Vandets kredsløb - Vandløb, søer og deres omgivelser
I Danmark falder der nedbør hele året, da vi ligger i et relativt fugtigt bælte af tempereret kystklima. Dette nedbør vil fordampe fra jorden igen. Hvor meget vand der fordamper fra det enkelte område kommer an på om der er mange planter i et område, og om jorden er muldjord(høj fordampning eller sandjord (lav fordampning). Den mængde vand der ikke fordamper vil sive ned til grundvandet, eller søge mod lavereliggende områder hvor det vil sive ud til åer og søer sammen med overskydende grundvand. Dette er grundlaget for søer og åer.

At leve i vand:
Dyr der lever i vand har andre behov end landlevende dyr. Det kan fx være svære for vandlevende dyr at skaffe sig ilt end landlevende, da gasser som O2 bevæger sig langsommere gennem vand end luft. Sådan et forhold kaldes abiotisk.
Hvor meget ilt der er i vandet kommer an på hvor meget ilt til føres: Når vandet kommer i kontakt med luften tilføres der ilt. Vand kommer i kontakt med luft når det hvirvles op som ved fx vandfald.
Hvis der er et vandfald vil der altså være meget vand ved vandfaldet, så hvis vandet efter vandfaldet er stillestående vil ilten ikke bevæge sig væk fra vandfaldet. Derfor er strømhastighed, omrøring af vandet og vandets dybde også vigtige abiotiske faktorere. Tempraturen er også en vigtgig abiotisk faktor, da der kan bindes mere ilt i koldt vand end varmt vand.
Planter tilfører også vandet ilt ved fotosyntese. Dette vil sige at der vil være mere ilt i vand om dagen end om natten, da planterne kun respirere om natten.
Hvis der er meget dødt organisk materiale i vandet, vil respirationen være meget stor, da bakterier respirere. Derfor vil vandmiljøet være iltfatttigt.
Hvis der er mange uorganiske næringsstoffer som nitrat og fosfat, da hurtigt voksende planter som alger vil gro meget hurtigt og derfor skygge for undervandsplanter som dør, da de ikke kan lave fotosyntese. Når algerne dør vil de synke til bunds og blive fortæreret af bakterie der vil respirere og et iltfattigt miljø vil opstå.
Forskellige typer vandløb.
 
Panel title
Antal besøg: 60

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0,43837404251099sekunder