stald dot - Dværgvædderen

4ec95f9578f2420112011.jpg

Dværgvædder

Vægt mellem 1,4 og 1,9 kg.

Baggrund:

Dværg vædderen stammer fra Holland. Opdrætteren af racen var Adrian de Coock, der fik den optaget i den hollandske standard i 1964. Racen kom til Norden i oktober 1972. Det var Jørgen Geert, Lolland, der importerede dem fra Holland. Den blev første gang udstillet i februar 1973 på LU i Ringsted.

Kendetegn:

 Lille og kompakt med hængeører, som er vædderkendetegnet. Dværg Vædderen findes i dag i næsten alle farver og mange tegninger.

Anvendelse:

Dværgvædderen bliver i dag brugt til Avl, Hop, Udstillinger og til kæl.

(Alle billederne på denne side er hentet fra nettet undtaget det første billede som er min egen Molly)

Til Hop :

4ec9619a865e020112011.jpg

 

 

Generelt
Kaninhop er en sjov og spændende sport hvor kanin og ejer får et tæt forhold til hinanden. Kaninerne elsker at hoppe og motionere sig. Kaninhop er en sport for alle aldersgrupper, små børn såvel som pensionister. Kaninhop går i korte træk ud på, at kaninen skal kunne hoppe så højt og/eller langt som muligt. Sporten startede i Sverige for ca. 20 år siden, og i '93 begyndte den, at komme til Danmark, den bliver udøvet mere og mere.

Discipliner
Der findes mange forskellige kaninhop discipliner. De fire mest udøvede er lige bane, kroget bane, højde- og længdehop. Lige bane går ud på at hoppe over et vist antal forhindringer (spring) med så få nedrivninger som muligt og i en tid så hurtigt som muligt, springende er opsat i en ret linie efter hinanden. Kroget bane er samme princip som lige bane, her er springende sat vilkårligt op på et afgrænset område. Der findes forskellige sværhedsgrader til både lige og kroget bane. Højdehop gælder om at hoppe så højt som muligt og længdehop hvor det gælder om at hoppe så langt som muligt.

Sele
Når man skal hoppe med kaniner, skal kaninen have en kaninsele på. Det er meget vigtigt, at denne sele ikke kun er et halsbånd, som til f.eks. hunde, da kaninen derved nemt kan blive kvalt. Det skal være en sele, hvor der både er et bånd om halsen og et bånd om maven (som vist på billedet). Selens størrelse afhænger af kaninens størrelse, og man skal derfor sikre sig ved køb af en sele, at selen passer netop til din kanin, og gerne prøve selen på sin kanin før køb. Ud over de to bånd rundt om kaninen, skal der også være en sele, som er vedhæftet båndet rundt om maven. Denne sele skal minimum være 1,5 meter lang, så kaninen frit kan løbe på jorden.

Seler kan købes på http://www.benie.dk/.

Når man sætter selen på kaninen må den hverken være for stram eller for løs. Når selen er sat på, skal man kunne få en eller to fingre ind mellem kaninen og selen uden problemer. Snoren som er vedhæftet på rygbåndet skal være på ryggen af kaninen, så kaninen ikke bliver viklet ind i selen, når den løber rundt.

Spring
Man kan godt lave spring selv, men man skal være opmærksom på, at kaninen under ingen omstændigheder må kunne komme til skade på det, d.v.s., at der ikke må stikke skabe genstande frem fra springet, så som skruer eller søm. Pindene skal ligge løst, så kaninen let kan rive dem ned uden at slå sig, hvis ikke den kan hoppe helt over springet.

Hvis man ikke har lyst til selv at lave spring kan man købe dem på http://www.benie.dk/.


 


