk abort
Forundersøgelse hos lægen

Når du har truffet beslutning om abort og du med lægen er blevet enig om medicinsk abort, skal du undersøges. Lægen foretager blandt andet gynækologisk undersøgelse for at vurdere livmoderens størrelse og samtidig undersøges for klamydiainfektion.
Lægen sender henvisning til sygehus, klinik eller speciallæge sammen med din anmodning om abort og resultatet af undersøgelsen. Hvis klamydia testen er positiv kan du dagen efter afhente piller på dit nærmeste apotek. Derefter vil du få svar på Hvor aborten kommer til at foregå – afhængigt af de lokale forhold, hvor du bor. Du afventer derefter indkaldelsen. 

Abort på sygehus, klinik eller hos speciallæge

Med indkaldelsen følger besked om mødetid og sted. Måske skal du have foretaget yderligere undersøgelser. Det afhænger af de lokale forhold. Måske skal du have foretaget en ultralydsundersøgelse for at bedømme livmoder og graviditet, før aborten sættes i gang. Spørgsmålet om støttesamtaler bør være afklaret på dette tidspunkt, men det er stadig muligt at fortryde beslutningen om abort. 
Fremgangsmåden, der benyttes ved den medicinske abort, er forskellig fra sted til sted. Men under alle omstændigheder vil du få lejlighed til at tale med en sygeplejerske eller læge – og stille spørgsmål, hvis der stadig er noget, du er i tvivl om. Den pågældende vil også beskrive abortforløbet for dig, så du er velforberedt til det der nu skal ske.Ved den medicinske abort får du et medikament i tabletform. Det har til formål og bevirker, at livmoderen og dens indhold ikke længere beskyttes af graviditetsbevarende hormoner. Det fører til, at graviditetens udvikling standser, så graviditeten med fosteranlægget går til grunde. Så snart du har taget tabletterne, er der ingen vej tilbage. Graviditeten afsluttes i løbet af nogle dage. Nu er aborten i gang og livmoderen begynder at trække sig sammen. Du vil efterhånden kunne få smerter og blødning der er kraftigere end en almindelig menstruation . Der kan også komme kvalme, opkastning og diarré. Måske kan du få brug for smertelindring (med håndkøbsmedicin). Hvis du begynder at bløde, må du ikke bruge tamponer, tage karbad eller havbad – eller have samleje. De fleste steder aftaler man, at du møder op igen to dage senere. Nu du have sat en eller flere stikpille op skeden afhængig af din situation. Det fører til, at livmoderen trækker sig sammen og tømmes for graviditetsvæv.Efter et par timer er aborten overstået. Inden du tager hjem, skal du aftale kontrol (efterundersøgelse) og eventuel anbefaling af sygemelding. De fleste klarer dog at gå i arbejde efter en dag eller to. Det er en god ide, hvis du har en ledsager til at følge dig hjem og til at være sammen med dig den første aften og nat.

 
Kirurgisk abort
Forundersøgelse hos lægen

Når du har truffet beslutning om abort og du med lægen er blevet enig om kirugisk abort, skal du undersøges. Lægen foretager blandt andet gynækologisk undersøgelse for at vurdere livmoderens størrelse og samtidig undersøges for klamydiainfektion.
Lægen sender henvisning til sygehus, klinik eller speciallæge sammen med din anmodning om abort og resultatet af undersøgelsen. Hvis klamydia testen er positiv kan du dagen efter afhente piller på dit nærmeste apotek. Derefter vil du få svar på Hvor aborten kommer til at foregå – afhængigt af de lokale forhold, hvor du bor. Du afventer derefter indkaldelsen. 

Abort på sygehus, klinik eller hos speciallæge  

Indgrebet foretages under fuld bedøvelse eller i lokal bedøvelse og varer ca. 20 minutter. Lægen udvider livmodermunden og tømmer livmoderen med et særligt sug. Ofte forbehandles med stikpiller for at gøre det lettere at udvide livmoderhalsen. De fleste kan tage hjem få timer efter operationen. Kvinder med Rhesus negativ blodtype vil få en indsprøjtning for at forebygge, at de danner antistoffer, der kan have betydning ved en senere graviditet. Du bør ikke selv køre bil hjem. Nogle få procent vil efter en kirurgisk abort få blødning eller underlivsbetændelse, der kræver behandling. I meget sjældne tilfælde kan der under operationen gå hul på livmoderen, eller der kan ske det, at livmoderen ikke bliver tømt fuldstændig. Det er overordentlig sjældent, at en abort forårsager sterilitet, langt under 1%. Mange er sygemeldt nogle få dage efter aborten på grund af ubehag efter operationen. De fleste kvinder har menstruationslignende smerter i nogle dage efter aborten, enkelte lidt længere tid, du kan bruge smertestillende håndkøbs medicin mod disse smerter. De fleste oplever pletblødninger efter abort i en uges tid. Menstruationen kommer ca 4-6 uger efter. Der bør anvendes prævention så snart du vil genoptage dit sexliv, du vil også få mulig til at snakke med din læge angående prævention.

- Jeg vil selfølgelig understreget at man skal være 18 år for at få en abort eller have ens forældres sammenstykke.
http://www.patientvejledningen.dk/vejledning/praeventionogabort/abortmedicinskogkirugisk/

 
Panel title

© 2018 sexlivet

Antal besøg: 56

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,39778900146484sekunder