Skjoldungen - Historie

 I 1913 blev gården Hyldeland købt af sognefoged Jens Peter Jensen, der omdøbte den til Ny Toftegård. Gården skulle huse det stutteri for Frederiksborg heste drevet af "Institutionen Frederiksborg Hesteopdrættere", der indtil da havde holdt til på Gl. Toftegård, men hvilket ikke længere var muligt efter ejeren Sørensen-Dildals død. Stutteriet blev bestyret af Hans Petersen og stod først og fremmest for bevarelsen af Frederiksborg hesten, men derudover kom Ny Toftegård dog også til at fungere som skole for unge landmænd, der skulle stifte bekendtskab med heste og ridningens kunst, samt som sommerlejr for hesteinteresserede. Ridelejren var en tilbagevendende begivenhed, hvor man kunne komme og nyde naturen og samværet med hestene i perioder af 1-2 ugers varighed. Folk blev indlogeret i hovedhuset, hvor der var indrettet sovesal. Traditionen fortsatte til 1971, og det skønnes, at der har været ca. 6000 mennesker på lejr i løbet af de 58 år den fungerede.

År 1920 stiftedes foreningen Hesteavlscenteret Ny Toftegård. Det var dog stadig Hans Petersen, der bestyrede stedet nu godt hjulpet af sin søn Sylvest Petersen.

I 1928 besluttede far og søn, at der skulle afholdes hestesalg på gården. I første omgang var det udelukkende Frederiksborg heste, der skulle handles med og hensigten var, at det skulle foregå på auktion. Det varede dog ikke længe, inden at salgsmetoden gik hen og blev mand til mand, og hestemarkedet på Ny Toftegård begyndte at blive en tradition. Omkring 1951 blev det besluttet, at salget skulle afholdes fremover den sidste lørdag i februar måned, og det var også i dette år, at gården fik sit relief på den ene væg i gårdspladsen. Relieffet var bestilt af Carlsbergfonden og udført af billedhugger Karl Otto Johansen. I 1961 blev man enige om at tillade alle hesteracer til markedet. Hestemarkedet var faktisk Danmarks næststørste kun overgået af Hjallerup og fortsatte helt til 1984, hvor man så sig nødsaget til at stoppe grundet for lidt plads og der var også kommet lidt for meget kræmmermarked over det.

Sylvest Petersen overtog i 1935 driften af gården efter sin far og fungerede som stutmester i 30 år, indtil han i 1965 trak sig tilbage dels grundet en tilbagegang i salget af Frederiksborg heste. Hestecenteret blev herefter overtaget af Hesteeksportudvalget (DanHorse), der ansatte ridelærer Johan Jacobsen som ny bestyrer, hvilket han fungerede som i 3 år.

Svend Åge Jensen blev således den 1. november 1968 ansat som gårdens ny bestyrer, og med ham blev gården nu udvidet fra at være fokuseret på Frederiksborg heste til også at dreje sig om travheste. I 2002 besluttede gårdens ejere imidlertid at sælge gården, hvorefter denne blev købt af Ølstykke kommune. Dette gjorde en ende på Svend Åge Jensens tid som bestyrer og efter 34 år måtte han og hans kone Kirsten sige farvel til Ny Toftegård som hjem og arbejdsplads.

En gang for længe siden i året 1919 blev 8 sognebørn fra forskellige gårde enige om at danne en rideklub, der fik navnet Skjold. Man mødtes for at ride ture sammen, men mindst lige så vigtigt var det social samvær, der fulgte med. Klubben havde en særlig regel, som blev fulgt meget nøje og som i sidste ende gik hen og blev dennes endeligt, nemlig at giftermål var lig med, at man blev bedt om at forlade klubben. Skjold gik langsomt i opløsning og holdt til sidst op med at eksistere.

Med tanker tilbage på Skjold blev Skjoldungen Rideklub stiftet 22. september 1935 af 16 personer, hvoraf en var mødt til hest. Det årlige kontingent blev dengang sat til 2 kr. Rideklubben har udviklet sig siden dengang og har i dag ca. 180 medlemmer.

 
Panel title

© 2018 skjoldungen

Antal besøg: 8366

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,53893899917603sekunder