Sophie haven - En snert af sydlige himmelstrøg.
Vi har en dejlig havestue og efter vi har fået lagt nyt tag på har jeg fået mod på at kaste mig ud i planter der ellers ikke er skabt til det danske klima. Havestuen gør det muligt at vinteropbevare alle disse sarte planter. 
Jeg vil her fortælle dig lidt om hvad det er jeg har og hvordan det skal passes. 

Bougainvillea.
4fe56a0aa937923062012.jpg
En meget smuk og storblomstrende klatreplante. De cyklamfarvede satser er ikke blomsterne, de gemmer sig inde i alt det flotte og er nogle små hvide tragtformede. Den kan ikke lide at tørre ud og skal altid holdes fugtig, ikke sjaskende våd, blot fugtig. Den er meget glad for at få lidt forstøvet vand sidst på dagen. 

Hørpalme.
4fe56b2eeee1623062012.jpg
En lille Hørpalme, der er skabt til det nordiske klima. Den er frostsikker ned til ca 15 gr. Men det er en god ide at vinterdække så hjertet ikke fryser. Hjertet er der hvor de nye blade skabes. 

Palmelilje.
4fe56bf7da08b23062012.jpg
En smuk og underfundig palme der er tilpasset det danske klima og har vundet indpas i mange haver idag. Den kan klare lidt af hvert. Jeg har en gammel en i forhaven der kun får sol sidst på dagen og blomstrer velvilligt hvert år. Denne her står i fuld sol i det japanske bed og er nu begyndt at skyde blomsterstængler fra midten. Stænglerne bliver meget høje og i toppen fyldt med de skønneste hvide blomster, der kan tage pusten fra de fleste. Stænglerne har brug for noget støtte, hvis palmen står som solitærplante. Den rodskyder og danner nye planter. 

Nerie.
4fe56d94650a223062012.jpg
Smuk busket plante, der blomstrer med de skønneste lyserøde meget duftende blomster. Den kan ikke tåle at tørre ud og vil gerne stå i fuld sol. Her står den dog ikke i fuld sol men, har nogle timer med sol ellers meget lyst og i læ. Den er ikke vinterhårdfør og skal derfor ind i havestuen sidst på året.

Viftepalme.
4fe56e633d29423062012.jpg
Endnu en palmeart, men er ikke tilpasset det danske klima. Den har derfor sin fasteplads sammen med en mere i havestuen. her står den i fuld sol det meste af dagen og har det godt. Som de andre planter i havestuen kan den også godt lide at få lidt forstøvet vand sidst på dagen. I sommer/vækst perioden vander jeg den både oppe fra og i underskålen hver 3. dag. 

Have Passion.
4fe56f2ed165723062012.jpg
Passionen her er en variant der er tilpasset det nordiske klima. Det er første år og den har været meget flittig til at skyde op, den er nu over en meter høj og har pt. 7 blomsterknopper. Faktisk skulle den have stået sydvendt, men vi vil gerne kunne nyde blomsterne, så derfor har jeg valgt at sætte den et læ sted meget lyst og ringe sol. det ser ud til den er tilfreds med denne ordning. Det er en taknemlig plante, men vil gerne have en spand vand når der er langt mellem bygerne. 

Citrus planter.
4fe5706a233ad23062012.jpg
Havestuen byder også på et citrontræ og to pynte mandariner. de står i fuldsol, men man skal passe på at bladene ikke svides af solen. De kan ikke lide at tørre ud og siger pænt til ved at lade bladene hænge når de tørster. De vandes hver 3. dag både for oven af og i underskålen. De blomstrer villigt i det tidlige forår med de skønneste hvide til sart lyserøde blomster, der er meget duftende. de er heller ikke vinterhårdføre.

