Huset i skoven - lidt om svampe

4c77bba7a4cbb27082010.jpg

Almindelig Kantarel (Gul Kantarel) (Cantharellus cibarius) 

Kendetegn: Hatten en normalt ca. 3-8 cm i diameter, gul, god fast konsistens, med en bølgende hattekant/rand, der indtil svampen er godt moden er indadbøjet og så er hatten som regel fedtet.
Lamellerne er som kraftige, grove forgrenede (gaffeldelte) åre der løber et godt stykke ned ad stokken.
Stokken er hvidgul, har en god fast konsistens, er omkring 2-6 cm høj, dog ofte omkring de 2-3 cm, normalt omkring 0,5-1,5 cm tyk/diameter og så har stokken ofte en rundcylindrisk form.
Svampen dufter svagt af abrikos og smager også meget svagt af det i rå tilstand.
Variation: Ingen nævneværdig.
Forveksling: Orangekantarel, og de to andre "gule kantareller" Bleg kantarel og Ametyst-kantarel
Biologi: Kantarellen er en mykorrhizadanende svamp, hvilket betyder at den danner en symbiose med et træ, ved at lade sit mycelium omslutte træets rodspidser og derfor vokser svampen kun under træer. Kantarellen vokser kun i en sur bund.
Levested: Den vokser i sær under bøg, eg og gran og grundet dens krav om en sur bund vokser den især på forblæste steder, skrænter, morbund, magre plantager eller lignende.
Udbredelse: Den findes især i de egne af landet der har en fattig jord dvs. Nord - og Nordvestsjælland, Bornholm, Nord - og Vestjylland, men den kan findes i hele landet. Desværre er der rovdrift på
den.
Det er især slemt i Nordsjælland og på Bornholm. I Bornholms tilfælde har en del af øboerne et sæt gyldne regler for hvornår og hvordan man plukker svampen.
Men en stor mængde, især tyske, turister og folk fra andre egne af landet kommer og driver rovdrift på Kantarellerne på øen.
Generelt i landet bliver de gode steder hurtigt rippet for Kantarellen
Hvornår ses den? Den ses fra midt juni til november med højsæson i august.
Status: Arten er almindelig i Danmark

 

4c77bbdbb2caf27082010.gif

spiselig Rørhat (Karl Johan) (Boletus edulis) (
Kendetegn: : Hatten er fedtet (især lige efter regnfald), brun til gråbrun, ofte er hatten lidt ujævn (nupret), 10-15 centimeter i diameter, dog kan der findes enkelte svampe med 25 cm i diameter.
Rørene er fine og runde. De er hvide til at starte med, men bliver gule med alderen og til sidst bliver de nærmest olivengrønne.
Stokken er normalt hvidlig eller brunlig, 5-10 cm høj og 2-4 cm tyk, forsynet med et fint hvidt net, dog har de brunligt stokkede eksemplarer ofte kun tydeligt hvidt net øverst oppe ved hatten, desuden har stokken som regel en ordentlig bule nederst, der kan række temmelig højt op på stokken. Dette er en god indikator af, at det er en Karl Johan, men brug også de andre oplysninger for en sikkerheds skyld!
Smagen er mild og nøddeagtig; hvad det kulinariske angår er stokken velegnet som rå snack og hatten kan tilberedes på mange måder.
Variation: Denne svamp kan variere en del som beskrevet ovenfor, men er let genkendelig og bestemt værd at plukke.
Forveksling: Galde Rørhat (Tylopilus félleus), Sommer-Rørhat (Bolétus réticulátus)
Se Biologi: Karl Johan er en Rørhat, og lever udelukkende i skove, men den er ikke kræsen, når der skal vælges type af skov, den findes nemlig både i nåle- og løvskov.
Levested: Den findes i mange forskellige slags skov. Min erfaring er, at den ofte findes i skel mellem nåle- og løvskov, (især imellem Bøg og Gran eller Fyr).
Udbredelse: Svampen er en almindelig svamp i de danske skove, og kan ofte høstes i rigelige mængder. Grundet svampens til tider imponerende størrelse, behøver der ikke at være ret mange svampe for at udgøre et måltid. 
Hvornår ses den? Svampen ses normalt mellem august og november med højsæson i september/oktober, enkelte kan dog allerede findes i juni.
Højsæsonen i bøgeskov er midt i september.
Højsæsonen i granskov/nåleskov er i oktober.
Status: Arten er almindelig i Danmark

 

 
Panel title
Antal besøg: 56043

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,40610098838806sekunder