sundhed - mad

 Betegnelsen MAD anvendes indenfor flere områder:

  • MAD er forkortelsen for Marokkos valuta dirham i international valutahandel.
  • MAD er i militær sammenhæng en forkortelse for mutual assured destruction (gensidigt garenteret ødelæggelse): Den tankegang, at man bedst forhindrer et atomangreb ved at true med et mindst lige så kraftigt modangreb med det resultat, at begge parter lægges øde.
  • MAD er i militær sammenhæng en forkortelse for Magnetic anomaly detector, et videnskabeligt udstyr der benyttes til at spore neddykkede ubåde ved hjælp af jordens magnetfelt.
  • MAD Magazine er navnet på en humoristisk tegneserie.
  • MAD er indenfor statistikken en forkortelse for mean average deviation (gennemsnitlig afviglse fra middelværdien), som er et spredningsmål på linje med standardafvigelse og varians.

 

 

Kan salt være sundt?

Vi kan ikke undvære salt. Men for meget er ikke godt, ikke mindst af hensyn til blodtrykket. Det er efterhånden slået fast.

Hvordan gør man så salt sundt?  Jo, man kan blande urter i. Så får man mere smag end blot saltsmagen. Dermed bruger man mindre. Og man får desuden også det sunde fra urterne.

Jeg har haft fornøjelsen af at se sundt salt blive til i Frankrig, det gælder urtesaltene Herbamare og Trocomare.

Først inddæmmes havsalt, tørres og ’høstes’ – og blandes med kelp og forskellige urter.

Kelp giver naturligt jod, så det er naturlig jodberigelse af salt, og det smager bedre end det syntetiske tilsæt.

Jod er nødvendigt for stofskiftet, og vi får for lidt af det. Jodmangel er årsag til, at omkring 10 procent af danske kvinder har for langsomt stofskifte.

Urterne, der tilsættes, bl.a. selleri, giver god smag, og så skal man heller ikke glemme, at selleri er vanddrivende og dermed er god modvægt til salts væskebindende egenskaber.

Urtesaltet kommer fra Vogel-koncernen, som producerer naturmidler. Her er regelsættet, at der bruges friske planter. Det defineres, som at planterne skal forarbejdes inden for et døgn efter, de er høstet.

Det gælder i produktionen af plantemedicin, og det gælder også i urtesaltproduktionen.

Derfor bliver urtesaltblandingen i første omgang en våd affære, så urtesaltet lagres og tørres, før det er klar til brug.

 

 
Panel title

© 2018 sundhedsfag

Antal besøg: 49

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,62593793869019sekunder