Overvægtige teeangere - kost
Madpyramide-2011.jpg
DEN NYE KOSTPYRAMIDE:

FDB har ændret på kostpyramidens tre hylder. 

Grøntsagerne er blevet placeret i bunden af madpyramiden, mens ris og pasta nu har fået plads i midten i stedet for bunden. Derimod forbliver både kartofler, rugbrød og havregryn i bunden, det vil sige, at der udelukkende er tale om kostfibre.

Joan Preisler, der er FDB’s specialkonsulent i sundhed, mener at:  “Mange af os tror, at hvis vi spiser seks stykker frugt om dagen, så er vores grøntbehov dækket. Men sådan er det ikke, for vi skal spise mindst 300 gram grøntsager hver dag og helst flest af de grove. Derfor er den vigtigste ændring i madpyramiden, at grøntsagerne er flyttet ned i bunden, der, hvor vi skal spise mest fra,”  
Det større fokus på grove grøntsager er gavnligt, fordi de indeholder flere fibre og har et større vandindhold, og det vil formodentlig betyde, at man vil få flere vigtige næringsstoffer pr. energienhed, og det kan også virke slankende.
Grove grøntsager kan fx være at spise gulerødder, kål og bønner end fine grøntsager som agurk, tomat og peberfrugt.


FRUGT OG GRØNT:
sundhedseksperter anbefaler at alle over 10 år spiser  6 eller 600g frugt og grønt om dagen.
Børn i alderen 4-10 år bør spise 4 eller 400g frugt og grønt, fordi børn generelt spiser mindre mad end voksne.
Der anbefales også at man spiser mange forskellige slags af frugt og grønt.

Det er meget vigtigt at vi spiser de 6 frugter om dagen, især fordi at man kan få alvorlige sygdomme.
Et stigende antal danskere rammes af folkesygdomme som hjerte-kar-sygdomme, kræft, type 2 diabetes (aldersdiabetes) og overvægt. Det er sygdomme, der medfører risiko for langvarig sygdom, hvilket har store menneskelige omkostninger for dem, der rammes, og deres familier.

En række videnskabelige undersøgelser fra hele verden viser, at frugt og grønt beskytter mod kræft, hjerte-kar-sygdomme, type 2 diabetes og overvægt.

KILDER:


 
Panel title

© 2018 ungogsund

Antal besøg: 70

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,34472417831421sekunder