Fif til begyndere
Det er lettest at lære en kaninunge til at hoppe. Man kan starte lige så stille og roligt, når den er 8 uger gammel, men det er først, når kaninen er fire måneder gammel, at man kan begynde at gøre det sværerer for kaninen.
1. Man skal starte med at gå rundt med kaninen i kaninselen, så den bliver vant til at gå med den. Man må ikke hive, løft eller trække i selen, for så bliver kaninen bange. Man skal lade den gå rundt som den vil.
2. Når kaninen er blevet vant til at gå i selen, kan du begynde at styre den, d.v.s., at du kan begynde at få den til at dreje, som du vil have det. Dette gør du ved, at skubbe blidt til hovedet af kaninen i den retning du vil have, at den går i.
3. Når kaninen er blevet vant til at gå i sele, kan man begynde at lære den at hoppe. Man skal starte stille og roligt. Man skal sætte 4-5 spring i en lige række efter hinanden, med ca. 1. m. mellem hver. Sæt kun en pind på hvert spring til at begynde med. Hop kun i kort tid ! Kaninen kan blive bange hvis man presser dem for hårdt, og så gider de ikke at hoppe mere.
Hvis kaninen ikke selv finder ud af at hoppe over springene med det samme, kan man hjælpe den med at forstå, at den skal hoppe, ved at bære den over springene lige så forsigtigt et par gange.
Det er VIGTIGT, at man IKKE hiver, løfter eller trækker i kaninselen for at få kaninen til at hoppe. Man skal lade selen være løs.
4. Når kaninen, er begyndt, at hoppe selv, kan man begynde, at sætte flere pinde på springene lidt efter lidt. Hvis kaninen lige pludselig stopper foran et spring, som den ellers normalt godt kan springe over, kan man kilde den i siderne, for at få den til at forstå at den skal hoppe. Hvis den bare ikke vil hoppe over det spring, så bær kaninen over og forsæt med at hoppe over de andre spring, vend ikke om og hop tilbage!
NB. Det er nemmest at lære en kanin at hoppe på en let lige bane. Se under discipliner, til at begynde med vil 1 m. mellem hvert spring være passende.
NB. Kaninen skal være fire måneder for at deltage i konkurrencer.
NB. HUSK, ros altid din kanin når den har gjort noget godt. Skæld den aldrig ud, hvis den ikke har gjort sådan, som du havde tænkt dig det.

Konkurrencer
Der er konkurrencer i kaninhop over hele Danmark. Hvis man har øvet sig meget og gerne vil prøve at tilmelde sin kanin i en hopkonkurrence, skal man være medlem af Danmarks Kaninavlerforening. Dette gøres let ved at gå ind på http://www.kaniner.dk/.

Rekorder
Danmarks- og verdensrekorden er 99,5 cm i højden. Dette var Tine Hygom med kaninen Tøsen, der hoppede det d. 28/6-97.

Danmarks- og verdensrekorden er 3 meter i længden. Dette var Maria B. Jensen med kaninen Yabo, der hoppede det den 12/6 - 99.

 

Udstilling                                                                      

   4ec9610b5dfcd20112011.jpg

 

 

Hvis du ønsker at få din kanin udstillet på en af Dansk kaninavlerforenings udstillinger, skal du sikre dig at din kanin er øremærket, når du køber den. unsure.gif

For at blive udstillet, skal kaninen have avlernummer i højre øre og et kuldnummer på minimum tre cifre i venstre øre. Som man selv vælger. tongue2.gif

Kaninen skal være ren, pæn og kløerne skal være nyklippede, når den skal på udstilling. wow.gif

Den skal også se nogenlunde ud i farve og tegning hvis den har flere farver.shocked.gif

Pelsen skal passe til den enkelte race. kiss.gif

Og kropsformen skal også være i top.wink.gif

Når kaninen er 6 mdr. gammel. kan du få den udstillet og bedømt på en af Dansk Kaninavlerforenings mange udstillinger rundt om i landet.
Du skal dog selv være medlem af foreningen. (lokalforening)cool.gif

Eller hvis børn udstiller skal de være medlem af stampeklubben.hehe.gif

Kaninen vil blive bedømt efter en skala fra 1 - 100. Får den over 89 point, kan den stambogføres. Selvom den ikke opnår 89 point, kan du forsøge dig igen på et senere tidspunkt, hvor den så måske får højere points. whistling.gif

Vær opmærksom på, at kaniner der får 89 - 91 points, kun bliver stambogført,
hvis du selv indsender bedømmelseskortet til stambogføreren.blink.gif

Kaniner, der opnår 92 point eller højere, bliver normalt automatisk registreret, og du vil få tilsendt en fin stambog.hehe.gif

(Den kan også blive bedømt allerede når den er ca. 4 mdr. gammel så bliver den bare bedømt som det der hedder
ungdyr, her får du ingen tavle, men du har alligevel en ide om den er rigtig eller.....whistling.gif


Ellers vil jeg lige nævne at man kan jo også udstille hun med unger. Så skal unger bare være mindst 6 uger gamle, og så skal der være mindst 4 i et kuld i hvertfald for dværgvæddere og lidt mere for de store kaninracer.kiss.gif

 

 

                                                       

 
Panel title

© 2019 Stald Dot

Antal besøg: 11111

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,56285881996155sekunder