sikker-sex - Prævention

Om prævention              sl_beskytte.jpg
Der rigtig mange forskellige slags præventions typer, både for piger og drenge! Prævention beskytter jer sådan set for de såkaldte sexsygdomme eller kønssygdomme som de også bliver kaldt og for uønskede gravidtet. Man får kønssygdommene ved ubeskyttet samleje. De meste brugte præventioner er: Kondomer og P-Piller. Men der findes også rigtig mange andre slags præventioner f.eks:
- Minipiller (Ligner meget P-piller
- P-ring
- P-plaster
- P-stav
- P-sprøjte
- Pessar
- Kobberspiral
- Hormonspiral
- Feminidom
- Streralisering/Kastrering

Problemet ved de fleste af disse er at de kun primært beskytter mod uønsket gravidtet og ikke mod kønssygdommene. Det er kun kondomer der beskytter næsten 100% mod kønssygdomme. Hvorfor det kun er 100%, er fordi at der er mulighed for at kondommet kan spring.

Kondomer: lens1559916_1217863073condom.jpg
Materialer 
Langt de fleste kondomer er fremstillet af latex, som er saften fra gummitræet. Saften findes mellem barken og stammen, og ved at lægge et snit i barken kan man få saft til at løbe ud og ned i opstillede spande. Især i Sydøstasien findes enorme plantager med gummitræer, hvor man indsamler saft, der tømmes over i tankvogne og køres til store kondomfabrikker, hvor den renses og forarbejdes til kondomer.Nogle få kondomer er fremstillet af polyurethan, der er et plastmateriale. Det er ikke nær så elastisk som latex, men giver den samme beskyttelse imod graviditet og kønssygdomme. Fordelen ved polyurethan er, at det uden problemer kan anvendes af gummiallergikere,fordi det ikke indeholder gummi.Der findes også et særligt kondom, der er beregnet til kvinder. Det sættes op i skeden og er ligeledes fremstillet af polyurethan.
Endelig findes der et kondom lavet af fåreblindtarm. Det beskytter imod graviditet, men ikke imod kønssygdomme, da porerne i tarmen ikke er små nok til at hindre vira og bakterier i at gå igennem. Sædceller, derimod, er for store til at trænge igennem. Fåretarmskondomer kan anvendes af gummiallergikere, der ikke har behov for at beskytte sig imod kønssygdomme. Nogle mænd bruger også kondomer af plastik eller fåreblindtarm, fordi de foretrækker den specielle følelse disse materialer giver. Der findes kun tre kondomtyper (inkl. det kvindelige kondom), der er lavet af plastik og én type, der er lavet af fåreblindtarm. Alle øvrige kondomer er lavet af latex (gummi).

Sikkerhed
Adskillige undersøgelser viser, at vira og bakterier ikke kan trænge igennem gummi- eller plastik kondomer. Kondomer er generelt også meget holdbare, når de behandles korrekt. Når det alligevel nogle gange går galt skyldes det oftest, at brugeren behandler kondomet forkert. Hos uerfarne brugere går kondomerne i stykker eller glider af i op mod en trediedel af tilfældene, mens det samme kun sker hos omkring én procent af erfarne brugere. Det er derfor en god idé at læse den lille brugsanvisning, der følger med alle kondompakninger og øve påsætning af kondomer, inden de skal bruges for alvor.

Sæddræbende creme & Glide creme
Nogle kondomer er påsmurt en sæddræbende creme (nonoxynol-9) beregnet til at give en ekstra sikkerhed, hvis kondomet skulle gå i stykker under samlejet. Den sæddræbende virkning af det tynde lag creme er dog ret usikker. Hos nogle kvinder irriterer cremen slimhinderne, hvilket gør dem ekstra sårbare overfor infektioner af forskellig art. Det hævdes at cremen yder en vis beskyttelse imod hiv-infektion, fordi den i laboratorieforsøg har vist sig i stand til at ødelægge hiv-vira,
men undersøgelser i praksis viser, at man tværtimod lettere bliver inficeret med hiv, hvis man bruger kondomer med sæddræbende creme.

De fleste kondomer er belagt med et tyndt lag glidecreme, der kan være vandbaseret eller silikonebaseret. Det er de eneste to typer glidecreme, der må anvendes sammen med gummi. Oliebaserede cremer ( som fx. vaseline, massageolie eller smør) nedbryder gummiet.

Holdbarhed
Kondomer har en holdbarhed på 5 år fra produktionsdagen.
Sidste salgstidspunkt er trykt uden på alle kondompakker, og desuden på foliet omkring hver enkelt kondom. Der kan fx stå: EXP 20/05/06. EXP er en forkortelse for det engelske ord EXPIRE, der betyder "udløber " eller  "udløbsdato". Så sidste anvendelsesdato for det pågældende kondom er den 20/5 2006. EXP kan være udeladt ligesom datoen kan være det,
så der blot står: 05/06 eller 05/2006


P-Piller:                                                               

P-pillen som præventionsmiddel er ca. 35 år gammel. Det  er en af de mest sikre metoder til at undgå graviditet, hvis man ser bort fra sterilisation. Men vær` opmærksom på, at P-piller beskytter ikke mod sexsygdomme. Under 1 % bliver gravide ved korrekt brug. P-piller indeholder 2 kunstigt fremstillede kvindelige kønshormoner, henholdsvis østrogen og gestagen. Sammensætningen af de 2 hormoner gør, at den sædvanlige ægløsning forhindres. De forhindrer den seje slim i livmoderhalsen i at blive tynd, og sædcellerne har derved sværere ved at trænge igennem og komme ind i livmoderen. Endelig påvirkes slimhinden i livmoderen sådan, at ægget ikke kan sætte sig fast i livmoderen. De fleste af de P-pillemærker, der er på markedet i dag indeholder langt mindre af de kunstigt fremstillede kønshormoner end tidligere. Man kalder dem også lavdosispræparater. Der findes 2 forskellige slags P-piller


Hvordan og hvor får jeg p-piller?
P-piller er receptpligtige, hvilket vil sige, at det kun er igennem lægen, du kan få en ordination på P-piller. Du skal henvende dig til din egen læge, eller den nærmeste Præventionsklinik. For dig som er ung – og måske lidt genert og blufærdig og bare synes, det er så pinligt, er det måske vigtigt for dig at vide, at selv om du vælger jeres "familielæge", har denne tavshedspligt, og dine forældre vil ikke få besked om dit lægebesøg – og dit ærinde.

Det var bare lige en del om de mest brugte præventioner, hvis du vil vide noget mere om nogle af de andre, opfordre vi dig til at slå op på google, der kan du finde en masse viden om de andre!

 
Panel title

© 2018 sikker-sex

Antal besøg: 6005

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,49729681015015sekunder