Dracena.
4fe571554aa5c23062012.jpg
Oprindelig ment som stueplante, men har her hos mig fået en plads i havestuen. jeg har to forskellige, en støvfarvet udgave og den alm. BlodDracena. Den støvede udgave kan ikke ret godt tåle havestuen og solen/varmen og ser derfor meget kedelig ud efterhånden. Det er sidste år regner jeg med at jeg har den. men dens søster BlodDracenaen klarer sig fint og nyder solen og varmen. Som alle de andre herligheder i havestuen vil den også gerne have forstøvet vand sidst på dagen. de står i potter der mindre end de andre planters fordi de godt kan lide lidt trangere forhold, derfor meget velegnede som stueplanter. 

Hørpalme.
4fe572a38b00523062012.jpg
En variant af Hørpalmenfamilien der er tilpasset det nordiske klima og kan tåle helt ned til -20 gr. Men igen pas på hjertet med lidt vinterdække. denne her faldt jeg over nede i Tyskland og kostede sølle 220.- DDK. den er over en meter høj. I modsætning til den første Hørpalme du så længere oppe har denne blødere blade. Derfor er det en god ide ved varslet blæst at binde bladene ind så de ikke står og slår sig selv i stykker. 

Kalla.
4fe5739ad647b23062012.jpg
En sød lysegul variant, men sart. Den er ikke vinterhårdfør, men er meget glad for sol og lys. den må ikke tørre ud. Den har jeg sat i en potte på bordet i vores spise/grill hjørne. Når det varsler dårligt vejr med blæst og regn tager jeg den ind i havestuen. 

Oliventræ.
4fe57485a3e9d23062012.jpg
I en potte nede i det ene hyggehjørne har jeg sat et Oliventræ. En meget taknemlig plante, men ikke vinterhårdfør. den står hele sæsonen i sin potte og hygger sig i fuld sol. Når det har tørret længe i haven får den en spandfuld vand og det har den det fint med. Lige pt. står den med knopper og blomster, meget små og hvide. den bliver kørt i havestuen sidst på året. 

Figentræ.
4fe5b934b953923062012.jpg

Figentræet har vundet indpas i de danske haver, særligt siden den Bornholmske figen er blevet kendt. Dette Figentræ er ikke et Bornholmsk. Mange tror fejlagtigt i dag at alle figentræer i Danmark er stiklinger af den Bornholmske, dette vil jeg gerne rette op på her. På Ærø findes også et træ der er helt sit eget og har ikke noget med Bornholm at gøre, vores Figentræ er en stikling af dette. Det står ved en sydmur og hygger sig gevaldigt. Det er efterhånden meget gammelt og nok efterhånden 3 meter højt. Det passer fuldstændigt sig selv, dog er jeg nød til at klippe lidt af grenene ellers kan vi ikke gå forbi det, ude i vores anden indkørsel. Når frugterne er brun/lilla er de spiselige. Men det kræver en lang sæson for at frugterne kan nå spise stadiet. Vi var heldige sidste år at have en masse gode frugter, der også smagte skønt. Træet kan formeres ved at tage stiklinger. Planten er meget villig til at skyde nye skud op for neden og lægger du jord på de grene laver de rødder. 

Agave.

(Billede kommer)

Denne lille Agave har altid stået indenfor som stueplante og er min mands. Den har ikke haft det godt og har altid mistrives. Nu har den fået en krukke udenfor, nede i hyggehulen. Den er stadig meget klejn men gror som en lille vild. Sådan en kan godt tåle at tørre ud, derfor står den hvor den står for ikke at blive pladret til med regnvand. den skal naturligvis også ind sidst på året, i havestuen eller huset. 

Salix
4fe5b973a869523062012.jpg

Salix er en japansk pile art. Hvis man læser om den så står der at den ikke er vinterhårdfør. Men når jeg ser rundt i haverne omkring så står der mange salix på blivende pladser. Så den er vinterhårdfør. Jeg har valgt at sætte de to vi har i hver sin potte, der skal tages ind i havestuen sidst på året.


 
Panel title
Antal besøg: 19993

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,36748194694519sekunder