Spise-forstyrrelser - Information om Anoreksi
Anoreksi; Anorexia Nervosa

Anoreksii er en spiseforstyrrelse, der handler om, at man spiser mindre end det, man har behov for. I stedet for at spise normalt, spiser personen, der lider af anorexi æbler, brød, drikker meget vand og motionerer meget, for at holde sig sund og slank. Al mad og drikkelse bliver målt og vejet ned til mindste detalje. Personen vejer og tæller kilojoule på alt, hvad der skal indtages.
 
Personen har en konstant oplevelse af, at være for tyk og veje for meget – også selv om det ikke er tilfældet, tværtimod bliver personen tyndere og tyndere. Den anorexiramte er meget optaget af sin oppustede mave, at enden stritter, at lårene fylder, osv. 
Vægten har en stor plads i den anorexiramtes verdensbillede, idet han/hun vejer sig konstant, spejler sig i vinduer og spejle.

Den anorexiramte er så optaget af mad og af at tabe sig, at han/hun efterhånden trækker sig mere og mere væk fra alle sociale sammenhænge, fordi optagetheden af kost og udseende fylder så meget, at det også bliver svært at klare sociale kontakter, at indgå i dem, blive set på og/eller få kommentarer. Alt drejer sig om ikke-mad, slank krop, udseende og vægt.

Personen kan oftest ikke se, at han/hun har et usundt  mønster og er på vej til at blive eller er syg.
Risikoen ved at tabe sig så meget og blive tynd er at det bliver til et livsindhold en livsstil, som det er umuligt på længere sigt at komme af med, idet lidelsen bliver kronisk.

Den anorexiramte lever op til tidens idealer i ungdoms og tøjkulturen, modeverdenen og indenfor elitesporten. De tynde og slanke er i høj kurs på kærestemarkedet og skaber misundelse hos kammerater og især hos de overvægtige, da de kan kontrollere sig, hvilket de overvægtige jo ikke kan.

De anorexiramte har stor selvkritik i deres konstante ønske om at være perfekte. At spise et måltid mad kan være det samme som at fejle totalt og dermed lide nederlag. Dette giver retten til yderligere at ”straffe” sig selv med yderligere kontrol og yderligere motion.

Faren for at blive rigtig syg er stor. Kroppen bliver ødelagt, idet hud, hår og negle ændrer sig, tørrer ud og misfarves. Tænderne og tyggemuskulaturen svækkes. De indre organer mister deres naturlige funktion. Menstruationen og dermed muligheden for at blive gravid forsvinder. Begreberne sult og mæthed bliver ødelagt – meget ofte for altid.

Det er vigtigt at søge hjælp hurtigst muligt. Den anorexiramte er ikke selv tilbøjelig til det, da der er en stor tilfredsstillelse i at være så kontrolleret og leve op til egne indre stemmer, der fortæller, at det man gør er rigtigt godt, og så er det tidens trend. Det er omgivelserne – familien, lærerne, venner og veninder der må sørge for, at den anorexiramte får støtte og vejledning med hensyn til hjælp, ved at påpege behovet for behandling. Anorexi kan meget let kan blive en kronisk og livstruende sygdom for livet

Symptomer;
  • Plettet, gul hud, der ser usund ud
  • Forvirring og koncentrationsbesvær forårsaget af mangel på næringsstoffer
  • Depression 
  • Stærk følsomhed for kulde, behov for tæpper og flere lag tøj for at holde varmen
  • Fortyndet hår 
  • Lavt blodtryk 
  • Uregelmæssig menstruation 
  • Ekstremt vægttab
  • Tab af kropsfedt og muskler
Bivirkninger;

 
Panel title
Antal besøg: 36

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,47888493537903sekunder